perjantai 15. huhtikuuta 2011

Liperikaulainen nainen
Osmo "Ode" Soininvaara kirjoittaa vaalien alla suhteestaan kirkkoon: Vihreät ja kirkko.

Ihan alkuun on tietysti todettava, että todellisuudessa naispapit eivät käytä lipereitä, joten siinä mielessä kuvaus vihreistä liperikaulaisena naisena on todella osuva. Onhan se mukavasti irrallaan todellisuudesta.

Oden konkreettinen ehdotus, sen lisäksi, että hän kehottaa politisoimaan uskontoa ja luterilaista kirkkoa lisää, on ortodoksien ja luterilaisten yhteinen uskonnon opetus. Mikäli vihreiden kirkolliset tavoitteet toteutuisivat  näiden kahden kirkon uskonnonopetukset kyllä loittonisivat toisistaan entisestään ja yhteisen opetuksen järjestäminen olisi mahdotonta.

Noin yleisesti kirjoituksessa näkyy viherliberaalien ja konservatiivien ero. Vihreliberaalien on pakko päästä säätämään myös asioita joihin he eivät usko, jos niiden kautta on mahdollista saada institutionaalista valtaa.

Vihreä pappi, Kari Kanala, jota Ode suosittelee taisi muuten olla henkilö, joka järjesti muotinäyksen catwalkeineen Turun tuomiokirkkoon vaalikampanjan mainoksena. Se on silleen jenkkiläisen mukavaa.

Vaikka valtion ja kirkon liittoa pitäisikin tukea vaikeiden aikojen yli, niin olisi melkein aika tunnustaa, että kristillisen valtionkirkon aika Suomessa alkaa olla loppu. Kuten kaikki punavihreät aatteet, niin nyt myös kansalaisuskonto on ostettu halvalla suoraan Amerikasta ja sitä pyritään soveltamaan Suomeen. Olisihan se varmaan monen mielestä hienoa, jos vihreiden puoluekokoukseen saataisiin piispa sanomaan: jumala puheenjohtajaa ja puoluetta suojelkoon.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osmo Soininvaara kirjoitti 15.4.2011 kello 9:53

Riitta, minun huono kokemukseni uskonnonopettajasta oli päinvastainen. Ylipitkän matematiikan luokka, jossa oli monia tulevia tiedemiehiä, pahoinpiteli henkisesti vähän naiivin uskonnonopettajan puolessa vuodessa sairauslomalle. Tunnustuksellinen pakkouskonnonopetus ateisteille ei ollut oikein hedelmällistä.


Osmo on näemmä vielä koulukiusaajakin, sehän voi kohdistua myös opettajaan. Opettaja varmasti antaisi anteeksi, jos on hengissä ja kiusaajat pyytäisivät. Ovatkohan harkinneet?

IDA kirjoitti...

En tiedä.

Ylipitkä matematiikka on kyllä mennyt vähän yli varmaan. :)

Varsinainen vakava ongelma tietysti on kirkon sisäinen. Se ei pysty pitämään kiinni opistaan, koska siitä äänestetään.