tiistai 27. marraskuuta 2018
Johdatus kristinuskoon
En ole mitenkään varma onko Overtonin ikkuna todellisuudessa toimiva konsepti. Mikäli on, niin tietysti järkevintä silloin on kävellä katonharjalla koko ikkunan yllä, eikä yrittää kurkistella sen reunoista ulos. Näkee paremmin niin. Voisi sanoa, että tämä kirja myös tekee niin.
En ole mikään kriitikko, joten lähinnä tässä vain mainostan Katri Tenhusen äskettäin ilmestynyttä tärkeää suomennosta ja esitän pari huomiota.
Ratzingerin Johdatus kristiuskoon ilmeistyi vuonna 1968 ja on ansaitusti saavuttanut klassikon aseman. Veikkaisin, että Euroopan hullun vuoden - tai siihen johtaneista - dokumenteista se tulee Humanae Vitaen ohella olemaan niitä harvoja, jotka muistetaan vielä vuosisatojen kuluttuakin. Kirjaa voisi sanoa akateemiseksi, mutta ei ollenkaan kuivakkaaksi, vaan eläväksi ja persoonalliseksi selitykseksi Apostolisesta uskontunnustuksesta. Näin se kytkeytyy osaksi katekismusten perinnettä, vaikka lähestyykin uskontunnustuksen väitelauseita enemmän filosofisesti kuin pastoraalisesti.
Kirjan eräänä pohjavirtana on dialoginen filosofia, mutta kirja ei jää pelkäksi filosofiseksi pohdiskeluksi, vaan nousee sellaisen yli. Antiikin filosofian rooli kristinuskon opin muodostumisessa tulee kuitenkin hyvin esille. Kristinusko muutti ratkaisevasti sen näkemystä asioiden olemuksesta liittäessään siihen kolminaisuusopissa persoonien välisten suhteiden pysyvyyden ja niiden alkuperäisyyden.
Myöhemmin Ratzinger on ilmaissut huolensa relativismin tyranniasta. Tämän kirjan valossa voisi kuvitella, että eräs sen pahimpia ilmentymiä on monien modernien kristilliseen teologiaan ilmestyneiden tendessien tapa unohtaa substanssi kokonaan ja keskittyä vain persoonien välisiin suhteisiin ne olemuksellisesta yhteydestään irrottaen. Siinä samalla katoaa myös persoonan todellinen olemus ja jäljelle jää vain atomistisia yksilöitä ja heidän välisiä suhteitaan.
Erittäin suositeltava kirja myös niille, jotka lukion lyhyen matematiikan luettuaan ovat omaksuneet tieteellisen maailmankatsomuksen ja kuvittelevat uskonnon takana olevan vain suhteita mielikuvitusolentoihin. Pitäisi ehkä ostaa muutama joululahjaksi :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
"...ja kuvittelevat uskonnon takana olevan vain suhteita mielikuvitusolentoihin. "
Tuo minuakin aina hämmästyttää. Valtava pakko paremmin tietää ja minulle selittää, mitä minä sillai oikeasti muka ajttelen.
Välillä muuten tuntuu, että tieteelliseltä nykyihmiseltä ( modern manne ) on itseltään kadonnut luova miellikuvitus.
Lähetä kommentti