sunnuntai 9. helmikuuta 2014
Skydrive
Pakko kehua Microsoftia, kun siihen on aihetta. Skydrive pilvipalvelu vaikuttaa todella hyvältä. Huomasin sen olemassaolon Google + - palvelussa olleen kaverin linkin kautta, ja kun menin sivulle huomasin, että Kotkan perussuomalaisilla on siellä 7 Gigatavua ilmaista tilaa. Me emme ole edes pyytäneet tätä, vaan se on tullut meille sähköpostimme rekisteröimisen kautta. Rekisteröin itsellenikin saman tien henkilökohtaisen outlook - osoitteen ja sain saman tien käytettäväkseni Wordin, Exelin ja Powerpointin, sekä sen 7 Gigatavua tallennustilaa.
Vaikka itse olenkin täysin jumissa ja innostunut Googlen palveluista, niin on pakko sanoa, että Skydriven käyttöliittymä vaikuttaa jopa paremmalta kuin Googledriven vastaava. Google tuo ehkä paremmin esille sen, että pilvitallennus ei millään tavoin eroa oman kiintolevyn käytöstä ja avaa hakemistohierarkian paremmin, mutta Skydrive vaikuttaa ainakin alusta paremmin sovelluslähtoiseltä ja tarjoaa jo valmiin, mielestäni onnistuneen, käyttöliittymän ilman sen kummallisempia virittelyjä.
Ja vaikka en ole talousihminen, niin minusta on mielenkiintoista seurata kuka tulee näistä Gigatavuista maksamaan ja kuinka paljon. Google ja Microsoft ovat kuitenkin voittoa tavoittelevia firmoja. Silti nämä palvelut ovat täysin ilmaisia. Jos ajattelen omaa tilannettani, niin olisin ehkä valmis maksamamaan niistä noin 10 - 20 euroa kuussa. En ainakaan sen enempää. Nykyisin ilmainen tallennustila on täysin riittävä ja väittäisin sen olevan sitä jokaiselle yksityiselle ihmiselle. Toisaalta jos haluaa tallentaa esimerkiksi elävää kuvaa pilveen, tulee raja aika nopeasti vastaan. Tästä päästäänkin kysymykseen: Miksi yksikään firma haluaisi tallentaa elävää kuvaa pilveen? 7 gigatavua riittää aivan varmasti jopa suuren osakeyhtiön koko arkiston tallentamiseen. Mielenkiintoista seurata mitä tästä kaikesta seuraa. Veikkaisin itse, että koska pilvipalvelut ovat niin ylivoimaisia perinteiseen tiedonkäsittelyyn nähden, niiden tarjoajat rupeavat tekemään yhtiöiden kanssa sopimuksia, jossa luottamuksesta ja asioiden hoidosta maksetaan. Henkilökohtaisesti pakko sanoa, että olen pelkästään tyytyväinen siitä, että tällaisia ihmeitä tarjotaan ilmaiseksi, vähän vain käyvät puurtajat sääliksi, eli kuka niille palkan maksaa?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Kiitos silloisen ulkoasiainministeri Alexander Stubbin, pilvipalveluihinkin ladattu data liikkuu varmasti Ruotsin ja ehkä myös Venäjän kautta, kaiken sähköpostiliikenteen lisäksi.
En tiedä olenkohan vanhanaikainen tai paranoidinen noita pilvipalveluita kohtaan, mutta mielummin ostan nipun usb-muisteja johon tallennan omat tarpeelliset asiat talteen, kuten kirjanpidot, valokuvat ymm.
-jpt-
Mistä kukakin tykkää... Jos kaikki omat datat ovat sellaisia, että ne voi julkaista koko maailmalle (ja mahdollisesti myös lahjoittaa niiden oikeudet Microsoftille?) ei kun siitä vaan. Hiukan kyllä pistää miettimään aina kun joku ventovieras tarjoaa ilmaista lounasta.
Jotkut yritykset käsittääkseni käyttävätkin - ovat käyttäneet jo jonkin aikaa - erinäisiä pilvipalveluita tiedonsäilömiseen. Ei tarvita esimerkiksi omaa paloaltista konehuonetta. Suurimmat yritykset tai ne, joilla on tarkkoja liikesalaisuuksia, suhtautuvat kuullakseni melko epäluuloisesti pilvipalvelujen tarjoamiin ehtoihin esimerkiksi tiedon häviämisen saralla. Periaatteessa jos palvelun tarjoaja onkin luvannut korvata häviävän tiedon rahallisesti, jotkin tiedot ovat erinäisille yrityksille niin elintärkeitä, ettei niiden häviämistä voida rahalla korvata - saatikka jos tietoa säilövä pulju menisi munailujensa takia konkurssiin. Yksityinen ihminen puolestaan saa kymmenellä eurolla kuussa vaikkapa vuoden ajan aika moninkertaisen ja monipaikkaisen tallenustilan kovalevyinä, usb-muisteina tai vastaavina verrattuna tarjottuun seitsemään gigaan.
-U
Lähetä kommentti