torstai 27. helmikuuta 2014

Turhuuksien rovio


On tunnustettava, että meillä Kymissäkin seurataan silloin tällöin rahvaan huvituksia, vaikka pääsääntöisesti hengenravinto haetaankin klassisista taiteista. Oma suosikkini rahvaanomaisten huvinäytelmien joukossa on Helsingin kaupunginvaltuuston kokous. Katselin juuri parhaat palat näytöksestä Helsingin kaupunginvaltuuston kokous 4/26.2.2014 ja olin havaitsevinani siinä jopa taiteellisesti syvällisiä käänteitä. Voin kyllä olla väärässä. Joka tapauksessa minusta vaikutti siltä, että juonen mukaisesti näyttelijät päättivät, että kaupunki - näytelmän keskeinen kulissi - ryhtyy aktiiviseen vuoropuheluun valtion kanssa kerjäämisen kieltämisen sisällyttämiseksi järjestyslakiin. Muut kaupungit kiittänevät kumartaen, koska heidän ei tarvitse asiaa käsitellä, vaan odottaa valtiolta kerjäämisen kieltämistä. Toinen todellisuutta uusin silmin nähtäväksi avaava kohtaus tässä näytöksessä oli, kuinka Helsinki valmistautui ottamaan 14 miljoonan kulut valtiolta omalle kontolleen. Ehdotuksen perusteluineen täysin toteutuessa kulut myös kasvaisivat tuosta. Tästäkin meidän on syytä olla kiitollisia maamme rahvaalle, helsinkiläisille.

Meihin pakolla liitetyn Kotkan saaren vuoksi alamme täällä lähestyä kriisikunnan rajaa. Siksi teenkin tässä avoimen kansalaisalaoitteen Kotkan ( Örnö ) kaupunginhallitukselle:

Turku-Pietari nauhakaupungin läpäisevän moottoritien valmistuessa metropolimme logistis/strateginen -asema muuttuu ratkaisevasti. Ehdotan, että kaupunki käyttää tätä muutosta hyväkseen kaupunkia taloudellisesri rasittavan terveydenhoidon järjestämisessä. Jokaisen kaupungin terveyskeskuksen ja sairaalan pihasta aloitetaan jatkuva bussiyhteys Helsinkiin ja takaisin. Terveyskeskukseen tuleva potilas saa päättää ottaako hän hoidon vastaan Kotkassa kohtuullista korvausta vastaan, vai jättääkö hän paperinsa terveyskeskukselle säilöön ja lähtee Helsinkiin saamaan hoitoa paperittomana, kymin murretta paksusti puhuen, jolloin hoito on täysin ilmaista.

9 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Hehheh :)

Radiossa juuri Jutta Urpilainen totesi,että jatkossakin SDP huolehtii siitä, että Suomi istuu kaikissa niissä pöydissä, joissa tehdään meitä koskevia päätöksiä.

Tuli mieleeni, että ainakin leivätön pöytä olisi sellainen.

Jaassu kirjoitti...

Toivottavasti tuo paperittomien hoito ei ole taas sellainen rasistinen säädäntö joka tarjotaan vain niille jotka eivät ole suomalaisia.

Joitakin puolueita tuntuu kiinnostavat muiden maiden asukkaiden hyvinvointi enemmän kuin kotimaan.

Ihmisten olisi perusteltua ryhtyä seuraamaan hieman tarkemmin mitä näiden äänestämät puolueet ja niitä edustavat viranhaltijat tekevät. Nykyään nämä näyttävät aktiivisesti toimivan niiden etuja vastaan jotka noita puolueita äänestävät.

Anonyymi kirjoitti...

Jaassulle:

On järjen vastaista kääntää rasistisuus koskemaan eri olosuhteita eli lähtökohtia. Niin kauan kuin väitetään, että on rasistista auttaa heikommassa asemassa olevaa siten, minkä perusterveydenhuoltomme meille jokaiselle takaa ja on taannut (ja todellisuudessa takaa näille onnettomille vielä vähemmän), on mahdoton puhua väittäjistä kunnioittavammin kuin käyttämällä termiä persu. Nuivuus lienee tälle ryhmälle positiivinen attribuutti, eräänlainen totuuden ymmärrystä lähenevä tai siihen opettava määre, jopa ihanne.

Kumma, kuinka varaa löytyy jokaiseen innovatiiviseen oikkuun, johtuen markkinatalouden hyvävelisäännöistä – ei väliä, saat rahaa kunhan robotit sijoittelevat hyvin puolestamme, mutta resurssi on aivan mahdoton, jos lohkaisemme siitä pois, missä lääketiede kerrankin keskittyy hulluudesta hulluiksi tehtyjen ”auttamisen” sijaan johonkin konkreettiseen.

-U

IDA kirjoitti...

U:

Perusterveydenhuoltomme ei pysty takamaan hoitoa kaikille, joten onko rasistista, jos se pystyy takaamaan sen Suomen kansalaisille?

Itselleni sopii kyllä se, että se tasapuolisuuden nimissä lasketaan maailman keskitasolle. Sopiiko sinulle, kun olet valmis niin poliittisesti päättämään? Vai oletatko vain, että joka tapauksessa ansaitset sen itse ilman kansalaisuuden tuomaa "etua"?

Lisäksi vielä se, että oletko valmis ottamaan paperittomat naapurustoosi, jossa keneltäkään ei ehdottomasti saa kysyä papereita ja josta voi sitten lähteä ajoittain vaikka Syyriaan sotimaan ja palata takaisin. Sinähän et ole tyhmä, etkä persu, joten pääsisit ainakin puhumaan eri kieliä ja kokemaan kohtaamisia, joita asuinpaikkasi tyhmät vanhukset ja muut eivät välttämättäm osaa arvostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ottanut kantaa kerjäläisongelmaan. Otin pääasiassa kantaa siihen, kuinka rasisti-termiä käytetään aivan mielipuolisella tavalla - ja tämä ilmeisesti koetaan jotenkin ovelaksi, koska samanlaista käyttötapaa toistetaan. Toisekseen, tuskin mistään sydänleikkauksista on kyse, jos katsotaan jollakin tavoin ihmisen peruskunto siihen kuntoon, ettei tämä aivan kahdelle jalalle mätäne (en tosin itse tiedä, mikä on hoitojen raja). Kolmanneksi, on filosofisesti eri asia auttaa lähellä kuin kaukana olevia; tämä on tosin hankala teema, ja joskus paremmalla ajalla siihen voisi laajemminkin paneutua. Neljänneksi, tiedän ettei maailma ole täydellinen, mutta jotenkin jopa naiivilla tavalla hämmästyttää, kuinka yhteiskunnat ovat tällä hetkellä järjestyneet siten, että toisilla on pula ihmisten työstä (esim. nämä palveluammatit, kuten lääkärit ja hoitajat) ja hyvin suuri osa on - jonkin arkijärjen lain vastaisesti - työttömänä. Nämä taas, jotka eivät saa olla hyödyksi yhteisölleen, sairastuvat erinäisiin mielen ongelmiin, mikä taas lisää yhteiskunnan resurssien kuormitusta: liekö kyseessä eräänlainen antiteesi hyvän kehälle. Ja niin naiivi en sentään ole, että uskoisin tuosta vain ihmisiä kyettävän kouluttamaan esimerkiksi lääkäreiksi - tämä vaatii todella paljon yksilöiltä mutta on myös kallista. Suurilinjaisesti vain ihmettelen.

Päällimmäisin syy, johon halusin ottaa kantaa, on yleinen ilmapiiri. Olen pyrkinyt pysyttäytymään melko kärkevästi asettautuneista jyrkimmistä rintamalinjoista hieman sivuun, ja yhtälaisesti minua puolin ja toisin hämmästyttää, millaisilla maagisilla taikasanoilla julkisessa keskustelussa ihmiset toisiaan tai samanmielisiään lähestyvät: on holtitonta rasismin ja suvaitsevaiston ja vaikka minkä käyttöä. Kenties yksi ihanne, tai tavoiteltava olotila tai tunnistautumisen keino, joka kuulostaa minusta kömpelölle ja valheelliselle, on jopa tässä sekametelisopassa suis generis, ja se on nuivuus. Onko tämä nuivuus filosofisesti jokin köyhän miehen (vai mielen) versio pessimismistä, vai mikä? Vai onko se jokin heimotunnuksellinen tunnistautumiskeino siitä, että hän kuuluu meidän tavallamme ajattelevien ryhmään - eräänlainen säästön periaatteella toimiva yksityiskohtaisten kysymysten käsittelyn sivuuttava sitoumus, että tietyistä asioista olemme täten varmasti samaa mieltä?

Kontrasti eilisen Sel8nne-dokumentin ja todellisuuden välissä sai aikaan mielessäni eilisen vahvan mielenilmauksen ja tyytymättömyyden yleiseen ilmapiiriin. Tiedän, ettei minun ole pakko näitä blogeja lukea eikä edes seurata uutisia, mutta paikoin mielenliikutus yleisistä asenteista saavuttaa kenties myös minua vähemmänkin yleistä keskustelua seuraavia. Ja yksi syy mielestäni mädänneelle keskusteluilmapiirille on se, että tiettyjä maagisia taikasanoja toistellaan aivan liian holtittomasti ja miten sattuu - kunhan saadaan taas tänäänkin joku (vaikka syytön asiaintilaan) vastuuseen.

-U

Anonyymi kirjoitti...

Oho, sattui kirjoitusvirhe sui generis -kohtaan. Toisaalta voihan sen jäsentää myös genetiiviksi ja ablatiiviksi, lajin heiltä, mikä viittaisi esimerkkitapauksen nuivuuden kohdalla sen yleisimpään semanttiseen käyttöön, titteliin. Ainakin Hirvisaari, vaikka varmaan onkin ihan mukava mies yksityisesti, käyttää nuivuutta eräänlaisena arvona, vrt. ritarit Briteillä, joka todistaa ihmisen ajatuksellisen aateluuden. No, ovatko nämä karavaanit, jytkyt sun muut sitten mitenkään perustavasti haitallisia, en tiedä, mutta kyllä ne virittävät osin kyvyn asioiden käsittelystä liiallisille tuntemusten alueelle, nuivuus esimerkiksi eräänlaisena tunnustuksena. Ehkä se olen vain minä, jota ärsyttää eräänlaiset toistuvat iskulauseet tai sananparret, kuten fantastisuus/fantastista, jytky, natsi, natsikortti, kukkahattu, rasismin väännös vastoin tarkoitustaan, vihapuhe, vihapuheen vihapuhe - eli yleisesti älylliset kärrynpyörät, innovaatio, synergia ja muut samassa kastissa olevat hokemat.

-U

IDA kirjoitti...

"Minä en ottanut kantaa kerjäläisongelmaan. Otin pääasiassa kantaa siihen, kuinka rasisti-termiä käytetään aivan mielipuolisella tavalla - ja tämä ilmeisesti koetaan jotenkin ovelaksi, koska samanlaista käyttötapaa toistetaan."

Ainakaan minä en käyttänyt rasisti-termiä. Rasismi on minusta yksiselitteisesti rotusortoa ja pitäisin järkevänä, jos tätä suomenkielen sanaa käytettäisiin.

Nuivuus nyt on enemmän humorististaiteellinen määrittely kuin ideologinen määrittely. En muista mistä se mutta jostain samankaltaisesta lehtijutusta mistä netsikin. En itse lähtisi määrittelemään sitä, eikä se minusta kuulu varsinaisesti vakavaan poliittiseen kieleen. Tosin Nuiva Manifesti oli aikanaan ihan osuva ja hyvä otsikko, mutta aikansa kutakin.

Ja toisaalta politiikkaan kyllä kuuluu ehdottomasti tietynlainen kärjistäminen ja leimojenkin ottaminen, koska se kertoo ihmisille karkeasti missä mennään ja kuka on mitäkin puolta. Edelleen kun on niin, että suurinta osaa ihmisistä ei kiinnosta syventyä politiikkaan yksityiskohtaisella tasolla, koska maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita.

Anonyymi kirjoitti...

Hoidetaan=hoidetaan yhtälö ei luonnollisesti väitteissäsi pidä paikkaansa, koska on eri asia, jos kerralla poistetaan vaikku korvasta kuin hoidetaan pitempijaksoisesti, johon liittyy jo määrällisesti useampia hoitokertoja. Iske lasku pöytään näistä "väärinhoidettavista" ja vertaa kuluja muihin kustannuksiin, niin ei tarvii kitistä eikä pelätä syyllistyneensä valheelliseen ihmismielten manipulointiin, jota kai trendikkäästi populismiksi kutsutaan. Minusta siinä, "väärinhoidettavissa", taasen on positiivinen ja melko arvokas seikka lähimmäisenrakkauden aktualisoituminen, nämä ihanteet - suurin osa niistä - vaativat kuitenkin koetustaan, toistumaa, toteutumista sun muuta jotta ne pysyisivät kovapäisen ihmisen - myös minun - mielessä.

-U

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan meillä tulee olemaan hauskaa, täytyy korostaa vakavasti sanottuna nykypäivänä, kun nämä huumormiehet saavat vallan.

-U