maanantai 8. kesäkuuta 2009

PS voitti liikaa?

Pienellä ehdokasasettelun säädöllä 3 paikkaa PS/KD - vaaliliitolle olisi ollut mahdollisuuksien rajoissa. Eipä siitä enempää, kaikki tietävät mistä on kysymys. Ja toisaalta, mikäli Uuden Suomen uutinen PS:n kurinpalautuksista pitää paikkansa oli tämäkin voitto liikaa, sillä se näyttää tekevän eloisasta, rennosta ja moniäänisestä puolueesta jonkinlaisen kurikomppanian.

Juttu lienee sekavassa mielentilassa kirjoitettu ja lausunnot käsitetty väärin, mutta ellei, niin ainakin henkilökohtaisesti ilmoitan, että en ota vastaan minkäänlaisia käytösohjeita miltään puoluejohdolta ja pidän tuollaisia puheitakin puolueväkeä alentavina.

Muuten vaalit menivät hyvin. Sampo Terhon paikka varamiehenä oli hieno saavutus ja hieno homma, mutta ei oikeastaan suuri yllätys. Freddy olisi mielellään saanut olla hänen kanssaan samoilla äänimäärillä, mutta niinhän se on, että eliitti on aina vähälukuinen.

Aamulla, kun veimme ennakkoääniä pienemmille äänestysalueille, jauhoimme matkalla politiikkaa Vasemmistoliiton kaverin kanssa ja siinä nyt huomasi ainakin sen, että niin sanotulla ruohonjuuritasolla erimielisyydet ovat hyvin pieniä, jos niitä edes on. Seuraavista eduskuntavaaleista on tulossa hyvin mielenkiintoiset, ellei tuo ylemmälle tasolle jostain kummunnut väärä upseerihenki sitten pilaa niitä.

Oikeastaan kaikissa kolmessa suuressa puolueessa, sekä Vasemmistoliitossa on paineita muutokseen poliittisessa linjassa. Kokoomuksella ehkä vähiten, mutta demareilla ja Kepulla alkaa itse asiassa olla jo hätä ja Vasemmistoliitto veti pohjat olemalla RKP:tä pienempi puolue. Vihreiden suunnasta ne eivät voi kalastella enää mitään, koska menettäisivät yhtä paljon, elleivät enemmän, omaa peruskannatustaan siinä samalla. Itse tietäisin mihin suuntaan niiden kannattaisi politiikkaansa heivata, jotta äänestäjät taas innostuisivat, mutta mitäs sitä kertomaan. Luulisi noiden keksivän sen itsekin.

Perussuomalaisten kaikki ehdokkaat saivat yli 1000 ääntä, mikä on hyvä, varsinkin jos muistaa, että edellisissä europarlamenttivaaleissa puolue sai yhteensä 8900 ääntä. Sampo Terho yksin sai nyt enemmän. Soini tietenkin sai yksin yli 130 000 ääntä, eli moninkertaisesti sen mitä muut yhteensä, mutta se oli aika odotettua.

Ehkä valitettavinta ja vaalien todellinen pettymys oli, kuten Jiri Keronen on huomannut, että Mustanaamio ei taaskaan päässyt läpi. Toisaalta Viidakkopartio kuitenkin elää ja voi hyvin.

Myös muukalaisten joukossa vaalit menivät vähintäänkin kohtuullisesti. Ne, joilla vielä ei ole ryhmää saivat näillä näkymin 71 edustajaa. Itsenäisyys/Demokratia - ryhmä sai 21 ja Euroopan kansakuntien liitto UEN 25 edustajaa. Luullakseni nuo pystyvät monissa asioissa yhdistämään voimansa ja yhdessä he muodostavat huomattavasti suuremman ryhmän kuin liberaalit.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vasemmistoliitto voisi vaikka keskittyä talouspolitiikkaan.

Jukka kirjoitti...

Soini haluaa että kukaan persuissa ei ole kantona kaskessa hänen kuningastiellään hallitukseen.

Jäsenet kyykkyy.

IDA kirjoitti...

"Soini haluaa että kukaan persuissa ei ole kantona kaskessa hänen kuningastiellään hallitukseen.

Jäsenet kyykkyy
."

Enpä tiedä tuosta. Uuden Suomen uutinen vaatisi vähän täsmennystä. Nykyään ei ole syytä luottaa lehtien pyrkivän välittämään näissä asioissa tietoa, vaan ne useimmiten itse politikoivat.

Ja mitäpä Soini hallituksessa, kun seuraavana vuonna on Presidentin vaalit :)