tiistai 28. tammikuuta 2014

Tuomas Akvinolaisen muistopäivä.


Eli hyvää sellaista kaikille. En voi väittää, että olisi lukenut alusta loppuun suuren Summa Theologiae - teoksen. Englanniksi se löytyy verkostakin

Summa Theologiae

Ja kyllä siitä pinnallisellakin tutustumisella pääsee jo jyvälle mikä on kappale ja miten se liikkuu. Verkkoon on ilmestynyt suomeksi myös erittäin merkittävä Katolisen kirkon katekismus

KKK

mistä kiitokset vastuullisille henkilöille. Se on pitkä, perusteellinen ja teologinen, lähinnä piispoille tarkoitettu, mutta kyllä siitäkin otteen saa. Omasta mielestäni kauniin tyylikkäästi kirjoitettu. Kirjan merkittävyys, ja syy pituudelle, perusteellisuudelle ja opillisuudelle, on mitä ilmeisimmin siinä, että se kokosi ja selkeytti sen mitä Vatikaanin toisessa kirkolliskokouksessa oli tarkoitettu; mistä on ollut jonkinlaista epäselvyyttä. PDF-muoto vaikeuttaa kopio/liitä - käyttöä, mikä on oikeastaan hyvä asia, koska kopioidessa joutuu lukemaan sen, mitä kopioi.

Eli hyvää lukemista on siis nykyään verkko täynnä.

6 kommenttia:

Michelange kirjoitti...

Järeät katekismukset eivät perinteisesti ole kuuluneet maallikoiden kirjahyllyihin. Ilmeisesti tätä KuKluxKlan -korpustakaan ei alun alkaen tarkoitettu muuhun kuin piispalliseen ja muuten "opetusviralliseen" käyttöön. Minäkään en ole tullut KKK:ta hankkineeksi, vaikka olen kyllä lukenut sen pariinkin kertaan läpi jo ennen sen suomentamista. On toki hyvä juttu tuo KKK:n pistäminen kokonaisuudessaan verkkoon, sillä sieltä on nyt helppo tsekata detaljeja tarpeen mukaan. Kotikäyttöön minulle riittää kuitenkin Kompendium.

Vinkki: Lue uustomisteja, sillä heidän teksteissään kaikki "Doctor Angelicuksen" systeemin oleelliset piirteet ovat tallella mutta meille tämän ajan ihmisille helpommin sulavassa muodossa. En minä ainakaan Summia jaksa kahlata jo niiden jäykän "dialektisen" rakenteenkaan takia. Neotomisteja ei - tietenkään - ole suomennettu juuri nimeksikään, mutta jo englanniksi niitä löytyy vaikka kuinka.

IDA kirjoitti...

Itse olen aika paljon samaa mieltä tuosta, että KKK ei kuulu maallikon kirjahyllyyn. Toisaalta nimenomaan itselleni sen lukeminen oli todella kova kokemus. Ostin sen kun menin informaatiokurseille ja luin sitä bussimatkoilla Helsinkiin ja takaisin ja koko ajan tuntui siltä, kuin omassa ajattelussa epämääräisen sekaisina olevat palat olisivat loksahdelleet paikoilleen. En oikein itsekään tietänyt mistä on kysymys, mutta tuli vain sellaisia oivalluksia, että näinhän sen täytyy juuri olla.

Kysyin papilta, joka aika tylystikin totesi, että ei sitä katekismusta oikeastaan kannattaisi niin tarkasti lukea, koska se on tarkoitettu opetusviralle, että mitä sitten pitäisi lukea? Hän totesi, että sinun pitäisi kirjoittaa paikallinen katekismus itse :D

sozaburo kirjoitti...

Hyvä että KKK tuli nettiin. Mulla on jäänyt pari viimeistä vuotta tuo perehdytyskurssi käymättä kun pojalla on samoina päivinä piirisarjan pelit. Jalkapallo...

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka olen ev.lut. ja mielestäsi varmaan vähän väärin uskova, rohkenen kuitenkin kysyä, tietäisitkö löytyisikö Augustinuksen "Tunnustukset" tai muuta hänen ajatteluaan netistä ilmaiseksi? Erään filosofian kokoomateoksen perusteella hänen ajatuksensa vaikuttavat kiinnostavilta.

-U

IDA kirjoitti...

ENglanniksi löytyy tuolta:

http://www.newadvent.org/fathers/

Jumalan kaupungin ensimmäinen osa on ilmestynyt suomeksi ja toisenkin pitäisi ilmestyä. Netistä ei suomeksi nopealla haulla kyllä löytynyt mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!

-U