maanantai 2. huhtikuuta 2007

Lehtikatsaus, yhdellä lehdellä

Päivän Kymen Sanomien yleisönosastolla joku mielipuoli leimaa ohimennen perussuomalaisten ehdokkaat ja kannattajat sekä rasisteiksi, että uusnatseiksi. Tyyppi itse edustaa luonnollisesti Vihreät - de Dorga puoluetta ja kertoo sen myös allekirjoituksessaan. Perussuomalaiset, ja varmasti muutkin puolueet, tietysti kiittävät ja kumartavat tuollaisesta ennenaikaisesta kunnallisvaaliavusta.

Koska jutussa puhuttiin myös nationalismista kielteisenä voimana Perussuomalaisen puolueen taustalla on kai syytä selvittää nationalismin ja vihreän aatteen välistä suhdetta. Nationalismin keskeinen periaate kiteytettynä on "Jokaisella kansalla on oikeus olemassaoloonsa ja oikeus itsensä hallitsemiseen." Nationalisteille tuo on yleismaailmallinen, ja oikeastaan ainoa kansainvälisesti yhteinen periaate ja he toimivat niin, että kehitys kulkisi tuon periaatteen toteutumista kohden. Sen kummallisemmasta asiasta ei oikeastaan ole kyse. Koska vihreät eivät ole nationalisteja ja he vastustavat nationalismia, voidaan vihreiden periaatteet kansojen välisistä suhteista siis tiivistää seuraavasti: "Jokaisella kansalla ei ole oikeutta olemassaoloonsa, eikä oikeutta itsensä hallitsemiseen."

Toisaalta tuo on yhteistä kaikille internationalistisille aatteille. Kommunistit ja vastaavat eivät kuitenkaan ole niin dorkia kuin vihreät, joten he tietävät sen itsekin, eikä sitä tarvitse heille erikseen kertoa.

Ei kommentteja: