perjantai 2. helmikuuta 2007

Keskitie

Itämaisesta filosofiasta tuttu keskitien käsite ei oman vaatimattoman käsitykseni mukaan tarkoita siellä millään muotoa varovaista tasapaksuutta ja äärimmäisyyksien välttelyä, vaan sitä, että ollaan asemissa joista voi mahdollisimman tehokkaasti iskeä molempiin ääripäihin, tai vaihtoehtoisesti jopa omaksua ne. Keskitie tavallaan edellyttää äärimmäisyyksien - ojien - tuntemista. Voin kyllä olla väärässäkin tässä.

Eloisaksi angolosaksiksihan keskellä tietä oli ainakin vielä joku aika sitten Middle of the Road ja se ehkä riittääkin meille. Vielä tällä kertaa.

3 kommenttia:

Henry kirjoitti...

Toistelet aina kaikkialla, minne ulotut, ettei Englantia enää ole sellaisena kuin se tunnettiin. Mitähän tarkoitat sillä? Eikö se päde kaikkiin maihin? Kaikki maat muuttuvat jatkuvasti. Miten juuri Englannin muuttuminen poikkeaa muiden maiden muuttumisesta?

IDA kirjoitti...

Se oli alunperin eräänlainen vitsi, joka liittyi keskusteluun nimimerkki Timmyn kanssa Futisforumilla.

Toisaalta siinä on myös perää. Eivät kaikki maat muutu samalla tavalla. Englannin väestöllinen muutos on ollut hämmentävän nopea ja toisaalta ihan kantaenglantilaisten yleinen sivistystaso on aivan selvästi romahtamassa. Vaikka maa on aina ollut aika luokkakantainen niin tilanne on nykyään erityisen korostunut ja päinvastoin kuin ennen alkavat "alaluokan" arvot nykyään vallata tilaa "yläluokan" parissa.

Theodore Dalrymple huomioi kirjoittaessaan jalkapallohuliganismista, että elämme sellaisen "jo muinaiset roomalaiset" - harhan vallassa emmekä huomaa, että vielä vuosisadan alkupuolella tai 1950-luvulla asiat olivat aivan toisin. Silloin ei olisi voinut kuvitellakaan, että sankat joukot ihmisiä matkailisivat ympäri Englantia ja Eurooppaa vain tapellakseen ja tuhotakseen paikkoja oman huvinsa vuoksi.

Hänen kirjansa Life at the Bottom ja Our Culture, What's Left of It käsittelevät aihetta monipuolisesti ja hyvin. Itse tietysti pyrin laiskana alaluokan hemmona tiivistämään ja "Englantia ei enää ole" on aika tiivis ;)

IDA kirjoitti...

Tarkoitin siis viime vuosisadan.

Ja on tietysti huomattava, että niistä ajoista myös taloudellinen hyvinvointi on huomattavasti noussut. Väittäisin kuitenkin, että edellytykset saavutetun hyvinvoinnin ylläpitämiseen alkavat noiden yleisten, kulttuuriin liittyvien ongelmien vuoksi horjua pahasti.