tiistai 9. tammikuuta 2007

Luottamus

Luottamus on eräs Suomen elokuvahistorian kammottavimpia "suuria" elokuvia. Muistan vielä kuinka koulumme marssitettiin katsomaan sitä paikalliseen elokuvateatteriin. Se tuntui harvinaisen hölmöltä. Kyllähän elokuvan tietysti ilmaiseksi katsoo, mutta miksi juuri tämän elokuvan? Ihmettelin vaan, enkä oikein tuntenut luottamusta.

Luottamus on myös eräänlainen voima, joka pitää erilaisia yhteisöjä kasassa ja vaikuttaa niiden tulevaisuuteen. Sitä voidaan, ainakin jonkin verran, myös tietoisesti rakentaa erilaisin järjestelyin. Nykyään se kuitenkin hiljalleen rapautuu. Tuo Turun Sanomien artikkelikin on tulkittavissa vain niin, että kuntia, jotka ennen kilpailivat asukkaista täytyy nykyään pakottaa ottamaan asukkaita vastaan.

2 kommenttia:

Pekka Eskimo kirjoitti...

valtiohallinnossa tuntuu olevan nykyään kovasti muotia kerätä pisteitä lupaamalla kaikkea kaunista kuntien kustannuksella. Eikös yli 90% Suomen kunnista jäänyt alijäämäiseksi viime vuonna. Juuri mitä nyt tarvitaan on lisää velvoitteita, joilla hallitus kerää suosiota ja kunnat kerää haukkuja kun eivät tarjoa kunnon palveluita pakolaisille.

Valtio ei tunnu haluavan keskustella mistään asiasta kuntien kanssa vaan kaikki päätökset rynnitään pakolla. Kuntien itsenäistä päätöksen tekoa ei kunnioiteta lainkaan. Eiköhän ne turun seudun kunnatkin kohta liitetä pakolla turkuun, kun ovat hoitaneet asiansa liian hyvin.

IDA kirjoitti...

Jep. Tosin tiettyjä asioita voisi varmaan siirtääkin kunnilta valtion päätettäväksi.

On kuitenkin erittäin valheellista puhua jostain lähidemokratian lisäämisestä, kuten lähes kaikki puolueet tekevät, kun samalla todellista päätöksentekoa koko ajan keskitetään. Mitä se ruohonjuuritason kansalaisdemokratia esimerkiksi vihreiden mielestä olisi? Varmaan sitä, että seurat saisivat aivan vapaasti hoitaa urheilupaikat talkoovoimin, kirjastot itse äänestää nostetaanko lainausmaksuja vai lopetetaanko pulju, erilaiset yhdistykset päättää dramaattisen itsenäisesti minä päivänä pidetään kesäjuhlat jne...?