tiistai 27. toukokuuta 2014

Alustava vastaus


Yleisradion sivuilla esitetään kysymys mitä Euroopassa pitäisi nyt tehdä, kun poliittiset voimasuhteet varsinkin Ranskassa ja Englannissa ovat muuttuneet.

Olisiko Euroopan syytä herätä?

Ihan ensimmäiseksi EU voisi tietenkin ottaa tyhjäksi puheeksi jääneet periaatteensa vakavasti. Eli alueiden Euroopan ja läheisyysperiaatteen. Sen sijaan, että EU pyrkii muodostamaan väestömäärältään yhtä suuria, toistensa kaltaisia hallintoalueita, joitten lainsäädäntö tulee keskushallinnolta, se voisi lähteä jakamaan alueiden Eurooppaa eri alueiden kulttuuristen identiteettien pohjalta. Eli siis varsin pitkälle legitiimien kansallisvaltioiden pohjalle. Läheisyysperiaatteen ( subsidiariteetti ) perusteella näille alueille luonnollisesti kuuluisi laaja poliittinen autonomia.

EU:n todellinen ongelma on nimenomaan se, että EU perustaa itsensä kauniille ja hienoille poliittisille periaatteille, joita se jatkuvasti julistaa, toimien kuitenkin sumeilematta täysin noiden periaatteidensa vastaisesti. EU:lle arvot ja periaatteet ovat vain tyhjää sanahelinää, eikä sellaisen varaan rakennu mitään kestävää.


2 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Täytyy sanoa, että olen varsin pitkälti samaa mieltä kanssasi. Eurooppa koostuu kansoista ja valtioista. Erilaisista sellaisista. Se on sen rikkaus.

IDA kirjoitti...

Näinhän se on. Euroopan unioni on monin tavoin kulttuurin vastainen projekti.