Voimalan tädit ovat aika usein yllättäneet hyvällä ohjelmalla. Niin eilenkin. Keskustelu on katseltavissa YLE:n Areenalta 30 päivän ajan: Linkki.
Oli yllättävää, että joku intelligentti puhuu televisiossa niitä ajatuksia, joita itsellä on. Ehkä niitä tosiaan on ilmassa, toivotaan niin. Olen itsekin joskus esittänyt ajatuksen ateismista puutteena, mutta Mikko "sensuroi" sen. Aihe on siis tavallaan kaiketi kuuma.
Mikäli provosoivan ytimekkäästi esittäisi mikä on tämän hetkinen tilanne, niin sen voisi kuvata seuraavasti: Media ( intelligentsija ) vihaa kristinuskoa ja Suomen kirkko pelkää mediaa ( intelligentsijaa ) ja kristinuskoa. Tästä pitäisi siis edetä.
6 kommenttia:
Ihan siltä varalta, että et sattunut tietämään, se "joku intelligentti" on nimeltään Antti Nylén, hieno esseisti ja Baudelaire-kääntäjä. Lue ainakin "Vihan ja katkeruuden" esseet sekä uusin "Halun ja epäluulon esseet".
Itse asiassa tiesin. Kuulin tästä syksyllä, kun minua kehotettiin lukemaan juuri nuo. Laiskana jullina en kuitenkaan uskonut. Nyt uskon ja luenkin.
Ateismi on puutetta samaan tapaan kuin terveys on sairauden puutetta.
Ateismi on puutetta samaan tapaan kuin terveys on sairauden puutetta.
:)
Arvasin, että tuo tulee.
Oma vastaukseni Mikolle liittyikin aikanaan siihen, kun Mikko kuvasi uskontoa aivovammana. Itse vastasin jotain sellaista, ateismi on aivojen puutostila, joka estää havaitsemasta oleellisia asioita maailmasta. Eli ihan läppää.
Myönnän, että tämä on tavallaan epärehellistä, koska ei voi tietää miten olisi jos olisi toisin, mutta jos ajattelee länsimaista kulttuuria riisuttuna kristinuskosta niin aika tylyn ankeaksihan se jäisi.
Nylénillä oli keskustelussa hyvä pointti, että aikanaan esimerkiksi Nietzsche tiesi mitä vastusti vastustaessaan kristinuskoa. Nykyiset taistelevat ateistit eivät välttämättä edes tiedä. Se kenen vika asia on, on sitten asia erikseen. Kristityillä ei kai ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää lisätä uskoa ja tietoisuutta siitä.
Oma nöyrä käsitykseni on, että usko - siis "uskonto"-mielessä - ei ole (kaikille) aivovamma. Mutta silloin kun se ei ole, ei se myöskään ole "uskomista" sanan missään sellaisessa merkityksessä, jossa minä sanaa käytän, esimerkiksi virkkeessä "uskon, että ulkona on yöllä satanut lunta".
Käyttäisin mieluummin jotain muuta sanaa. Englantilaisilla on sentään "faith".
Tulee kielen rajat vastaan. Luulen/uskon/olen vakuuttunut. Vakaumus ei ainakaan sellaisenaan käy. Vakaumuksellinen kristitty voisi toimia.
Itse asiassa uskovaisesta voisi ihan hyvin luopua korvaamalla sen kristityllä.
Lähetä kommentti