perjantai 8. heinäkuuta 2011

Sananvastuu

Monet lestadiolaiset ovat lopettaneen sanomalehti Kalevan tilaamisen vastalauseena sille tavalle, jolla Kaleva on käsittelyt lestadiolaisten parissa ilmenneitä lasten hyväksikäyttötapauksia. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen pitää toimintaa sananvapauden kannalta kyseenalaisena painostamisena: Lestadiolaisten Kaleva-prostestissa kyse vaientamisyrityksestä.

Aika käsittämätön kanta. Vai koskeeko kovasti markkinoitu sananvastuu vain yksittäisiä verkkokirjoittelijoita? Kaleva kirjoitti mitä kirjoitti ja kantaa sanoistaan vastuun. Ei kenenkään ole mikään pakko tilata lehtiä. Tietenkin lestadiolaisten tavoite on painostaa Kalevaa, mutta se on täysin oikeutettu tavoite varsinkin jos sen toteuttamiskeinona on yksinkertainen ja laillinen tilausten lopettaminen. Lehteä boikotoivat vain käyttävät omaa henkilökohtaista vapauttaan olla lukematta lehteä ja olla maksattama siitä. Se on sananvapautta sekin.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä, että mediaväki kantaa huolta sananvapauden toteutumisesta. Tällä hetkellä sananvapautta uhkaa lehdistön etuoikeuden poistaminen arvonlisäveron suhteen, yhden Jussin päätös olla antamatta haastatteluja joillekin median edustajille ja nyt lompakolla äänestäminen Kalevan suhteen.

Tämä on sikäli erikoista, että itse näen sananvapauden ongelmakohdat ihan muualla.

Herja

Vasarahammer kirjoitti...

En oikein tunne minkäänlaista sympatiaa toimittajien veljeskuntaa kohtaan. Saavat todennäköisesti, mitä ansaitsevat.

Anonyymi kirjoitti...

En oikein tunne mitään sympatiaa lestadiolaisten veljeskuntaa kohtaan. Valitettavasti iso osa heistä on saanut. Mutta sitä he eivät ansaitsisi, ainakaan tuomioistuinlaitoksen näkökulmasta.

IDA kirjoitti...

Itsekään en tunne mitään erityistä sympatiaa lestadiolaisia kohtaan. Silti on itsestään selvää, että kaikkia yhteisöjä ei uutisissa käsiteltäisi noin.

Ainakin yksi "tutkimus" on julkaistu, jonka mukaan lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on lestadiolaisten keskuudessa 2 - 4 kertaa vähäisempää, kuin väestössä keskimäärin. Kohtuuden nimissä sekin pitäisi sitten laskea lestadiolaisuuden ominaisuudeksi.

Vähän vaikuttaa siltä, että muita, ehkä asiallisiakin kaunoja lestadiolaisia kohtaan, puretaan nyt tällaisten yksittäisten rikosten kautta.

Matias kirjoitti...

Niin voihan tämä olla ilmaus yleisestä huolestuneisuudesta antikristillisissä liberaalipiireissä. Ehkä fiksuimmat heistä ovat huomanneet Päivi Räsäsen kansansuosiosta, että luterilainen kirkko alkaa olla sellaista pilipalikamaa, että se ei enää pysty pitämään kurissa lahkolaisia. Kun suomalais-kansallisesta, luterilaisesta yhtenäiskulttuurista luovutaan, voi se tarkoittaa lahkolaisuuden syvenemistä, jolloin päästään todelliseen "monikulttuuriin".

Tämä ei kuitenkaan "liberaaleille" sovi, vaan valtion koneistoa yritetään käyttää lahkojen kuriin pistämiseksi, jottei vaan mihinkään pääse syntymään suvaitsemattomuuden pesäkkeitä.

Anonyymi kirjoitti...

Yhtä itsestään selvää on myös se, että moraalista ylemmyyttään säteilevä lestadiolaisyhteisö pyrkii kaikin keinoin vaikuttamaan ympäröivän yhteisön elämään. Myös niiden, joilla ei tuollaisen hullutuksen kanssa ole mitään tekemistä. Tai oikeastaan juuri heidän, oikeauskoisistahan ei tarvitse enää välittää.

Jos sieltä Kymistä vaivautuisit joskus Pohjois-Pohjanmaalle tai muualle lestadiolaisten saastuttamille alueille, niin voisit nähdä, millaista jälkeä syntyy kun kivikautiset käsitykset ohjaavat toimintaa, aivan kuin jossain wahhabiittiyhteisössä.

"Tutkimukset" ovat yhtä tyhjän kanssa, koska metodiikka on tuollaisen sakin kanssa täynnä kompromisseja. Kun toisaalta tiedetään, että vahvat sisäsiittoiset yhteisöt ovat omiaan synnyttämään seksuaalisia(kin) pervesioita, tuollaista tulosta on edes vaikea uskoa.

Ja vaikka tulos pitäisikikin paikkansa, se on aika laiha lohtu sen kaiken saastan ja mädännäisyyden rinnalla, mitä tuo poppoo aikaan saa alueilla, joilla sen vaikutusvalta on vahva.

Ihan hyvä, että Kaleva jaksaa yrittää olla ryhdikäs, vaikka hurujengi onkin heidän levikkialueellaan saanut pauloihinsa liikaa ihmisiä. Ehdotan muitta mutkitta Bonnierin journalistipalkintoa koko Kalevan porukalle.

Äärifundamentalismille ehdoton ei.

Tiedemies kirjoitti...

Oli asiasta ja lestadiolaisista mitä mieltä tahansa, Uimosen läppä on aivan totaalisen typerä.

Miksi Uimonen ei ole huolissaan siitä, että muiden puolueiden kannattajat jättävät yleensä Uutispäivä Demarin tilaamatta?

IDA kirjoitti...

TM:

He yrittävät vaientaa demareiden sananvapauden.

Matias: Noin voi käydä ihan "itsestään". Ainakin sellaiselta näyttää. Tosin en tiedä voiko muita herätysliikkeitä, kuin lestadiolaisia kutsua varsinaisesti lahkoiksi.

Anonyymi:

En ole tosiaan paljoa Pohjois-Pohjanmaalla aikaa viettänyt enkä tiedä millaisena mafiana lestadiolaiset siellä toimivat. Jos he vainoavat muita, niin silti olisi reilua syyttää heitä asioista joihin he yhteisönä ovat syyllisiä, eikä iskeä tuolla tavoin vyön alle joidenkin yksittäisten liikkeen jäsenten rikoksista.

Tiedemies kirjoitti...

Tunnen muutamia lestadiolaisia, enkä ole koskaan kokenut heitä millään tapaa ongelmallisina tämän heidän suuntautumisensa vuoksi. Osalla on ollut vähän kummallisia näkemyksiä sukupuolirooleista ja tämä tuli joskus murrosikäisenä yhden kaverin jutuissa esiin, mutta mitään erityisempää harmia siitä ei ainakaan minun tietääkseni ollut kenellekään muulle kuin tälle henkilölle itselleen.

Mutta toisaalta, voin hyvin kuvitella, että paikkakunnalla ja ympäristössä, jossa he muodostavat enemmistön, voi olla ulkopuolisella vähän outo fiilis. Ja koska yhteisötkin koostuvat ihmisistä, mukaan mahtuu sillon niitä samoja ihmisiä, joille jossain toisessa ympäristössä toisen ihmisen kuuluminen "niihin muihin" on joku ongelma.

Valkea kirjoitti...

Ei noissa anonyymien kirjoituksissa ole mitään substanssia. Mitä ovat ne tapahtumat, jotka saavat anonyymin vertaamaan lestadolaisia wahhabiitteihin, sikäli kuin hän edes tietää mistä jälkimmäisissä on kysymys. Tule tänne Helsinkiin katsomaan fundamentalistimuslimien toimintaa, niin sinulle selviää ero joutavan narinan ja asian välillä.

Mitä enemmän solipsistiset individualistit häviävät kanssakäymisessä yhteisöjen kanssa, sitä parempi. Se kertoo jotakin ja opettaa jotakin, ja ehkä saa viisaimmat harkitsemaan uusia sosiaalisen järjestäytymisen muotoja. Lestadiolaiset taitavat vain olla liian ystävällisiä antaakseen tämänkaltaista opetusta.

Tulevaisuus kuulemma on sellainen, että suomalaiset jäävät sorretuksi vähemmistöksi omassa maassaan, joten on hyvä aloittaa valmistautuminen ajoissa.

Tiedemies kirjoitti...

Ongelma noissa yhteisöissä syntyy lähinnä siinä, että niillä ei ole keinoja hoitaa jotain tuollaista lasten ahdistelijaa, mutta toisaalta yhteisön häpeäkulttuurin takia sellaista ei kuitenkaan sitten anneta poliisin hoteisiinkaan, joten syntyy tilanteita, jotka ulkopuoliselle näyttävät siltä, että yhteisö on ikäänkuin synnyttänyt tällaisen pervon.

Jos yhteisöllä olisi autonomia, se hoitaisi tuollaisen yksilön, tai sitten ei hoitaisi. Tästä en osaa sanoa mitään, mutta toisaalta, laillinen yhteiskunta on olemassa juuri sitä varten, että yhteisöt eivät aina onnistu tuollaisten ongelmien hoitamisessa. Tämä ei ole mikään yhteisön ongelma tai kriittinen piirre, mutta se voi muodostua sellaiseksi, jos yhteisön ja ns. laillisen yhteiskunnan yhteispeli ei toimi.

Sellaisia yhteisöjä ei koeta ongelmiksi, usein niitä ei edes nimitetä yhteisöiksi, joilla se peli toimii, eli joiden sisältä rikolliset narautetaan ehdoitta eikä hoideta tällaisia juttuja "omien parissa".

IDA kirjoitti...

Kaiketi suurin ongelma kuitenkin on se ikuinen, että rikollinen pyrkii yleensä salaamaan tekonsa. Eli noistakaan ei ole laajemmin tiedetty.

Itse olen jonkun verran tutustunut erilaisiin "hippi"yhteisöihin ja ne yleensä romahtavat joko hajoamalla tai muuttumalla yhden "pastorin" nautinta-alueiksi matkalla kohti katastrofia. Lestadiolaisuus on kuitenkin kestänyt monen sukupolven ajan ja on periytyvää, joten en usko, että varsinaisesti tuollainen rikollisuus olisi mitenkään sille ominaista.