perjantai 8. kesäkuuta 2007

Baskimaa

Kaikkien nationalistien rakastama möreä nallekarhu ja Kymijoen tulevia kanavatyömaita leppeästi kronikoiva bardi Panu Höglund on ilahduttavasti nostanut aiheekseen baskien nationalismin. Mikä on tietysti hienoa.

Höglundin tarkan fiktiivisessä käsittelyssä aihe luonnollisesti muuttuu kierojen ETA-terroristien ja yksittäisen skribentin väliseksi taisteluksi, jonka käsittelystä ei puutu hyytävän dekkarimaista murhanhimoisuutta ja vertauskuvia, joissa turkulainen taistelija joutuu palkkaamaan murhaajia uhkaajiensa päiden menoksi.

Tosiasiassa kuitenkin vasta käydyissä vaaleissa lähinnä oikeistolainen ja kristillisdemokraattinen nationalistipuolue, baskien Axel Olof Freudenthalin, Sabino Aranan oma puolue EAJ-PNv sai 31,76 prosenttia äänistä ja sosiaalidemokraattinen nationalistipuolue EA sekin 7,1 prosenttia. Espanjan sosiaalidemokraattien baskiosasto, joka sekin on selkeästi autonomian kannalla sai äänistä 24, 78 prosenttia. Aralar, joka ajaa ehdotonta itsenäisyyttä, mutta on ajat sitten etääntynyt ETA:sta sen väkivaltaisuuden tähden sai 7,22 prosentin kannatuksen. Yleisvasemmistolainen, nationalistinen liittouma Herri Batasuna, joka ideologisesti on ehkä lähimpänä ETA:a ja ajaa myös ehdotonta itsenäisyyttä on kielletty eikä voinut osallistua vaaleihin, mutta sen kannatus liikkuisi varmaan 10 ja 20 prosentin välillä. Ainoa puolue, joka suhtautuu Baskimaan autonomiaan ja sen laajentamiseen pitkin hampain on oikeistolainen PP jonka äänimäärä oli 15, 78 prosenttia kaikista äänistä.

Hienoa, että Euroopassa on kansoja, jotka eivät suostu mukautumaan vasemmistolaisiksi itseään kutsuvien ajattelijoiden ulkomuseoksi. Huomennahan Athletic Club ottaa taas askeleen kohti parempaa maailmaa kohtaamalla Valencian itsehallintoalueen omat pojat, Villarrealin. Valitettavasti tietoverkko on vielä niin puutteellinen, että pelin voi joutua seuraamaan Livescoresta. Parempi kuitenkin sekin kuin ei mitään. Joka tapauksessa lienee selvää, että Athletic Club lyö taas yhden terävän naulan noiden Välimeren rantojen manoloiden arkkuun.

4 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Jotenkin tuntuu että tässä blogissa yhdistetään politiikka ja urheilu....

IDA kirjoitti...

Jalkapallo on politiikkaa. Muun muassa. Lopullinen ratkaisu on tietysti palauttaa Kotkaan Jäntevä, mutta paikallispolitiikka on siitä ikävää, että sitä pitäisi tehdä. Mieshuoraamisen ( eli ulkomaalaisten joukkueiden kannattamisen ) anteja on tietty etäisyys, joka sallii vapaamman kommentoinnin.

Ja täytyyhän jonkun kertoa myös miten asiat todellisuudessa ovat. Muuten voimaan voisi jäädä ns. fiktiivisen koulukunnan tulkinta.

Baskinationalismi on paljon laajempi ilmiö kuin ETA, joka ei millään muotoa ole edes sen edustavin edustaja. Se kattaa koko poliittisen spektrin eikä voi sanoa, että se sitoutuisi kristillisdemokraatteihin tai vasemmistoon, vaan sen juuret ovat vahvasti molemmissa.

Kekke kirjoitti...

Sosialidemokraattinen nationalistipuolue kuulostaa joltain sellaiselta jota voisin kannattaa. Baskeilla taitaa olla kansallistunnon kanssa hyvin pullat uunissa. Hyvä niin - Madridin etnojengejä sinne tuskin kaivataan.

IDA kirjoitti...

Batasuna on myös vasemmistolainen. Se ei täysin itsestään selvästi ole mikään ETA:n poliittinen siipi, mutta suhtautuminen ETA:aan repii nimenomaan vasemmistoa rikki.

Bilbaon maalivahti Iribar oli Batasunan perustajajäseniä. Se selittänee myös yllättävät yhteydet Suomen alasarjojen molareihin, jotka luopiomaisesti ajavat kansakuntien tuhoa ja kansojen muuttamista kulttuurittomaksi ja juurettomaksi työvoimaksi:

http://www.vasemmistonuoret.fi/uutiset/2003/heinakuu/20030721_batasuna.html

;)