tiistai 29. maaliskuuta 2011

Sosiaalinen media

Katselin Ajankohtaisen kakkosen keskusteluillan, jossa keskusteltiin sosiaalisesta mediasta. Ihan kiva ensimmäinen tunti. Toisen tunnin aikana Matias Turkkila, joka on kunnon heppu, oli edustamassa Hommaforum-keskustelupalstaa ja esitti keskustelijoille aluksi hyvän kysymyksen onko parempi päästää rasistiset mielipiteet vapaaseen ja avoimeen keskusteluun mukaan sen sijaan, että ne tukahdutettaisiin. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on nimittäin aina se mahdollisuus, että ne kasvavat siellä pimennossa itsekseen. Keskustelijoista ainoastaan Roman Schatz tuntui tajuavan kysymyksen idean.

Keskustelu meni heti kysymyksen jälkeen ainakin hetkeksi väärille urille ja siitä sai vaikutelman, että Hommaforum olisi jokin rasistien temmellyskenttä. Se ei pidä paikkaansa. Itselläni on tästä näkemystä, koska olen aikaisemmin ollut siellä mode, kirjoitellut sinne jonkinlaisia haastatteluja jne...Modena ollessani pyrin lukemaan niin paljon viestejä ja ketjuja kuin oli mahdollista. Se oli tylsää ja kuluttavaa, mutta hyvin harvoin siellä törmäsi viesteihin joita pystyi pitämään niin loukkaavina, että ne piti poistaa. Hatusta vetäisisin, että poistettujen viestien määrä oli korkeintaan yhden prosentin luokkaa. Sitä, että Sanna Ukkola ja Veronika Honkasalo ovat kokeneet ihan asiallisten arvostelujen seassa olleet "typerät" spammit jotenkin uhkaavina en oikein osaa käsittää. Nimenomaan persoonaa, ulkonäköä, perhettä, sukulaisia ja sellaista henkilökohtaisuuksiin menevää viestintää pyrittiin poistamaan ja jättämään arvostelu, joka kohdistui heidän, ainakin omasta mielestäni vilpittömästi sanottuna usein typerään, kirjoitteluunsa. Uskon, ja tiedänkin, että nykyään moderointi toimii ihan samalla tavalla.

Nykyään luen vain niitä keskusteluja, joihin itse osallistun. Tämä asia olisikin hyvä yleisesti huomata. Keskustelupalstoista ei voi muodostaa mitään tarkkailevaa kokonaiskuvaa, vaan ne koostuvat ihmisistä, jotka keskustelevat keskenään. Minulla ei ole mitään käsitystä, mistä jostain aiheista keskustellaan ja varmaankaan niistä keskustelevilla ei ole mitään käsitystä siitä mistä minä keskustelen. Silti olemme jotenkin samaa yhteisöä, joka monien Ajankohtaisen kakkosen iltaan osallistuneiden mukaan liikkuu vähintäänkin sananvapauden rajoilla. Jos joku mode lukee tämän, niin terkkuja! Tulen tekemään kaikkeni, että pääsette sitten linnasta pois ;)

Jussi Lähde esitti, että on pelkuruutta ja puskasta ampumista kirjoittaa nimimerkillä. Olen vahvasti eri mieltä. Itse asiassa en osaa yhdistää kirjoittamista millään tavoin rohkeuteen. Kirjoittamisen pitäisi olla kuin hengittämistä: kevyttä; vapaata ja huomaamatonta toimintaa. Se, että sitä pidetään rohkeutena on jo itsessään jonkinlainen oire yhteiskunnan vinoutumisesta.

 Noin yleisesti kannatan keskusteluspalstoilla anarkiaa ja verisiä vaatteita. Olen ihan varma, että se - ajoittaisesta suurestakin ärsyttävyydestään huolimatta - on itseohjautuvaa ja on tavallaan suuri siunaus, että törkeän vulgaarit ja hienostuneen sivistyneet mielipiteet törmäävät avoimesti toisiinsa.

Ohjelman innostamana päivitin pitkästä aikaa Facebook-statukseni ja kirjoitin sinne "Moro!", kun tajusin, että kyseessä on merkittävä media. Ja joka tapauksessa, kun vielä lapsuudesta muistan kuinka Sex Pistols ei vapaiden, suomalaisten mediavaikuttajien masinoiman nuorisoliikkeen vuoksi päässyt tähän maahan, pidän internettiä ja sen vapautta ehkä parhaana juttuna ikinä, (*) ja olen ihan varma, että ilman sitä eläisimme edelleen todellisessa henkisessä DDR:ssä. Ongelmia toki keskustelussa on, mutta ne ovat eettisiä, eivät lainsäädännöllisiä. Pahuuteen pitää pystyä vastaamaan avoimella kentällä, ei pykäliinsä seonneissa oikeussaleissa.

(*) Täytyy yrittää nuorekkaasti myös teinikieltä ;)

Ei kommentteja: