perjantai 7. helmikuuta 2014

Kompendium


Sain eilen Katolisen kirkon katekismuksen kompediumin ja olen ehtinyt sitä jonkin verran selailla. Kirja "... tarjoaa ihmisille - uskoivatpa he tai eivät - mahdollisuuden saada käsityksen katolisen uskon kokonaisuudesta", toteaa paavi ja kukapa minä olisin paaville vastaan väittämään.

Kirja noudattaa katekismuksen jakoa uskontunnustus, sakramentit, kymmenen käskyä ja Isä meidän - rukous. Asiat on esitettty tiiviissä muodossa kysmys/vastaus - dialogia käyttäen. Väittäisin, että sille joka haluaa tutustua katoliseen uskoon, tai väittää siitä jotain, Kompedium on huomattavasti parempi kirja kuin varsinainen, järkälemäinen katekismus. Se puhuu suoraan ja ytimekkäästi kysymyksiin vastaten, mitä ilmeisimmin luottaen siihen, että teologiseen ja filosofiseen hienosäätöön kyllä löytyy apua myöhemminkin. Ja jokainen vastaus sisältääkin viittaukset varsinaisen katekismuksen vastaaviin kohtiin.

Kirjassa on 207 sivua, josta kohtuullinen osa tyylikästä kuvitusta. Eli ei kenellekään vaikea luettava. Itse toivoisin, että varsinkin omistamani Yleisradion toimittajat, jotka kirjoittavat uskonnosta, ottaisivat ja lukisivat kirjan. Se oikeasti kertoo mistä katolisessa uskossa on kysymys. Ja se on lähes sama asia kuin ortodoksinen usko, eikä protestantismiinkaan ole kovin pitkä matka, joten kirjaa voi ihan hyvin pitää yleisenä perusteoksena.

Ei kommentteja: