keskiviikko 8. elokuuta 2012

Radio OnOlen viime aikoina kuunnellut EWTN - radio- ja televisioaseman Open Line - radiolähetyksiä. Ohjelman formaattina on vanha kunnon meininki, jossa ihmiset saavat soittaa ohjelmaan ja esittää kysymyksiä, joihin sitten vastataan. Tämä on ehkä paras ja mielenkiintoisin mahdollinen radio-ohjelman muoto silloin, kun ihmiset todella ovat kiinnostuneita asioista joista kyselevät. Suomen radion legendaarinen Luontoilta on hyvä esimerkki tästä. Siinä ihmiset kyselevät ja asiantuntijat, jotka todella tietävät, vastaavat. Kyseisen ohjelmamuodon kiinnostavuus laskee eksponentiaalisesti silloin, jos tietävät soittelevat radioon vain kertoakseen oman, oikean mielipiteensä asioihin, mutta Open Linessa tästä ei ole kysymys, vaan kysymykset ovat yleensä täysin vilpittömiä kysymyksiä ja niistä syntyvä kommunikaatio sitten oikein mielenkiintoista.

Oma suosikkini on ehdottomasti isä Mitch Pacwa, joka on kanavalla aina keskiviikkoisin. Olen kuunnellut arkistoja, joita onneksi riittää, ja ajattelin tähän ulkomuistista ja todella vapaasti suomennettuna heittää muutamia isä Mitch Pacwan kommentteja, josko joku innostuisi kuuntelemaan,

"Tunteenne ovat varmasti jaloja ja yleviä, olen varma siitä, joten ei tuhlata aikaa tässä; antakaa minulle tilanteesta faktoja ja dataa"

"Totuus ja omantunnon vapaus ovat todella, todella paljon tärkeämpiä, kuin hyväksyntä ja kiintymys" ( naiselle joka kyseli omasta suhteestaan aviomiehen mielipiteisiin )

"Siis älä missään tapauksessa ryhdy väittelemään hänen kanssaan. Hän on professorisi ja paitsi, että hän määrää arvosanani hän myös voittaa väittelyn, koska hänellä on paljon enemmän kokemusta ja tietoa. Tee näin, se on sekä hauskaa, että saa professorisi hyppimään seinille. Kirjoita todella hyvä paperi, johon panet kaiken osaamisesi. Tutki kaikkia mahdollisia kommentaareja ja tee se tarkkaan. Ehdotan, että teet paperin Paavalin Filippiläiskirjeen toisesta luvusta. Kata koko luku, mutta tee paperisi ytimeksi 10:s jae. Näitä olisi muitakin, mutta esimerkiksi Kolossalaiskirjeestä proffasi vain väittäisi, että se ei ole Paavalin kirjoittama, Filippiläiskirje kiistatta on. Ja sitten otat paperissa erityisen tarkastelun kohteeksi Jes. 45:23. Tähänkin löytyy kommentaaria todella paljon. Tutustu ja toimi. Jos teet tämän hyvin niin professorisi on pakko antaa sinulle korkein mahdollinen arvosana, vaikka väitit selkeästi hänen opetustaan vastaan. ( Opiskelijalle, joka kyseli mitä pitäisi tehdä, kun professori opettaa, että Paavali ei missään vaiheessa todennut Jeesuksen jumaluudesta mitään, eikä pitänyt Jeesusta Jumalana ).

"Ei pidä missään tapauksessa luottaa tunteisiin. Kun omatunto alkaa kolkuttamaan, niin järki ja tahto tehdä oikein on ehdottomasti asetettava tunteiden edelle."

"Ei varmaan enää. Voi olla, että vannotaankin, mutta en usko. Modernismi toimivana ja yhtenäisenä aatteena on kuollut. Jos menee kirjakauppaan, niin ei sieltä Tyrrelin kirjoja saa. Niitä ei enää edes paineta. Modernismista on paljon haaroja ja jäänteitä nykyisinkin ja niihin pitää kiinnittää huomiota, mutta modernismi sellaisena kokonaisnäkemyksenä, jonka voisi pistää murskaksi on aika lailla kadonnut. Ehkä eksistentialismi olisi tällainen nykyään? Voi olla. Oleellista on kuitenkin valita viholliset joita vastaan jaksaa taistella. Katolisesta näkökulmasta modernismi filosofiana on hyvin pitkälle tuhonnut itsensä, koska se ei pysty luomaan mitään koherenttia maailmankuvaa enää. Eli en usko, että sitä vastaan enää valoja vannottaisiin. " ( Kysymykseen vannovatko vihittävät papit vastustavansa modernismia )

"Raamattu itsessään ei missään kohdassa esitä mitään Sola Scriptura - periaatetta. Näin ollen ne, jotka väittävät Sola Scripturan pitävän täysin paikkansa eivät itse nojaa Raamattuun. Sola Scriptura on heidän itsensä kehittämä näkemys, joka ei pohjaudu itsessään Raamattuun"

Näitä olisi vaikka kuinka. Hyvä radio-ohjelma ja mielestäni aika nerokas juontaja.

Ei kommentteja: