perjantai 11. joulukuuta 2009

Yrittänyttä ei laiteta

Valistuksen idean sisältämä selkeä vääryys kiinnostaa myös muita kuin minua. Luulen, että oma projektini murskata valistuksen perintö on telakalla osittain sen vuoksi, että en näe mitään järjetöntä puhuvassa käärmeessä ja kielletyssä hedelmässä - sillä kuten oli alussa nyt on ja aina - enkä sen vuoksi jaksa kirjoittaa pitkää ja vakuuttelevaa tekstiä.

:)

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Keksi nyt jotain!

IDA kirjoitti...

Odotan inspiraatiota. Mikäänhän ei katoa :)

Voisi kopioida vaikka uusimman Seiskan kannen ja antaa sille nimeksi "Valistuksen aave leijuu Euroopan yllä" mutta se olisi liian ilmeistä.

Vasarahammer kirjoitti...

Fjordman on näköjään palannut harharetkiltään ja kirjoittanut parhaan kirjoituksensa pitkään aikaan.

IDA kirjoitti...

Tuohon Fjordmanin juttuun voisi tietysti kommentoida sen, että kristinuskon keskeisiä juttuja on nimenomaan ideamaailman ja todellisen maailman samuus. Ihmisellä on ikuinen sielu, mutta ruumis ja sielu muodostavat ikuisen persoonan. Siitä ei ole vapautta vaan se persoona mikä olit tänään tuomitaan ikuisesti.

Valistus ei ymmärrä tätä, vaan valistuksen mielestä ihmistä voidaan opettaa ja siksi valistus tunkee ihmisten mieliin totalitariteettina, joka ei itse tiedä mistä tulee, mutta haluaa pakottaa ihmisen sinne minne itse on menevinään.

Jotain tommosta, kyllä tästä vielä hyvä tuleen ;)

Tiedemies kirjoitti...

Veikkaan että Dante olisi sijoittanut nämä uskontoapologeetikot sinne jään alle. Palvelevat kahta isäntää ja pettävät molemmat.

Jotta ei jouduttaisi ottamaan noihin moderneihin juttuhin kantaa, niin asiasta voitaisiin ehkä puhua kiertoteitse. IDA voisi katolisten hangaroundina taikka fanittajana vaikka lähteä parin fransiskaaniveljen kelkkaan.

Puhun tietysti Williamista ja Rogerista.

Anonyymi kirjoitti...

Teologian opinnoissaan hän ei edennyt kovin pitkälle yksinkertaisesti siitä syystä, että opetuksen ja ajan teologien käyttämät metodit eivät miellyttäneet häntä. Bacon näki teologien ohittavan suotta monia tutkimisen arvoisia filosofian ja tieteen aloja, joiden tunteminen olisi välttämätöntä teologian ymmärtämisen kannalta.

Sanoisin tähän, että Bacon on toiminut tehottomasti. Ei opiskelijan kannata käyttää aikaa miettimiseen, onko joku asia miellyttävä vai ei. Käydään ne pakolliset opinnot nopeasti läpi ja vapaaehtoisissakin aineissa vain tutkintovaatimukset. Olen ymmärtänyt, että opettajia vituttaa yli kaiken opinto-ohjelmasta poikkeamaan haluavat pikkuvanhat viisastelijat, jotka eivät ymmärrä opetuksen merkitystä. Asia koskee ala-asteen opetusta lukuun ottamatta koko opetusalaa.

Anonyymi kirjoitti...

IDA hei, tää on suoraan sulle, jos et ennestään tunne:

http://www.brusselsjournal.com/node/3984

Tiedemies kirjoitti...

R. Baconin halu perehtyä muuhunkin kuin ajan teologiaan tuskin kumpusi samasta kuin nykyajan opiskelijoiden kyvyttömyys opiskella. Epäilen.

IDA kirjoitti...

Kiitos linkistä. Täytyy tutustua asiaan. Kerettiläisten perillisiä nämä nykyajan hurmahenget ;)