torstai 21. kesäkuuta 2007

Kaikki liittyy kaikkeen

Huomasin tuossa, että edellisen postauksen videossa Athleticin laulajien taustalla esiintyvä Kepa Junkera on uskomattoman hieno laulu- ja soitinyhtye. Etsivä löytää lauluja lisää.

Tänään, kun kävin juhannusta varten hakemassa maalikyliltä lasin valkoviiniä savustetun lohen seuraksi, mietin Jukan postausta kriittisestä suhtautumisesta uskontoihin. Mieleen tuli sellainen ajatus, että eikö kaikkein järkevintä olisi suhtautua uskontoihin olemassa olevina entiteetteinä. Ehkä henkisinä entiteetteinä, mutta samalla tavoin olemassa olevina kuin fyysiset, kuten vaikka kasvit, kivet, eläimet tai ihmiset. Jotenkin se selkeyttäisi ajattelua. Ne nyt vain ovat olemassa ja niissä on eroja kuin on koivussa ja voikukassakin, mutta niitä ja niiden eroja voi käsitellä aivan asiallisesti. Voi myös miettiä haluaako pihalleen koivun vai jonkun muun kasvin.

Juhannuksena nyt varmaan kuitenkin koivun, joten hyvää juhannusta.

1 kommentti:

Hge kirjoitti...

Tärkeintä uskontokysymyksissä on totuus ja vasta sen jälkeen tulevat uskontojen muut, hyvät tai huonot, ominaisuudet. Siksi luen mieluummin vaikkapa kirjan God: The Failed Hypothesis: How Science Shows That God Does Not Exist kuin kirjan Christianity: A Short Introduction.
Dawkinsiahan on usein kritisoitu siitä, että hän ei tiedä teologiasta ja sen hienosta moninaisuudesta mitään. Hän on vastannut kritiikkiin jotakuinkin niin, että häntä kiinnostaa vain teologian Jumalan olemassaolon todistamiseen keskittyvä haara, koska jos se ei onnistu tehtävässään, putoaa muultakin teologialta pohja.