keskiviikko 22. elokuuta 2012

Suomi maailmankartalle

Koska puhtaan järjen kritiikki on Suomessa varsin kummallisella tolalla ja kaukana siitä mitä sillä maailmalla yleensä tarkoitetaan on mystikoiden puututtava peliin Suomen nostamiseksi maailmankartalle.

"Voisivatko paavi ja Venäjän patriarkka tavata Suomessa?" uutisoitiin vain muutamia päiviä sitten ja nyt asiat ovat lähteneet etenemään Puolassa, tuossa suuressa maassa, joka muistetaan viimeisestä laillisesta hallitsijastamme, jalosta monarkki Sigismundista. Historian siivetkö nyt siis suomalaisten modernien nerojen harmiksi luovat varjonsa Ranskan vallankumouksen ihanteiden päälle? En tiedä ja jos tietäisin en kertoisi. Kuitenkin tietäisin mainion paikan tuolle suurmiesten tapaamiselle. Se olisi tietenkin Ruotsinpyhtää, joka on kaunis kylä kaikkineen, mutta erityisesti on huomioitava kylässä oleva viihtyisä ravintola, joka on rakennettu Kymijoen, idän ja lännen kristinuskon ikiaikaisen rajan, erään sivuhaaran päälle. Mikäli paavi ja arkkipiispa Kirill tapaisivat siinä ravintolassa vaikkapa ensi kesänä voisin mennä paikan päälle lukemaan Tarua sormusten herrasta, joka vieläkin on minulta pahasti kesken. Kylä kun on melkein kuin tuon kirjan kuvitteellinen Kontu.

Toivotaan siis, että historiallinen tapaaminen toteutuisi Suomessa, eivätkä Venäjän ortodoksit heittäydy niin hurjapäisiksi, että kutsuisivat paavin Moskovaan. Onhan Suomi kuitenkin ainoa maa, jossa liberaalin rationaalinen älymystö elää vielä Ranskan vallankumouksen aikoja ihanteissaan. Ja mikäs sen mukavampaa, kuin löydä useampi kärpänen yhdellä iskulla olemalla kaiken tapaamisesta koituvan hyvän ohella myös kiusaksi Ranskan väärämieliselle vallankumoukselle.

2 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Eikö Norja tai Ranskan kansa elä vallankumouksen hengessä. Kumpikin maa on potkinut kirkon valtiosta. Ruotsissa ja Norjassa ateistien osuus väestöstä on maailman huippua paljon korkeampi kuin Suomessa.

IDA kirjoitti...

Ranskassa on vahva presidentti ja Ruotsi ja Norja ovat monarkioita. Tosin sellaisia Se och hör - monarkioita, mutta sitähän sosialidemokratia nykyään on.