perjantai 8. elokuuta 2008

Olympialaiset

Avajaisten taiteellinen osuus oli harvinaisen hieno ja vaikuttava. Steven Spielberg saisi olla tyytyväinen, jos hänen nimensä olisi jonkin apulaisohjaajan paikalla. En menisi sanomaan avajaisia varsinaisesti mahtipontisiksi. Esitykset koostuivat erittäin hienostuneista, vaatimattomista liikkeistä. Niitä oli vain yhtäaikaisesti tekemässä paljon ihmisiä.

Tavallaan jopa sääli, että Juha Hirvi tulee Suomen lipunkantajana varastamaan koko esityksen, mutta minkäpä mies leppoisalle, kymiläiselle charmilleen voi.

6 kommenttia:

Paavo kirjoitti...

mahtipontista tai ei, niin jotenkin kyse on saksan olympialaisten tapaisesta hallitsevan eliitin legimiteetin pönkittämisestä.

Vaikka pidän kiinalaisuudesta, niin en näe tarpeelliseksi enää yhtään lisää pönkittää isokiinalaista nationalismia, jota hallitus tuntuu parhaansa mukaan kasvattavan. Kiinalainen nationalismi tulee olemaan 2000-vuosisadan hankalin ongelma kaikille ei-kiinalaisille.

IDA kirjoitti...

En tiedä. Lähinnä taiteellista vaikutelmaa seurasin. Ei minusta siinä ollut varsinaista pullistelua.

Sitä paitsi taiwanilaiset edustavat siellä Kiinan nationalisteja ;)

Historiasta on tietysti mahdoton sanoa, mutta erittäin epätodennäköistä, että kiinalaisille itselleen ainakaan pahemmin olisi käynyt, jos nationalistit olisivat aikanaan voittaneet. Kommarikiina taas on aiheuttanut aika mittaamattomia kärsimyksiä todella suurelle määrälle ihmisiä. Eli siinä mielessä ei varmaan siellä pahempaan suuntaan mennä.

Paavo kirjoitti...

Taiwanilaisten onni on yhdysvallat. siis että yhdysvaltain meltinpot multiculti-ideologia vallitsee sen verran, että olettaisin, että taiwanin vuoristolaiset saavat olla enemmän rauhassa isokiinalaisuudelta kuin tiibetin vuoristolaiset.

ja Yhdysvallat on muutenkin sotilaallisella ylivallallaan maapallon onnena. Nimenomaan yhdysvaltain sotilaallinen pelote laittaa kiinalaisetkin valloittamaan afrikkaa ainoastaan taloudellisesti ja talouden asein, ettei varsinaista kansanmurhapolitiikkaa esiinny.

Mukavampaahan se on, että kiinalaiset ostavat sitä lebensraumiaan kuin että valloittaisivat sitä.

IDA kirjoitti...

USA on varmaan paras maailmanpoliisi, jos jonkun täytyy olla maailmanpoliisi.

Ohjelmille ei tietenkään koskaan pidä laittaa mitään suurta painoa, mutta kyllä kansojen itsehallinto oli keskeisessä osassa Kiinan nationalismin filosofiassa. Tosin varmaan raadollisesti siitäkin syystä, että he yrittivät vapauttaa Kiinan ja yleensäkin luoda tasavallan.

Taiwan ei tietenkään ole mikään kansojen idylli, mutta toisaalta niiden oli käytännössä pakko paeta sinne. USA oli liittolaisensa Neuvostoliiton kanssa yhtenä keskeisenä tekijänä vaikuttamassa asiaan ja osaltaan auttamassa kommunistit voittoon.

Länsi voisi periaatteessa ottaa Kiinasta hieman oppia, eristäytyä jonkun verran ja puolustaa itseään. Multicultissa länsimaisetkin kansat häviävät.

Anonyymi kirjoitti...

Länsi voisi periaatteessa ottaa Kiinasta hieman oppia, eristäytyä jonkun verran ja puolustaa itseään. Multicultissa länsimaisetkin kansat häviävät.

Eiväthän ne kansat Kiinastakaan ole hävinneet.

http://www.paulnoll.com/China/Minorities/China-Nationalities.html

IDA kirjoitti...

No eipä ne mitään multikulttia rakentelekaan.