torstai 15. helmikuuta 2007

konservatiivisuuden olemus...

...ja vähän meemeistä.

Olipa kerran, kauan, kauan sitten minä, joka luki jostain kirjasta Alekandr Blokin ajatuksen, joka oli suunnattu erilaisille radikaalimajakovskeille ja joka meni jotenkin näin: "Talvipalatsin hajottaminen on vain sen perinteen suoraa jatkamista, joka rakensi Talvipalatsin. Todellinen, uudistava vallankumouksellisuus edellyttää Talvipalatsin säilyttämistä". Silloisesta minästäni tuossa oli selkeästi sanottuna jotain oleellista, ja nykyinen minäni on samaa mieltä. Siihen oikeastaan kiteytyy konservatiivisuuden olemus.

Tuota ajatusta voisi pitää meeminä, jos ottaisi vakavasti kaiken sen mitä meemiteoreetikot kirjoittavat. Se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole meemi. Se ei ole informaation pienin yksikkö, eikä se kopioidu sellaisenaan. Siihen on kiteytynyt valtava määrä informaatiota ja toisaalta en edes muista menikö ajatus juuri noin, kielikin on pitkällä ja raskaalla matkalla vaihtunut. Itse asiassa kaikkiin ajatuksiin ja ideoihin, jopa yksittäisiin sanoihin, kiteytyy sellaiset määrät tietoa, että niiden pitäminen meemeinä olisi yksinkertaisesti typerää.

Meemiteoriaan voisi ehkä saada järkeä, jos lähtisi purkamaan ja selvittämään sitä miten varpaan iskeytymisestä kiveen kehittyy vasara ja siitä taas hiljalleen naulapyssy. Koko teoria on kuitenkin turhaa haihattelua ellei informaation pienintä yksikköä ja sen kopioitumista selvitetä. Siksi kannattaakin konservatiivisesti pysyä vanhassa ;)

Ei kommentteja: