torstai 11. tammikuuta 2007

Kulttuurien kamppailu

Ihan mukava päivä. Kaikki oli sujuvaa ja ystävällistä. Lapsuuden melko traumaattisista sairaalakokemuksista ei muistuttanut oikeastaan mikään. Ehkä itsekseen zoomailevan röntgenkameran alla makaamisesta olisi voinut saada aikaiseksi hieman kauhuelokuvamaisia tunnelmia, mutta kiva tekninen leluhan sekin oli.

Jukka on oikeassa
. Keskustelu etenisi, jos ilmiselvästi käynnissä oleva kulttuurien kamppailu myönnettäisiin olemassaolevaksi tosiasiaksi. Keksin kaksi syytä miksi sitä ei myönnetä. Ensimmäinen on, että jotkut kuvittelevat käyvänsä taistelua vallasta länsimaisen yhteiskunnan sisällä. Toinen on se, että länsimainen kulttuuri nähdään täysin ylivoimaisena ja sellaisena johon muut haluavat sulautua tai väkisinkin sulautuvatkin. Molemmat ovat väärää ajattelua. Lisäksi ovat tietysti ne, jotka näkevät mistä on kysymys, mutta kuvittelevat hyötyvänsä tilanteesta. Heitä on kuitenkin vähän.

Jos tilanne myönnettäisiin tilanteen ratkaisu luonnollisesti olisi se sama mitä Huntington ehdottaa: Länsimaiden on hyväksyttävä maailmanlaajuisen vaikutusvaltansa pieneneminen, puolustettava itseään ja ehkä keskityttävä lähempään yhteistyöhön ortodoksisen maailman kanssa. Ei maailmanpolitiikka sen kummallisempaa ole ;)

Ei kommentteja: