perjantai 12. tammikuuta 2007

Iranin ydinase

Elämme mahdollisesti aikaa juuri ennen USA:n hyökkäystä Iraniin. Bush huomioi puheessaan sekä Syyrian, että Iranin ja lupasi, että USA tulee puuttumaan sotilaallisesti Syyriasta ja Iranista Irakiin liikkuvien joukkojen ja aseiden kulkuun, sekä olemaan mukana estämässä Iranin ydinaseen rakentamista.

Entä, jos Iranilla olisi ydinase? Nykyään ydinaseita on Yhdysvalloilla, Venäjällä, Britannialla, Ranskalla, Kiinalla, Intialla, Pakistanilla, Pohjois-Korealla ja kuulemma Israelilla. Mikäli Iran käyttäisi mahdollista ydinasettaan, sillä ei olisi mitään toivoa selvitä ja todennäköisesti myös Mekka olisi entinen pyhä kaupunki sen jälkeen. Elleivät iranilaiset ole täysin kahjoja syy ydinaseen hankkimiseen on joku muu, kuin Jerusalemin tuhoaminen ja juutalaisten heittäminen mereen Israelista. Ehkä se on Iranin aseman vahvistaminen islamilaisen maailman sisällä? Ja mikäli länsi hyökkää Iraniin kannattaa muistaa, että Iranin pohjoispuolelle ovat ryhmittyneet jo yhteisiä sotaharjoituksia pitäneet Venäjä ja Kiina. Kiinnostus maahan tuntuu olevan kova. Iranilaismielinen tarkkailija voisi aika nopeasti perustella senkin, että ydinasetta hankitaan itsepuolustukseksi.

Islamilaisen maailman sisällä Iran on suuri shiiavaltio. Sunneilla on jo ydinase. Irakissa sunnien ja shiiojen välit ovat erittäin tulehtuneet. Saudi-Arabia ilmeisesti tukee suurella rahalla sunneja. Länteen iskeneet terroristit ovat olleet sunneja, moniin muihin islamilaisiin valtioihin verrattuna Iran on erittäin demokraattinen jne...Ehkä Iranin ydinase vakauttaisi tilannetta ja vähentäisi terrorismia. On todennäköisesti kuitenkin niin, että paikallinen islamismi arabimaissa kumpuaa pitkälle siitä, että maat ovat täysin korruptoituneiden ryhmien hallussa.

Sikäli mikäli Iran on suvereeni valtio, niin tavallaan sillä on oikeus ydinaseeseen. Jos sitä vertaa ylläolevaan listaan valtioista, joilla jo on ydinase, niin on aika vaikea perustella miksi sellaista ei saisi olla Iranillakin. Puolueettomaksi syyksi tuskin riittää, että joku ylläolevista ydinasevaltioista ei sitä halua.

2 kommenttia:

Pekka Eskimo kirjoitti...

Minä en kykene olemaan kauhean varma siitä, etteikö iranilaiset olisi aivan kahjoja. Ainakaan he eivät ole kovin diplomaattisia kun he jatkuvasti uhkaavat ajaa Israelin mereen. Luultavasti he luottavat siihen, ettei Ameriikalla ole halua ryhtyä uusiin sotiin Irakin mentyä käsiin.

Hyviä syitä miksi Iran ei saisi hankkia ydinasetta: jos koko maailma katsoo kädet taskussa kun toisen valtion tuhoa uhoava ja terroristeja tukeva Iran hankkii ydinaseen niin on aika vaikea estää mitään muutakaan maata hankkimasta sellaista ja varmaan muutama maa sellaisen hankkiikin. Japani ainakin.

valtion suvereenius ei vielä takaa oikeutta ydinaseeseen. Tai oikeus on jos ne siihen kykenevät eikä kukaan estä. Mielestäni pitäisi estää. Euroopan unioni ei tule tekemään mitään. Se tuntuu pesevän kätensä kaikista ongelmista laatimalla julkilausumia mutta tekemättä mitään. Sitten syytetään USA:ta kun se tekee jotain. Niinkuin Bosnian kanssa. Euroopan valtiot seurasivat vierestä hirveyksiä ihan tyytyväisinä ja sitten olivat hirvittävän vihaisia Yhdysvalloille kun se lopetti ne pommituksilla joista osa sitten osui siviilikohteisiin.

Iranin ydinase on äärimmäisen huono itsepuolustus. niinkuin on myös uhoaminen ja holokaustikongressit. Minä en oikein keksi mitän järkevää selitystä Iranin käyttäytymiselle. Muuta kuin näyttää kansainvälisen yhteisön voimattomuus ja nöyryyttää yhdysvaltoja. Se tuntuu luottavan kuten Natsi-Saksa, että muu maailma haluaa välttää sotaa millä hinnalla tahansa. Iran luottaa, että kun se nykyisen pasifismin aikana ehtii rakentamaan ydinaseensa niin sen jälkeen se toimii vakuutuksena, ja saa tehdä rauhassa vaikka mitä pientä jäynää.

IDA kirjoitti...

Joo. Sotkuinen tilanne, johon on vaikea löytää mitään järkevää ratkaisua. Periaatteessa lännen pitäisi olla yhtenäisempi ja tukea Israelia.

Ehkä hyvä reaalipoliittinen ratkaisu jenkeiltä olisi käydä räjäyttämässä ne ydinlaitokset ja vetäytyä sitten saman tien puolustukseen. Myös Irakissa. Ja hiljalleen Irakista niin, että vain pohjoisen kurdialuetta suojattaisiin. Samalla jenkit voisivat uhata Eurooppaa aivan oikeasti sillä, että NATO on kohta loppu ellei mitään yhtenäisyyttä löydy.