sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Älä milloinkaan, astu Madridiin

Koska jo pilasin sunnuntain kirjoittamalla politiikasta menkööt tämäkin. Ensin todetaan päivän aivan loistavaa saarnaa mukaillen: "jos uskotte totuuteen ja palvelette totuutta on selvää, että maailmaa pitää teitä tyhminä ja takapajuisina..." ja sitten siirrytään 21. kierroksen ottelun Atletico Madrid - Athletic Club Bilbao pariin.

Athletic lähtee otteluun seuraavalla kokoonpanolla:

Iraizoz

Iraola
San Jose
Ekiza
Koikili

David Lopez
Gurpegi
Javi Martinez

Muniain

Toquero
Llorente.

Vaihtopenkillä

Raul
Iturraspe
De Marcos
Gabilondo
Susaeta
Orbaiz
Aitor Ocio

Eli ei muutoksia edellisestä kotiottelusta vaikka Madridissa ollaankin. Se on mukava nähdä, että Aitor Ocio on taas mukana, vaikka vasta vaihtopenkillä. Tuomarina on Teixeira Vitienes, jonka saldo on puhdas nolla, eli hän ei ole tuominnut vielä yhtään Athletic Clubin ottelua. Mies on kotoisin Santanderista Baskimaan raja-alueilta, joten tässä olisi mitä mainioin paikka osoittaa kansallistunnetta ja vetää reilusti kotiinpäin. Ottelu alkaa juuri nyt eli kello 18:00 Suomen aikaa.

25 minuuttia kohta pelattu. Aika alussa Llorente sai hienon läpisyötön, mutta meni sitten syöttämään keskelle Toquerolle, joka juoksi onnensa ohi. Muuten ei mitenkään hyvältä näytä pelailu tässä vaan Atleticolla on ollut kolme peräkkäistä maalipaikkaa muutaman minuutin sisään. Diego Forlanilla on baskisukujuuret, joten hänet voisi säädyllisyyden vuoksi vaihtaa ulos. Tekee vielä vahingossa Atleticolle maalin mikä olisi paha asia. Mainitaan muotitietoisille ja muille mondeeneille dandyille, että Athletic Club pelaa perinteisessä, tyylikkäässä, mustassa vierasasussaan.

40 minuuttia pelattu ja Llorente ampui, täysin oikeutetun, rankkarin ohi. Ei näin. Mutta ei niin pahaa, että ei jotain hyvääkin Atleticon Perea lensi ulos ja Athletic pelaa siis yhden miehen ylivoimalla. Tauolla Caparros varmaan kehittelee tavat hyödyntää tämän.

No niin ja ensimmäisen jakson loppuun yliajalla Toquero teki maalin todella hienon hyökkäyksen päätteeksi.

Puoliaikatulos Atletico Madrid 0 - Athletic Club Bilbao 1

 58 minuuttia vaihto: Gurpegi ulos, Orbaiz sisään. Atletico on kyllä ihan vaarallinen yhdeksälläkin pelaajalla, mutta eiköhän tämä tästä.

Ja niinpä: 64 minuuttia: Toquero Javi Martinezin hienosta syötöstä 0 - 2

Kymmenisen minuuttia peliä jäljellä. Toquero vaihdettiin Iturraspeen sillä välin, kun kävin parvekkeella savukkeella. Ja 85 minuutin kohdalla Munain Susaetaan, eli vaihdot on tehty. Varoituksia ei ole tullut, kuin yksi vahinkokeltainen Javi Martinezille kun Atleticolla on kolme keltaista ja yksi punainen. Eli tässä vaiheessa voidaan jo sano, että hyvä debyytti pilliin vihellelleeltä Teixeira Vitienesiltä.

Lopputulos: Atletico Madrid 0 - Athletic Club Bilbao 2.

Sarjataulukkoa iltapelin jälkeen eli käytännössä huomenna päivällä. Tässä vaiheessa voi jo sanoa, että Athletic lisäsi eroa takana tuleviin Sevillaan ja luonnollisesti nyt voittamaansa Atleticoon. Ne ovat nyt viiden pisteen päässä takana. Mikäli Espanyol häviää iltapelin Villarrealia vastaan se on vain kahden pisteen päässä edellä. Tasuri tai Espanyolin voitto tästä pelistä olisi ihan hyvä, koska kolmas sija, jolla Villarreal nyt majailee on tavoitettavissa. Villarrealilla on nyt 42 pistettä, Espanyolilla 37 ja Athleticilla 35. Villarrealin ja Espanyolin välissä on Valencia 40 pisteellä. Se pelaa tämän kierroksen ottelunsa vasta huomenna iltaotteluna vieraissa Racingia vastaan, joten sarjataulukon päivitys siis tiistaina.

Kuulemiin Madridista.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Athletic Bilbaolla ja Atletico Madridilla on Wikipedian mukaan jokin keskinäinen yhteys. Sen mukaan Madridissa olleet baskiopiskelijat perustivat seuran haaraosastoksi Athletic Bilbaolle.

Osaatko muuten baskin kieltä? Semmoinen sanonta on että baskia ei opi pirukaan. Onko katolinen kirkko ikinä toiminut välittäjänä baskien ja espanjalaisten eli kastilialaisten kiistoissa? Sinänsä kiinnostavaa, että baskit ovat vähintään yhtä hartaita katolisia kuin muun Espanjan asukkaat.

Reconquistan aikana baskit taisivat olla yhteistyössä espanjalaisten kanssa koska oli yhteinen vihollinen eli muhamettilaiset.

Mikä on Espanjan baskien suhde Ranskan puolella oleviin baskeihin?

IDA kirjoitti...

En osaa baskia enkä espanjaakaan. Jalkapallojuttuja pystyn espanjaksi juuri ja juuri lukemaan sydän syrjällään peläten ketä Lipperpool ja Manu ovat taas ostaneet.

Ei kai katolisella kirkolla mitään suoraa kantaa noihin asioihin ole. Varmaan paikalliset katolilaiset kannattavat laajempaa itsehallintoa ja espanjaintoilijat taas ehkä eivät. Läheisyysperiaatteen mukaan itsehallintoa pitäisi tietenkin vaalia, mutta toisaalta sellaista sortoa mikä oikeuttaisi väkivaltaisia vallankumouksia ei varmasti ole.

Ignatius Loyola ja Pedro Arrupe olivat ainakin baskeja.

Eräs espanjalainen pappi totesi, että on kokonaan kaksi erilaista Espanjaa: katolinen ja toinen. :)

Käsittääkseni Francon aikana Ranska oli ETA:n jäsenille hyvä pakopaikka, mutta ei ilmeisesti enää. En tiedä kuinka innokkaasti Ranskan puoleista baskialuetta haluttaisiin liittää mahdollisesti itsenäistyvään Baskimaahan. Tuskin kovinkaan innokkaasti.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kansallisvaltio tarkoittaa kansallisuuteen perustuvaa valtiota, sen alue muodostetaan yhteisen kirjakielen ja kielen murrealueiden mukaan. Tai pidän itse tuota järkevimpänä tapana.

Jos haluaa kansallisvaltion nimeltä Baskimaa, niin siihen kai luulisi kuuluvan sekä Espanjan baskimaan provinssit että Ranskan baskidepartementit. Baskimaan hallinnollinen jakokin olisi jo valmiina eli nämä maakunnat täällä: Álava (Araba), Guipúzcoa (Gipuzkoa), Vizcaya (Bizkaia), Basse-Navarre (Nafarroa Beherea), Soule (Zuberoa), Labourdi (Lapurdi). Valtiolliset symbolit kuten lippu ja vaakuna ovat valmiina.

Valtion vähimmäisrooli on järjestää laki, kuri ja järjestys, turvallisuus sekä ulkopolitiikka. Voisiko Baskimaan valtio järjestää noiden lisäksi muuta, kuten valtakunnan tason asiat jotka vaativat suurimpia volyymejä? Melko vauras alue on kyseessä joten jotain varmasti.

Sinä voisit sopia Suomen suurlähettilääksi Baskimaahan. Tai Kymen suurlähettilääksi. :-) Kymen maakunta voisi ottaa Baskimaan ystävyys- ja yhteistyökumppaniksi. Mahtaisko Kymenlaakson liitto suostua?

Imulippo kirjoitti...

Jaa-a, että Muniain on siirretty kärkien taakse. Yeste on siis loukkaantuneena sivussa, muutenhan tuota ei voi ymmärtää. Vai onko tällaista tapahtunut aikaisemminkin?

Muniainista minulle on jäänyt se kuvata, että on kaveri on todella nopea mutta ei tarpeeksi älykäs varsinaiseksi pelintekijäksi.

IDA kirjoitti...

Yesten sopimus loppui keväällä ja hän siirtyi Saudeihin takomaan rahaa. En tiedä kuinka pitkän sopimuksen teki, mutta vahvistaisi varmaan Athleticia ensi kaudella, jos rahaa on palkata takaisin ja eurokentillä mennään pidemmälle.

Läppäsin Muniain tuohon irti keskikentästä ihan omatoimisesti. Laidalla se lähinnä pelailee. Ajattelin vain, että morfinen resonanssi pistää sen tekemään maaleja, kun ajattelee sen tuohon ;)

Muniain on vielä juniori ja varmaan ihan älykäs pelaaja. Hyvin on pärjännyt ja toivottavasti pysyy Bilbaossa. Sopimus vuoteen 2015.

Javi Martinez olisi ehkä oikeasti tuossa. 4-4-2 kuitenkin olisi kaikkein oikein.

IDA kirjoitti...

Huhujen mukaan Llorentesta tehdään kovia tarjouksia. Athletic taas olisi niiden mukaan tehnyt tarjouksia Ander Herrerasta mikä merkitsee varmaan sitä, Javi Martinez saattaisi olla lähdössä. Toisaalta, jos ollaan positiivisia, kuten pitää, voidaan ajatella myös niin, että Ander Herrera tulisi paikkaamaan Yesteä ensi kauden europelejä varten ja Athletic olisi rakentamassa todellista superjoukkuetta tästä.