maanantai 8. kesäkuuta 2009

Yltiöpopulismi

Aamukahvitelevisio onnistui yllättämään. Lehtikatsauksessa luettiin pätkä jostakin suomalaisesta sanomalehdestä, jossa ihmeteltiin pystyykö Soini pitämään ohjat käsissään vai ottavatko Jussi Halla-ahon ja Sampo Terhon kaltaiset yltiöpopulistit Persusuomalaisessa puolueessa vallan.

Puuttumatta nyt siihen, että kumpikaan noista herroista tuskin tavoittelee valtaa Perussuomalaisissa väittäisin, että lehdistö on menettänyt levottomalla leimaamisellaan jo kyvyn käsitellä yhteiskunnallisia ilmiöitä järkevältä pohjalta. Olivat Halla-aho ja Terho nyt mitä tahansa, niin ovat he kuitenkin yhteiskunnallisilta näkemyksiltään perusteellisempia ja analyyttisempia, kuin kaiketi yksikään tämän maan sanomalehtitoimittaja. Kumpikaan ei ole varsinaisesti edes populisti, eikä oikeastaan pyri vetoamaan kansaan, vaan tuomaan oman näkemyksensä mahdollisimman perustellusti ja selkeästi esille. Se tietenkin on jotain sellaista mihin keskiverto pääkirjoitustoimittaja ei pysty, mutta silti voisi edes vähän yrittää. Opettelemisen voisi hyvin aloittaa vaikka lukemalla niitä Terhon ja Halla-ahon tekstejä. Kumpikaanhan ei ole mikään varsinainen puheiden pitäjä ja tekstit ovat ehkä turhankin pitkiä, mutta kerrotaan, että jossain sanomalehtitalojen ulkopuolella olisi joskus luettu ihan kirjojakin.

On tylsää jatkuvasti kuulla roskaa, jos erehtyy avaamaan television tai radion. Sanomalehtiähän en enää juuri lue. Kunhan Kymen Sanomat vilkaisen.

8 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Terho oli vaalien ääriharava !

Juho kirjoitti...

Juuri tällaiset uutiset ovat pistäneet minunkin silmääni ikävällä tavalla. Mutta jostainhan niitä epäkohtia on kai löydettävä, jotta politiikkaa voitaisiin "tehdä" (markkinoida, kampanjoida, erotella, tuomita, sädehtiä).

Anonyymi kirjoitti...

Maassa on sellainen media, jonka kansa ansaitsee.

IDA kirjoitti...

"Maassa on sellainen media, jonka kansa ansaitsee."

No juuri siksihän meillä on tämä ihmeellinen internetti :) Kansan vapautta mediaan tahdotaan vain rajoittaa.

Jukka kirjoitti...

Vai Soinin pitäisi olla estämässä H-a:n ja Terhon populismi.

IDA kirjoitti...

"Vai Soinin pitäisi olla estämässä H-a:n ja Terhon populismi."

Jep. Ja tuo siis suoraan varsin arvostetun sanomalehden pääkirjoituksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ei Soini vetoa kansaan, kansa vetoaa Soiniin.
Popula vetoaa, Timo, tee jokakin.

Anonyymi kirjoitti...

Yltiöpopulisti on sellainen poliitikko, joka yltiöpäisesti ottaa huomioon ihmisten eli populaation mielipiteet.