torstai 4. tammikuuta 2007

Etnisyys

Toinen sanoo näin ja toinen näin. Mielenkiintoinen keskustelu, väittely, nokittelu tai kuinka vaan.

Jos unohdetaan laillisuuspuoli kansalaisuuksineen, niin käytännössä etninen ryhmä on sama asia kuin kansa. Sitäpaitsi kansa on kätevämpi sana, joten käytän sitä.

Yleinen määritelmä kai on, että kansaa muovaavat yhteinen kieli, yhteinen uskonto, yhteinen perimä, yhteinen elinympäristö ja yhteiset tavat ja tottumukset. Määritelmä ei tietenkään ole mikään tarkka, koska kansa ei koskaan ole määriteltävissä tässä ja nyt, vaan sillä on aina historia ja tulevaisuus. Nuo kaikki eivät siis ole ehdottomina voimassa yhtäaikaisesti, tai välttämättä edes yksittäisesti ehdottomina koskaan, mutta ne ovat vaikuttaneet jonkin tasoisina voimina kansan muodostumiseen aikojen kuluessa. Tavallaan ne siis ovat voimia, jotka muovaavat kansaa enemmin kuin määritelmä siitä mikä kansa on.

Kansoja siis on, mutta niiden määritteleminen on ärsyttävää, koska yleensä aina odotetaan määritelmää yksilön suhteesta kansaan tyyliin 'Kuka voi olla mikä. Tässä ja nyt'. Viime vuosisadan alun kiinalaiset nationalistit, joilta nuo viisi tekijää on napattu, aloittivat: "Haluatteko kiinalaisten säilyvän kansakuntana? Mikäli haluatte niin...". Määrittelyt ja puheet he aloittivat vasta vastauksen jälkeen. Jos asia on ihmiselle yhdentekevä, turha hänelle oikeastaan on siitä kertoakaan.

2 kommenttia:

reino kirjoitti...

http://www.suomi90.fi/etusivu/fi.jsp

"Juhlavuoden keskeinen tavoite on epädramatisoida suomalaisuutta ja vaalia sitä ennen kaikkea elävänä, aktiivisena voimana, joka suuntautuu tulevaisuuteen."

Voimme siis luottaa siihen, että Suomen kansan tulevaisuus on epädramaattinen, kunhan se saadaan ensin voimavaraistettua ja rikastutettua uussuomalaisuudeksi.

Tuleva EU-maa Turkki suunnittelee kuulemma vähän vastaavaa juhlavuotta 2015: "100 vuotta armenialaisten epädramatisoimisesta".

IDA kirjoitti...

Ei saatana!

Tässähän pitää ruveta dramatisoimaan.