tiistai 6. toukokuuta 2008

Pelko vs. hienotunteisuus

Takuan Seiyon kaksiosainen essee Euroopasta ja Japanista ( osa1 ja osa2 ) on vähintäänkin mielenkiintoinen ja lennokas, vaikka kannanottamisen varsinaisen vertailun mielekkyyteen jättäisikin sikseen.

Ei siitä enempää siis. Yllä oleva kuva vain kiinnitti välittömästi huomion. Kyseessä on Euroopan yhteisön valmistelema, virallinen juliste, jonka EU joutui kuitenkin vetämään pois protestien jälkeen. Fasistiskommunistinen iskulause ja tyyli eivät tietenkään olleet syynä, sillä ne kai otetaan EU:n ollessa kyseessä annettuina, vaan tapa, jolla kuva käsittelee yhtä kristinuskolle ja juutalaisuudelle melko keskeistä asiaa: kuvassahan EU rakentaa uudelleen Jumalan hajottamaa Baabelin tornia mitään peittelemättömällä innolla.

Tämä on huomion arvoista siksi, koska islamia kohtaan EU pyrkii esiintymään niin herkkätunteisesti, että se on valmis rajoittamaan yksityisten kansalaisten oikeutta esittää mielipidettään kyseisestä uskosta. Silti se samaan aikaan hallintona pystyy suunnittelemaan itselleen mainokseksi tuollaisen julisteen ja havaitsee hienotunteisuuden puutteensa eurooppalaista, uskonnollista perinnettä kohtaan vasta protestien jälkeen.

Jos ei muuta, niin tapauksen pitäisi osoittaa ainakin se, kuinka helppo uskovaisia on loukata, jopa vahingossa. Joku viaton lapsi saattaa joskus piirtää kuvan, joka räjäyttää koko islamilaisen maailman vihan. Eu-eliitti puhuu hienotunteisuudesta ja uskonnollisten näkemysten kunnioittamisesta, mutta todellisuudessa sen toiminnan motiivina on pelko. Se ei uskalla suojella Euroopan maiden kansalaisten oikeutta arvostella islamia, mutta toisaalta se ei myöskään, yleisen mielipiteen pelossa, uskalla asettaa kansalaisille samoja rajoja kristinuskon suhteen. Tämä ristiriita johtaa näinä onnettomina aikoina ikävään tilanteeseen ratkaistiin se miten päin vain: Islamin arvostelu nostaa Euroopan sisällä välittömiä protesteja, joihin liittyy väkivallan uhka, uskottava laki ei taas kauaa voi kohdella kahta uskontoa eri tavoin ja mikäli kristinuskon arvosteluun aletaan lainsäädännön puolesta suhtautua samoin kuin islamin arvosteluun, niin se olisi maallisen, liberaalin yhteiskunnan kannalta mitä ilmeisin tappio.

Japanissa asiat ovat luonnollisesti toisin. Syitä ehkä kannattaa miettiä vaikka ei noin syvälliseksi, kuin Takuan Seiyo heittäytyisikään.

3 kommenttia:

herranen kirjoitti...

Uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on asia sinänsä, mutta osoittaa melkoista hybristä valita mainokseksi Baabelin torni kun sen tarinan opetus kuitenkin on "Kuka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa".

Vasarahammer kirjoitti...

Minäkin ihmettelin samaa kuin herja. EU:ta rakennetaan kuin Baabelin tornia ja lopputuloskin tulee olemaan sama. Eivätkö mainoksen tekijät sisäistäneet tuota ajatusta?

IDA kirjoitti...

Ehkä heiltä puuttuu täysin alkeellisinkin eurooppalainen yleissivistys?

Euroeliitin lapsillehan on nykyään omat Eurokoulut, joihin EU-virkailijat voivat lapsensa laittaa. Pitäisikö olla huolissaan siitä, että kyseiset lapset ovat tulevaisuuden potentiaalisia syrjäytyneitä, jos he saavat vain vanhempiensa tasoisen ja vanhempiensa määrittelemän koulutuksen? ;)

En tiedä tarkemmin tuon julisteen tarinaa. Googletus vei aikamoisille hihhulisivuille, mutta ilmeisesti kuitenkin nimenomaan joidenkin kristittyjen painostus on johtanut sen takaisin vetämiseen. Muuten se olisi ilmestynyt EU:ta markkinoivana julisteena.