perjantai 2. toukokuuta 2014

Tomismi


Luin hyvän arvion Leisolan kirjasta.

Kaksi arviota

En nyt itse väitä, että tuntisin Tuomas Akvinolaisen filosofiaa erityisen hyvin. En yleensäkään tunne länsimaista filosofiaa siinä määrin, kuin sitä pitäisi tuntea. Väitän kuitenkin, että tomistinen ajatus alkuperäisestä liikuttajasta, joka on vapaa vaikuttamaan liikkeeseen koska tahansa, on hyvä, heldelmällinen ja rationaalinen pohja filosofialle.

Leisolaa en ole itse koskaan lukenut, mutta olen usein ihmetellyt tyrmäyksiä, joita hänelle esitettään. Esimerkiksi Valtaojan  ”Me rontit myös vältämme avointa keskustelua koska emme ole kiinnostuneita väittelemän sitä, onko Maa litteä pelkästään koska Raamatussa niin sanotaan. Mistään muustahan kreationismissa ei loppujen lopuksi ole kyse”, on pelkkää roskaa. On itsestään selvää, että biokemiasta Leisola tietää enemmän kuin Valtaoja. Tähtitieteilijä ei oletusarvoisesti tiedä biokemiasta yhtään enempää, kuin kapakassa vastaan tuleva juoppo tietää. Valtaoja vain tekee tieteestä ideologian, joka estää keskustelun tiedemiesten kanssa. Tämä on aikamme sairaus.

Kannattaa lukea nuo molemmat kritiikit. Ainakin itse huomasin biokemistin kritiikkiä lukiessani, että nyt ollaan alueella, jossa tietoni vain eivät yksinkertaisesti riitä.

Ei kommentteja: