sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Itsenäisyys

Koska itsenäisyys on yhteinen asia niin yyy, kaa, koo, nee...

Ja koska pyrkimys läntiseen kulttuuripiiriin on niin kova lainataan ulkomaalaisten äänenä sen keskeisintä edustajaa, nykyistä Paavia:

Huomaammeko miten ajankohtainen Babylon on? Se on yhdenmukaistettu, vain teknisesti elävä ja ajatteleva maailma, se luo yhtenäiskielen ja yhtenäiskulttuurin. Kaikki ajattelevat, puhuvat, pukeutuvat ja käyttäytyvät samalla tavalla. Juuri tämä yhdenmukaisuus kuitenkin aiheuttaa kapinamieltä, joka voi ilmetä terrorismina ja monenlaisina vastustuskeinoina sellaista elämää kohtaan, joka näennäisesti antaa kaiken ja kuitenkin jättää kaiken antamatta, kiinnittää ihmisen valtaan ja nautintoon ja juuri siten tekee hänet voimattomaksi ja surulliseksi. Helluntaina luotu ykseys on kokonaan toisenlaista. Kaikki kuulevat oman kielensä. Se yhdistää heidät moninaisuudessa

...

Babylonin yhdenmukaistetun universaalisuuden vastapainoksi nousee uusi monihahmoinen ykseys, jota kutsumme katolisuudeksi. Tässä huomaamme jotain merkillistä. Olemme tänään maailman teknisen yhdenmukaistumisen paineen alla - Babylonin mallia toteutetaan johdonmukaisuudella, jota raamatullisessa näyssä voitiin katsella vain etäältä. Sen mukaisesti myös rikkonaisuuden, vastakkainasettelun, sekasorron ja hajaannuksen liikkeitä on kaikkialla läsnä huolestuttavassa määrin. Puhutaan kulttuurien yhteentörmäyksestä väistämättömänä tapahtumana, joka voisi tuhota ihmiskunnan. Samanaikaisesti kuitenkin raamatullista ykseyden mallia, joka ei tuhoa kulttuureita vaan ohjaa ne ymmärtämään toisiaan, pidetään väkivaltana toisia kulttuureita kohtaan. Lähetystyötä, jossa helluntain tapahtuman - Pietarin ja muiden apostolien saarnan - tulee jatkua, syytetään yhden kulttuurin herruudesta, ikään kuin kulttuurien sisäistä ykseyttä, joka ei niitä tuhoa, ei voisi eikä saisi olla olemassa. Sitä vastoin helluntain mallin elähdyttämää kristillistä lähetystyötä täytyy erittäin pontevasti puolustaa ja se tulee uudelleen herättää eloon ainoana todellisena kulttuurien välisen taistelun vaihtoehtona.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Diggaatko sinä Ida essealaisia munkkeja?

IDA kirjoitti...

Jos ne kannattavat Bilbaota niin kyllä vain.

Eurostoihminen kirjoitti...

Vajaa viikko on jo kulunut Lissabonin sopimuksesta ja silti pieni Suomen kansa juhlii hurskaalla mielellä olematonta itsenäisyyttään. Sitäkään ei jakseta muistaa että presidenttimme ei ole Tarja Halonen vaan joku Tolkienin Klonkun näköinen kurja belgialainen Herman Van Rompouy.