torstai 18. maaliskuuta 2010

Umpivintit

Jukka Relander käsittelee Uuden Suomen kolumnissaan kristinuskoa. Kuten suvaitsematon kohkaus aina on tuokin kolumni synnyttänyt uuvuttavan pitkän kommentointiketjun. Sen loppupäästä löytyy kuitenkin Ilkka Soinin kirjoittama helmi, joka asettaa näppärästi ja totuudenmukaisesti Relanderin kirjoituksen universaaliin kontekstiinsa.

Relander esittelee kirjoituksessaan teologisen näkemyksensä:

"Voi olla, että naispappeutta vastustavat homokammoiset lahkolaiset alkavat irtaantua kirkosta. Ja se on ihan hyvä, jos alkavat. Kirkko ei voi loputtomiin katsella helmoissaan tällaisia epäkristillisiä aineksia, jotka pyrkivät puhumaan kristinuskon suulla ja käyttämään sen ääntä, tajuamatta opin sisällöstä mitään."

Soinin kommentin tuohon voi lukea kommenttiketjusta. Relander kuitenkin tuossa sulkee kristikunnasta pois ylivoimaisesti suurimman osan kristittyjä, eli idän ja lännen suuret kirkot. Hänen mielestään sekä ortodoksien, että katolilaisten olisi syytä irtautua kirkosta, koska heidän näkemyksensä eivät sovi hänen teologisiin näkemyksiinsä.

Tuollaista teologista lähestymistapaa ei voi millään muotoa pitää kirkollisena, vaan lähinnä umpimielisenä ja kiihkoilevana lahkolaisuutena, mitä se tietenkin myös on. Relander haluaisi linnoittaa oman lahkonsa eräänlaiseksi henkiseksi Pohjois-Koreaksi, jonka rajojen yli ei sille vierailla ajatuksilla olisi mitään asiaa. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, koska liberaalivihreä mielenlaatu tuntuu olevan kaikissa muissakin asioissa melko lailla samanlainen ja siis hyvässä uniformussa vihreiden kiihkeän suvaitsemattoman ja pieneen, eristettyyn poteroonsa linnoittautuvan teologian kanssa. Sääli niitä aloja, joilla vihreillä näkemyksillä on enemmän valtaa.

Pasila, laulu Vihreästä puolueesta.

9 kommenttia:

Sademies kirjoitti...

Eikös tämä ole se sama Relander, joka puhuu suu vaahdoten kulttuurittomasta kulttuurista ja maisterina pojittelee tohtoria?

Olen sitä mieltä, että ne jotka eivät ole kirkkokuntien jäseniä, voivat vapaasti ilmaista teologilliset dogmansa - omassa porukassaan-. Suorastaan kehotan tähän, mutta älkää tulko ihmisen pojan kannattajien kiusaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mut hei Make, sanoihan Halliskin että kristinusko on syntynyt kamelikuskien leirinuotioilla.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhön kaikki oleellinen ja tutkimuksella saatava tieto löydy alla olevasta uutisesta, sieltä loppupäästä.

Tutkimus: Tyhmät miehet pettävät

Pettävät miehet ovat tyhmiä! Tämä ei ole vain naisten suusta kuultu toteamus, vaan ihan totisinta totta, selviää tuoreesta brittitutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan älykkäät miehet eivät petä vaimojaan yhtä todennäköisesti kuin tyhmät. Ja mitä älykkäämpi mies on, sitä epätodennäköisemmin hän tulee pettämään.

Evoluutiopsykologi tohtori Satoshi Kanazawa analysoi kahden suuren Yhdysvalloissa toteutetun kyselytutkimuksen tuloksia ja tuli siihen tulokseen tuhansien älykkyystestitulosten pohjalta.

Liberaaleiksi itsensä arvioivilla miehillä keskimääräinen älykkyysosamäärä oli 106, kun taas konservatiivisiksi itsensä luokittelevilla lukemat olivat selvästi heikommat: 95.

Kanazawan teorian mukaan itsekkäät ja konservatiiviset asenteet ovat evoluution näkökulmasta primitiivisiä (alkukantaisia), kun taas epäitsekkäät ja liberaalit asenteet ovat kehittyneempiä ja yhteydessä älykkyyteen. Tämä johtuu siitä, että älykkäämmät ihmiset ovat avoimempia uusille ideoille.

Tutkimuksen tehneen Kanazawan mukaan ihmisten kehityshistorialla on sormensa pelissä. Miehet ovat aikojen saatossa olleet aina jossain määrin moniavioisia, mutta nyky-yhteiskunnassa tähän on tullut muutos. Kanazawan teoria onkin, että tyhmät miehet eivät pysty omaksumaan yhtä hyvin uusia tapoja ja kehittymään.

Näin ollen miehet, jotka eivät pysty sopeutumaan ja jotka sortuvat houkutuksiin, ovat todennäköisemmin tyhmiä.

Tyhmemmät ihmiset lisäksi uskovat useammin Jumalaan, mikä on jäännös menneestä. Ihmiset ovat Kanazawan sanoin vainoharhaisia ja uskovat sen takia Jumalaan. Älykkäämmistä lapsista tuleekin Kanazawan mukaan todennäköisemmin ateisteja.

Kanazawan julkaiseman tutkimuksen mukaan itsensä ei ollenkaan uskovaiseksi tunnistavien nuorten aikuisten älykkyysosamäärä oli nuoruudessa 103, kun taas erittäin uskovaiseksi itsensä luokittelevilla keskiarvo oli 97.

Tutkimus julkaistiin Social Psychology Quarterly -lehdessä maaliskuussa.

http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/suhteet.asp?id=2024293

IDA kirjoitti...

Mut hei Make, sanoihan Halliskin että kristinusko on syntynyt kamelikuskien leirinuotioilla.

Mut hei Anonyymi, Hallis ei esitä omia teologisia väitteitään siitä millainen kristinusko on oikeaa kristinuskoa.

Eiköhön kaikki oleellinen ja tutkimuksella saatava tieto löydy alla olevasta uutisesta, sieltä loppupäästä.

Ei tuo ole kovin oleellista. Ihan älykkyyden jakaumaa vilkaisemalla pystyy sekunnissa päättelemään, että ylivoimaisesti suurin osa niin uskovaisista kuin ateisteistakin on jotain ihan muita kuin huippuvälkkyjä.

Oleellista on se, että tuota tutkimustulosta eri muodoissaan toistetaan ateistien toimesta jatkuvasti: Ateistit siis haluaisivat esittää itsensä älykkäinä ja ilmeisesti pitävät älykkyyttä jotenkin ylimaallisen hienona inhimillisenä ominaisuutena. Tuon esittäminen on myös noloa ja kertoo tutkimusten sanomalehtiversioiden esittelijöistä paljon sellaista mikä varmaan ei ole ollut tarkoitus.

Tiedemies kirjoitti...

Ateistit siis haluaisivat esittää itsensä älykkäinä ja ilmeisesti pitävät älykkyyttä jotenkin ylimaallisen hienona inhimillisenä ominaisuutena.

Älykkyys ei ole sen kummempi ominaisuus kuin kyky juosta lujaa tai nostaa raskaita esineitä. Kaikista niistä on joskus hyötyä ja harvemmin haittaa.

Jos parhaiten palkattua työtä tehtäisiin nykypäivänä nostelemalla raskaita esineitä paikasta toiseen, niin tärkeilijät kirjoittelisivat artikkeleita siitä, miten heidän oma ryhmänsä on fyysisesti muita vahvempi. Ei mitään uutta jne.

(Sinänsähän tuo on täysin totta, ateistit ovat fiksumpia, mutta vain siinä tautologisessa mielessä, että ovat oikeassa.)

IDA kirjoitti...

Jos parhaiten palkattua työtä tehtäisiin nykypäivänä nostelemalla raskaita esineitä paikasta toiseen, niin tärkeilijät kirjoittelisivat artikkeleita siitä, miten heidän oma ryhmänsä on fyysisesti muita vahvempi. Ei mitään uutta jne.

No ahtaajilla on nykyään koneet ;)

Kiinassa ( tasavallassa ) oli muuten mukavia ahtaajia, todella vikkeliä kiipeilemään ja aina, kun ne saivat lastin valmiiksi ne polttivat rituaalisesti suuret kasat niin sanottuja Helvetin pankin seteleitä, jotta henget olisivat laivalle ja lastille suotuisia. Kiinalaisten keskimääräinen ÄO ylittää eurooppalaisen. Outo, vanha ja viisas kansa ;)

"(Sinänsähän tuo on täysin totta, ateistit ovat fiksumpia, mutta vain siinä tautologisessa mielessä, että ovat oikeassa.)

Tästä olemme fundamentaalisesti eri mieltä :)

Voin helposti tunnustaa, että ateisteilla on keskimäärin korkeampi Äo, jos niin tutkitusti on, mutta väärässä he kuitenkin ovat.

Tiedemies kirjoitti...

Kiinalaiset ovat kieltämättä erikoista ja eksoottista väkeä. Siellä tosiaan tuota rahaa palaa ihan kirjaimellisesti. :)

Ateisteja muuten ovat, suurin osa.

IDA kirjoitti...

"Ateisteja muuten ovat, suurin osa."

Kiinalainen ateismi on vähän oma lukunsa: Kummituksiin uskovat ateistit - mikäli ateismi jakautuisi kirkoittain - voisi olla heidän rastinsa.

Juho kirjoitti...

Te ja teidän vanhat monitulkintaiset tarinanne. Voi teitä höpönassuja. :)

Mutta toisaalta, näin sivustakatsojan silmin, tällaiset oppiriidat ovat oikein viihdyttävää tavaraa. Voittavat ainakin jääkiekon seuraamisen, jalkapallosta puhumattakaan. Paitsi jenkkifutista ei kyllä voita, siinä on menoa ja meininkiä.