tiistai 20. maaliskuuta 2007

Kolme suurta

Kepu, Kokoomus ja demarit voisivat aikansa kuluksi vaikka perustaa sen puhutun kolmen suuren hallituksen. Kovinkaan paljon Suomen politiikka ei tule muuttumaan seuraavan neljän vuoden aikana. Kalle Isokallio on kirjoittanut valmiin pohjan hallitusohjelmalle, jonka itsekin allekirjoittaisin. Valitettavasti se ei tule olemaan tulevan hallituksen ohjelmana oli hallituksen koostumus sitten mikä tahansa.

Eduskunnan järjen astetta voi mittailla sen perusteella mitä asemia valitettavasti jälleen valittu Jaakko Laakso saa. Mikäli hän jatkaa puolustusvaliokunnan johdossa voidaan huoletta todeta, että Eduskunta on edelleenkin täysin sekaisin.

Perussuomalaiset etenivät itse asiassa paremmin, kuin eilen vielä pienen pettymyksen vallitessa huomasikaan. Jussi Halla-ahon, Teemu Lahtisen, Juho Eerolan ja monien muiden täysin puolueiden ulkopuolelta tulleiden ensikertalaisten ehdokkaiden tulokset ovat itse asiassa loistavia. Läpipäässeissä viidessä edustajassakaan ei ole tarkemmin tutkittuna mitään varsinaista vikaa, vaan he taitavat olla ihan kelpo tyyppejä.

Mutta se siitä.

Sampo Ahto on kirjoittanut hienon kolumnin sananvapaudesta. Sitä voi pohtia seuraavaa pilakuvakohun tyyppistä tapahtumaa odotellessa. Taustaksi käy vaikka se tieto, että Vlaams Belang on Belgian suurimpana puolueena taas vaarassa joutua käytännössä kielletyksi, kuten se edeltäjälle Vlaams Blokille kävi. Syynä on tällä kertaa puolueen puheenjohtajan lausunto, jonka hän antoi vastauksena kysymykseen, miksi juutalaiset äänestäisivät puoluetta, joka on ksenofobinen ja joka kuului: "Ksenofobia ei ole sana, jota käyttäisin. Jos välttämättä täytyy puhua fobiasta sanoisin islamofobia. Kyllä, me pelkäämme islamia, Euroopan islamisoituminen on pelottava asia." Belgian lakien mukaan moinen voi olla tuomittavaa ja vaiennettavaa puhetta. Jos sananvapaus ei tällä kertaa koske Belgian suurinta puoluetta ja sen kannattajia, niin se tuskin tulee olemaan mikään uutinen Suomessa, sillä Suomessa ei ole sananvapaudesta kiinnostunutta vanhaa mediaa, poliittista puoluetta, eikä juurikaan edes kansalaisjärjestöjä.

Ei kommentteja: