tiistai 12. elokuuta 2008

Nabokov sitaatti


Tuli mieleen, että tästä blogista puuttuu Nabokov sitaatti. Ei puutu enää.

Freud on ehkä eniten länsimaiseen ajatteluun rappeuttavasti vaikuttanut yksittäinen henkilö. Hän teki puhtaasta tunnepuheesta, joka ennen häntä ja hänen aikaansa - kaikki oli ennen paremmin - hoidettiin paljon tyylikkäämmin sekavaa pseudotiedettä, joka avasi portit tunkkaisen itsetutkiskelun nousemiselle filosofian ja tieteen piiriin. Vaikka kyseinen hemmo oli lääkäri niin koskaan hänen opeillaan ei ole parannettu ketään, mutta monet ovat sairastuneet. Se kai kertoo kaiken oleellisen.

Mutta, kuten Vladimir Nabokov sanoo:

Voisi olla antoisaa tutkia fylogeneettiseltä kannalta sitä intoa jota poikalapset tuntevat pyörillä liikkuvia kapineita, varsinkin junia kohtaan. Tietysti me tiedämme mitä Wienin puoskari asiasta ajatteli. Hänet ja hänen matkakumppaninsa me jätämme kolmannen luokan ajatusvaunuunsa ajaa nytkyttämään läpi seksuaalimyytin poliisivaltion....


Näin me teemme.

2 kommenttia:

i.p. kirjoitti...

Freud on vähän kuin Dubya: häntä on helppo vihata, ja syystäkin, mutta hänestä päästään eroon ilman sotaa ja verenvuodatusta. Sigmundin ajatukset (dubyallahan niitä ei ole) on niin perusteellisesti potkittu palasiksi, ettei niistä ole oikeastaan jäljellä kuin: "hei, tätähän voisi tutkia."

Freud tulee EHKÄ hyvänä nelosena herrojen Platon, Marx, ja Saul (a.k.a. paavali) jälkeen.

Platonistahan emme ole vieläkään päässeet eroon. Hän on kuin syöpä, joka saastuttaa ajattelun.

Marx taas häpäisee politiikan (ja se on jo paljon sanottu). Ase, vankileiri, ja luokkataistelu syrjäyttää järjen, edistyksen, ja yhteistyön.

Saul taas myrkyttää uskonnon. Hän on vastuussa siitä, että naisen paikka oli nyrkin ja hellan välissä kaksituhatta vuotta.

Se, mitä Freud on aiheuttanut, on nappikauppaa näihin kolmeen poikaan verrattuna.

"Hän teki puhtaasta tunnepuheesta, joka ennen häntä ja hänen aikaansa - kaikki oli ennen paremmin - hoidettiin paljon tyylikkäämmin [...]"

Niin... Naisviha, seksuaalisuuden tukahduttaminen, lapsien pahoinpitely, pakkolobotomia, homojen ja lesbojen itsemurhaan ajaminen, rasismi, luokkaviha... nehän ne vasta tyylikkäitä ovat. Ongelmat olivat olemassa jo paljon ennen Freudia. Hän vain sattui tökkäämään tuota paisetta ruosteisella veitsellä.

Sitä paitsi Freudiin ei kukaan enää usko. Platoniin, Marxiin, ja Sauliin sen sijaan...

IDA kirjoitti...

Platonilla, jos se nyt oli Platon, on ihan hyvä idea asioista ja niiden nimistä. Ihmiset lataavat asioiden nimiin enemmän, kuin itse asiassa on.

Ääriluterilaisena en taas menisi Paavalia arvostelemaan.

Se, että Freud olisi keskeisesti vaikuttanut seksuaalisuuden vapautumiseen on minusta virhearvio. Se vain tapahtui. Kaikessa psykobaabelissa on minusta tuota Nabokovin mainitsemaa poliisivaltioluonnetta. Tuo sitaattihan jatkuisi ihmetyksellä miksi kukaan diktaattori ei ole vielä käyttänyt moista asetta, jolla pilaisi kevyesti sukupolven, jos kaksikin ;)