perjantai 8. huhtikuuta 2011

Luterilaisuus

1. Luterilaisuus on törkeä loukkaus siveyttä vastaan.
2. Jatkan luetteloa sitten, kun tulee lisää mieleen, sillä en piittaa enkä pidä pedanttiudesta.

6 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Tuskin sentään suunniteltu ja tarkoitettu. Yritettiin vain pohjoisempaan tapaan järkeistää uskontoa, ja riisua siitä turha painolasti ja tarpeeton mystiikka ja estetiikka. Sitten kävi niinkuin järjen käytölle yleensä käy, putosi pois elämys ja laajempi ymmärrys.Sitten tie olikin auki monenlaisille lahkoille ja monenlaiselle ortodoksialle, kiivaudelle ja kieltämiselle.

Katolisuudessa on mukana kaikenlaista järjenvastaisuutta ja krusidullia. "So what?" Ihmisten ei tarvitsekaan ymmärtää tai selittää kaikkea.

Kumitonttu kirjoitti...

Mitä siveys on?

Ironmistress kirjoitti...

Millainen on kunnon luterilainen?

Siveä kuin ruotsalainen, säädyllinen kuin tanskalainen, kaunopuheinen kuin suomalainen, raitis kuin norjalainen, säästäväinen kuin islantilainen, kohtelias kuin saksalainen...

IDA kirjoitti...

"Mitä siveys on?"

Hyvä kymys. Mietin juuri tätä. Ja kirjoitin pitkää juttua jolloin tuo tekstin lause pamahti päähän ja ajattelin, että olkoot.

Minusta se on tiettyä etäisyyttä, jota kaikki kunnioittavat. Tavallaan vapauden ehto.

Dr. Doctor kirjoitti...

Luterilaisuus on tolkkua ja häpyä, tai ainakin sen tuklisi olla...

Michelange kirjoitti...

Siveys on nykykielellä yksinkertaisesti moraalia. Moraalifilosofiaa sanottiin reilut sata vuotta sitten "siveysopiksi"; jos vanhantavassa kirjasuomessa jonkin ilmiön sanottiin olevan "siweellisessä katsannossa arweluttavan" epäiltiin tässä ko. asian moraalia yleisesti ja kautta linjan, ei suinkaan vain sen ns. sukupuolisiveellisyyden näkökulmasta arveluttavia puolia, kuten nykyään ymmärrettäisiin.

Muuten olen sitä mieltä, että wanhan hyvän ajan luteriittien siveys ei jättänyt moitteen sijaa, jos kohta joissakin muissa suhteissa saattoikin olla hieman huomautettavaa. Mutta nuo vanhan liiton luterilaiset ovat muutenkin kuolleet sukupuuttoon ajat sitten; nämä nykyiset ovat mitä lienevät...