keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Inkvisitio

Tänään Uuden Suomen puheenvuorossa ihmeteltiin muun muassa missä päin nettiä ovat naisia vihaavat miehet. No täällähän ne, tervetuloa. Onhan nimittäin luettu, että eurooppalainen konservatismi on sama asia kuin islamilainen fundamentalismi. Toinen asia mikä tuli mieleen on se, että Espanjan inkvisition, joka oli se hurja inkvisitio, koko historian aikana annettiin kuolemantuomioita kokonaisuudessaan vähemmän kuin Elisabeth I:n hallituskaudella. Keskimäärän 3 kuolemantuomiota vuodessa taitaa olla kohtuullisen tarkka luku. Oli myös yleistä, että vangit maallisissa vankiloissa tekeytyivät harhaoppisiksi päästäkseen inkvisition vankiloihin, joissa olot olivat selkeästi paremmat.

Mikäli historiasta pyrittäisiin kertomaan vain totuus, niin hyvin kuin se pystytään enää kertomaan, niin se tekisi poliittisen moraaliposeerauksen vaikeaksi ainakin tietyille ryhmille maassamme. Mikäli samaan pyrittäisiin nykyisyyden kanssa, lähes kaikki lehdet pitäisi tietenkin lopettaa ja perustaa kokonaan uudelleen. Etuja tavoittelevan politiikan eräs perusedellyksistä on valheessa eläminen.

3 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Espanjan inkvisitio kuten myös Rooman inkvisitio uudella ajalla olivat paljon mainettaan parempia. Varsinkin noitavainoissa Espanjan inkvisitio toimi vainoja hillitsevästi. Espanjassa vainot nuukahti heti alkuun. Tästä voidaan kiittää inkvisiittori Alonso de Salazar Friasia ja hänen esimiehiään.

Toisaalta Espanjan inkvisitio oli raaka juutalaisia ja juutalaiskäännynnäisiä kohtaan samoin muslimeja. Inkvisitio usein ulkoisti raakuudet maalliselle oikeusjärjestelmälle.

Keskiajan inkvisitio taas oli hirveä ja siinä ei ole mitään puolusteltavaa.

Tomi kirjoitti...

Lisätään vielä noitavainoista ja inkvisitiosta. Inkvisiittorit Heinrich Kramer ja Jacob Sprenger kirjoittivat pahamaineisen "Noitavasaran". Kramer oli innokas noitavainojen lietsoja. Eikä ollut asiassa ainoa innokas inkvisiittori. Katsoihan katolinen kirkko noituuden kerettiläisyydeksi.

IDA kirjoitti...

Espanjan inkvistioon liittyykiin juuri muslimien ja juutalaisten karkottaminen Espanjasta. Suurimmat julmuudet keskittyvät ilmeisesti siihen aikaan.

Keskiajan inkvisitio ei nimenomaan ollut mitenkään erityisen hirvittävä, vaikka siinä ei mitään puolusteltavaa olekaan. Vääryyttähän se teki. Eri asia sitten onko tuo vääryys nimenomaan sen leimallisin piirre.