torstai 13. syyskuuta 2012

Vesijalanjälki

Suosikkiohjelmani Helsingin kaupunginvaltuuston kokous saavutti eilen jälleen uudelleen huipun taannoisen kasvispäiväkeskustelun jälkeen, kun keskusteltiin Helsingin kaupungin globaalista strategiasta. Keskustelussa ladeltiin muun muassa sellaisia, uusia ja moderneja tieteellisiä totuuksia kuin, että "elämme kaikki tässä maailmassa" aivan liukuhihnalta. Älyllinen pommitus oli jopa uuvuttavaa.

Ehkä mielenkiintoisin asia oli vesijalanjälki. Itse ensin luulin, että tämä jakso olisi kytkeytynyt juoneltaan kasvipäiväjaksoon niin, että viikoittaisen kasvispäivän pyhittämänä jotkut valtuutetut olisivat jo oppineet kävelemään vetten päällä, mutta totuus oli armottoman paljon tieteellisempi: helsinkiläisten pitää säästää vettä, jotta se kaupungin globaalin strategian nimissä voitaisiin siirtää globaalin pallomme kuiville alueille. Toivotankin helsinkiläiselle onnea tässä jalossa tehtävässä, vaikka toki luotan siihen, että kyllä kaupunki keinot keksii. Varmaankin yksi suihkuton päivä viikossa olisi hyvä alku. Kouluissa ja päiväkodeissa voisi myös viettää yhden vedettömän päivän ainakin kerran kuukaudessa näin aluksi. Jos kaupunkiin niiksi päiviksi tuotaisiin vaikkapa reilun kaupan kokoospähkinöitä oppisivat lapset samalla kansainvälisiä juomatapoja.

Niin tai näin. Meidän on kuitenkin pakko muistaa Helsingin kaupunginvaltuuston velvoittavat sanat: "Vettä tuottavat globaalit yritykset"

17 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

En viitsinyt katsoa videota, mutta on se aika ihmeellistä, että maan suurin valtuusto on muuttunut puunhalaajien telttaleiriksi. Ilmeisesti valtuutetuilla ei ole oikein mitään käsitystä siitä, miten yhteisiä varoja tulisi käyttää. Ja sen takia ne ovat koko ajan loppu. Minkä takia veroja pitää nostaaja lainata lisää.

Tomi kirjoitti...

Veden myyminen ulkomaille voisi tuoda sievoisen summan rahaa Helsingin kassaan. Mutta eihän se teille kelpaa, koska ideassa on vihreä vivahde.

Ongelma vedenmyynnissä on kuka veden omistaa. Helsinki käyttää Päijänteen vettä. Ja varmaan Päijänteen ranta-asukkaat vaatisivat oman osuutensa, jos vettä myydään.

IDA kirjoitti...

Kyllä Helsinki minun puolestani saa vettä myydä niin paljon kuin sielu sietää. Jos se edellyttää kaupungin asukkaiden vesijalanjäljen pienentämistä, niin Kymi voi tarjota helsinkiläisille suihkumatkoja Ahvenkosken sillan paremmalle puolelle.

Tomi kirjoitti...

Ei muuta kuin hankkimaan Ronaldoa Kotkan Työväen palloilijoihin. MTV#:n mukaan hänen hintalappunsa on 200000 euroa.
Kyllä Kotkasta se rahamäärä löytyisi.

Tiedemies kirjoitti...

Ronaldohan jäi eläkkeelle jo toista vuotta sitten.

Tomi kirjoitti...

Kyseessä Cristiano "itkevä Krista" Ronaldo ei juokseva lihapulla.

Uutisessa oli virhe todellinen hinta on 200 miljoonaa.

IDA kirjoitti...

Jos pääsen valtuustoon teen ehdotuksen, että edustusjoukkueeseen otetaan vain ja ainoastaan kotkalaisia pelaajia.

Tuossa vesijalanjäljessä on tietysti vesien saastumiseen liittyvä vakava puolensa, mutta väittäisin, että Helsingin kaupunginvaltuuston lennokkaat puheet onnistuivat peittämään alleen lähes kaiken asiallisuuden.

Kumitonttu kirjoitti...

Suomessa on vähemmän makeaa vettä henkeä kohden kuin esim. Italiassa. Nord Waterhan yritti myydä Saudeihin vettä, mutta joku meni pieleen kun se valuikin kusena omille kintuille.

Tomi kirjoitti...

Kumis, tuota en usko suoralta kadelta. Toki Suomen jarvet ovat matalia, mutta Italian jarvet ovat pienia ja niita on vahan.

Onko sinulla tilastoa vaitteesi tueksi?

Kumitonttu kirjoitti...

Ei siis tietenkään henkeä kohden, kuten Tomi oikaisi. Vaan absoluuttisesti.

Tomi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
IDA kirjoitti...

Pidetäänpä pienempää ääntä. Oli asia kumminpäin tahansa, niin erehtyminen siinä ei ole mitenkään fataalia, eikä varsinkaan rinnastettavissa tietoiseen valehteluun.

Tomi kirjoitti...

IDA, en viitanut Kumiksen valehtelussa tähän asiaan. Vaan hänen muihin teksteihinsä.

Matias F. kirjoitti...

Onko tämä joku vitsi? Helsingin veden kapasiteetti on suunniteltu liian suureksi aikana, jona ei ymmärretty, että veden säästäminen Suomessa voi auttaa afrikkalaisia. Helsingin veden on pakko juoksuttaa iso osa Päijänne-tunnelin vedestä suoraan mereen, koska kulutus on niin pieni, että vesi muuten seisoo putkissa.

IDA kirjoitti...

Voiko se auttaa? Siis afrikkalaisia.

Ja mereenhän Päijänteen vesi virtaa muutenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä jos joku tunnetumpi poliitikko toteaisi julkisesti, että kymmenen vuoden päästä täällä Suomessa kuulkaas eletään aika lailla primitiiviyhteiskunnassa. Varautukaa siihen!

Tämähän on se mamukr:n totuuskuva tulevaisuudesta, mutta ei kovin kliseetön sekään.

Enkä väitä, että kliseitä pitäisi välttää, vaan se, että tulevaisuudesta emme vain tiedä ja siksi sitä ei kannata lyödä asennetasolla lukkoon.

-Milla

IDA kirjoitti...

Ei se kuitenkaan vedestä kiinni ole, jos emme suorastaan saastuta vesiä.