torstai 31. maaliskuuta 2011

MaahanmuuttajiaFreddy Van Wonterghem järjesti Kouvolan kansalaisopiston auditoriossa paneelin, jossa maahanmuuttajat pääsivät tenttaamaan eduskuntavaaliehdokkaita. Itse tietenkin menin ensin iltamessuun, koska oli torstai ja myöhästyin alusta lähes tunnin. Messu pidettiin latinaksi mikä helpotti selkeästi orientoitumista kansalaisopiston auditorioon, jossa saapuessani käytiin keskustelua kolmella kielellä. Puhe oli ihan järkevää, vaikka ei tietenkään vetänyt vertoja sille mitä juuri latinaksi oli kuultu.

Kaikki - paikalla oli ainakin kurdeja, iranilaisia, somaleja ja armenialaisia - olivat päässeet yksimielisyyteen siitä, että uimahalleissa voisi aivan hyvin olla ainakin kerran pari kuukaudessa erillisiä vuoroja naisille ja miehille, mutta mitään uskonnon perusteella tapahtuvaa erottelua ei kannattanut kukaan. Eivätkä maahanmuuttajat ainakaan Kouvolassa ole sellaista kuulemma vaatineetkaan. Seuraava kysymys oli pitäisikö vakaviin rikoksiin, kuten väkivaltarikokset yleensä, tappo tai raiskaus jne... syyllistyneet ulkomaalaiset karkottaa. Tässä kaikkien puolueiden näkemykset jäivät aika laimeiksi maahanmuuttajien näkemysten rinnalla, sillä maahanmuuttajien mielestä raiskaajat ja tappajat pitäisi yksintein hirttää, joko täällä tai niissä kotimaissaan joihin heidät karkotetaan. Sen jälkeen aiheeksi tuli kotouttaminen. Maahanmuuttajien näkemys oli selkeästi se, että ongelmana on työttömyys ja se, että kahden kuukauden kielenopiskelua seuraa helposti kahdeksan kuukauden mitään tekemätön tauko. Itseopiskelu ei välttämättä ole helppoa.  Yleisesti tunnuttiin olevan jopa vihaisia, että on pakko turvautua sossuun. Suomen ongelma on kuitenkin työttömyys yleisesti, eikä siihen ole mitään maahanmuuttajille erillistä ratkaisua olemassa. Oma näkemykseni, että humanitaarista maahanmuuttoa pitäisi ehdottomasti tyrehdyttää, tai jopa lopettaa se, ja keskittyä täällä jo olevien maahanmuuttajien ongelmiin vain vahvistui.

Kaikin puolin hyvä tilaisuus ja olisi hyvä, jos ehdokkaat joutuisivat vastaavan, rehellisen tykityksen kohteeksi useamminkin näissä maahanmuuttokysymyksissä. Käytetyn ajan lyhyys oli kyllä selvä ongelma, koska näppärät tulkit joutuivat selittämään puhutun useammille eri ryhmille. Puolueiden edustajien välille ei sen vuoksi syntynyt oikeastaan lainkaan keskustelua, vaan he vain vuorollaan esittivät kantansa. Vasurit yrittivät hieman hiillostaa PS:ää, mutta Anssi Tähtinen kuittasi kevyesti. Päiväaika ja neljän tunnin tilaisuus parilla tauolla voisi toimia hyvin.

Erityiskiitokset paljon kyselleelle, älykkäälle armenialaisnaiselle, joka tarjosi köyhyyslupauksen tehneelle, suomalaiselle paikalla palloilleelle tarkkailijalle tupakan.

12 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Suomen ongelma työttömyys?

Tulee mieleen se ranskalainen lyhytelokuva, jossa pomo tarjoaa alaiselleen yhä suurempia ja suurempia summia, jotta tämä homoilisi kanssaan, ja kun tarpeeksi suuren summan kohdalla alainen suostuu, pomo toteaa, että Ranskassa ei ole suinkaan liian vähän homoja, vaan liian vähän rahaa.

Työttömyyden kohdalla on vähän sama juttu.

IDA kirjoitti...

No. Unohdin ohjata niitä yliopistolle ;)

Kaipa se on ongelma, jos ihmiset kertovat, että eivät yrityksistään huolimatta saa mitään töitä mistään? Ja onhan se sitä ihan tilastojenkin valossa. Asiasta ei vain puhuta, koska kansallinen politiikka perustuu siihen kuvitteelliseen mikämikä-maassa vallitsevaan tilanteeseen, että Suomessa olisi työvoimapula.

Anonyymi kirjoitti...

Nauratti tuo mamujen näkemys että mamurikolliset pitäisi hirttää ja karkoittaa. Tavismamuja varmaankin kyrsii kun heidät helposti niputetaan taparikollisten kanssa.

Tiedemies, tarkoitatko tosiaan että työttömyys ei olisi Suomessa ongelma jos ihmiset vaan lopettaisivat loisimisen ja "menisivät töihin" vähemmällä rahalla?

Anonyymi kirjoitti...

Täällä ei taida olla sopivampaa ketjua, mutta mitä mieltä IDA olet Mixu Paatelaisesta, onko hän mielestäsi sopiva päävalmentaja maajoukkueelle?

Tiedemies kirjoitti...

Tarkoitin lähinnä sitä, että kun ihmisille maksetaan siitä, että he eivät mene töihin, ei kukaan tarjoa töitä, joista voitaisiin maksaa suunnilleen saman verran.

Jos fattasta saa 500 euroa käteen, se on kieltämättä vähän, mutta tonni ei ole niin paljoa enempää, että sen takia kannattaisi mennä töihin, kun siitä menee verot, työmatkakustannukset, työpaikkaruoka, menetetty vapaa-aika jne, niin kuka viitsii?

Ei se ole loisimista, vaan ihan fiksua päätöksentekoa. Siis, työttömyys johtuu siitä, että kukaan ei maksa riittävästi niistä hommista, joita voisi teettääkin. Ei keneltäkään voi edellyttää sitä, että tekee itselleen epäedullisen päätöksen vain lämpimikseen.

IDA kirjoitti...

Täällä ei taida olla sopivampaa ketjua, mutta mitä mieltä IDA olet Mixu Paatelaisesta, onko hän mielestäsi sopiva päävalmentaja maajoukkueelle?

Samaa mieltä kuin Aki Riihilahti oli aamukahvitelkkarin urheiluviisaissa. Eli varmaankin on sopiva.

IDA kirjoitti...

Siis, työttömyys johtuu siitä, että kukaan ei maksa riittävästi niistä hommista, joita voisi teettääkin. Ei keneltäkään voi edellyttää sitä, että tekee itselleen epäedullisen päätöksen vain lämpimikseen.

Tämä on aivan totta. Kannattaa myös huomioida, että kohtuullisen suuri määrä työttömyydestä on sinänsä korkeaa ammattitaitoa vaativilta aloilta. Niillä aloilla ei vain enää ole kysyntää.

Käsittääkseni ei ole mitään reilua tapaa työllistää maahanmuuttajia erikseen, vaan ongelma ratkeaa, jos ratkeaa, työttömyyden vähenemisen myötä.

IDA kirjoitti...

Lisäksi: Suomen valtion politiikassa tietenkin jo toistakymmentä vuotta on ehkä typerintä ollut tulevan työvoimapulan ennakointi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei IDA, kiitos terveisistä! Kommentti:

Kannattaa myös huomioida, että kohtuullisen suuri määrä työttömyydestä on sinänsä korkeaa ammattitaitoa vaativilta aloilta.

Minulle tuli tästä mieleeni kotikuntani iänikuinen lääkäripula. Kuntia syyllistetään siitä, että terveydenhoitoon menee joillakin kunnilla hirveästi rahaa, mutta meidän kunnassa on n. 25 vuotta murehdittu sitä, kun töitä lääkäreille kyllä olisi, mutta virkoja ei kertakaikkiaan saada täytetyksi. Siksi on pakko palkata kalliita vierailevia tähtiä, kun jonkunhan ne maalaismummon kolotukset ja päiväkotikersan korvatulehdukset on pakko hoitaa.

Ovatko kaikki lääketieteelliseen päässeet tulevat lääkärit niin fiksuja, että heille ajatus työurasta maaseutupaikkakunnan terveyskeskuksen lääkärinä on se vihoviimeinen kauhuskenaario? Sen sijaan lääkärit haluavat isoihin sairaaloihin ja yksityislääkäreiksi ja toki palkka on varmasti suurempi kuin siellä takahikiän peräkylän ulkomutkassa.

Mikä avuksi? Maalaislääkäreille puolet isompi palkka, että virat saataisiin täytetyksi. Tämä kai olisi ainoa ratkaisu, mutta siihen ei taas monien kuntien talous riitä. Toisaalta talous riittää jatkuvasti vierailevien lääkärien palkkoihin, kun sairaat on pakko hoitaa. Äh, en minä tiedä todellakaan, mitä pitäisi tehdä.

t. Elisa

IDA kirjoitti...

Moi!

En itsekään tiedä voiko jollekin yksittäiselle ongelmalle oikeastaan tehdä mitään, jos koko tapa suhtautua asioihin ei muutu. Niiden paikkojen pitäisi kaiketi olla suhteessa houkuttelevia muihin paikkoihin. Ja toisaalta kaikkien pitäisi varmaan joustaa jostain.

Anonyymi kirjoitti...

Näin työttömänä voin sanoa, että asia on nyt silleen, että useat eivät edes pääse keskustelemaan palkasta, kun tie työpaikkaan on jo torpattu. Tietysti on joitain hakemuksia, joissa on palkkatoive, ja julkisella sektorilla on palkkataulukoita, mutta suurimmassa osassa paikoista siihen palkan suuruuteen ei hakemuksessa päästä.

Anonyymi kirjoitti...

TV-ohjelma Hyvät, pahat ja rumat 16.9.1993, Jari Sarasvuo luki Oulusta tulleen kirjeen: pakolaismiehet raiskaavat naisia tyrmäystipoin. Eräästä raiskatusta löytyi 17 miehen spermaa.

Maahanmuuton vastustajien nimittely rasisteiksi on asiatonta: maahanmuutto on eri asia kuin rotusorto. 1993 lopussa Ruben Stiller haukkui presidenttiehdokas Raimo Ilaskiveä (kok) rasistiksi kun tämä ehdotti somalien maahanmuuttoon rajoituksia.

Keväällä 2010 pääministeri Mari Kiviniemi haukkui opposition ("flirttailua rasismin kanssa"), tilanteessa jossa hallitus oli päästämässä Suomeen ilman työlupaa EU:n ulkopuolisia työntekijöitä. Ei onnistunut, olisi tuonut Suomeen ehkä kymmeniä tuhansia kiinalaisia, intialaisia jne, vaikka maassa oli jo ennestään pari sataa tuhatta työtöntä.

Maaliskuussa 2011 Kiviniemi piti oppositiota epäisänmaallisena kun se ei halunnut tukea muita euromaita miljardien lainoilla, Suomen veronmaksajien rahoista.

Kiviniemelle "rasismi" ja "epäisänmaallinen" tarkoittavat "en pidä teistä". Valheellista kielenkäyttöä.