perjantai 23. marraskuuta 2018

500 miljoonaa


Poliittisen heräämiseni aikoina joskus 1990-luvun viimeisinä vuosina kyselin miten länsimaat, joiden moderni ja kehittynyt talous ei kestä pientäkään väestön vähenemistä, voivat vaatia kehitysmaita hillitsemään syntyvyyttä. Tai millä oikeudella ne houkuttelevat siirtotyövoimakseen kehitysmaiden sitä väestöä, joka kykenisi parhaiten modernisoimaan ja kehittämään omia maitaan. Ihmettelin onko tälle mitään moraalisia perusteita vain onko tarkoitus vain oman rikastumisen toivossa pitää kehitysmaat köyhinä varastoina niin luonnovaroille kuin siirtotyövoimallekin. En saanut mitään vastausta.

Nykyisen hallituksen ulkopoliittiseen linjaan kuuluu - ainakin julkilausutusti - keskeisenä se, että kaiken kehitysyhteistyön mukana on kuljettava väestön kasvattaminen ehkäisyyn ja aborttien laillistamiseen. Ainakin Afrikassa tätä pidetään ideologisena kolonialismina. Samaan aikaan, kun haluamme syntyvyyden kehitysmaissa laskevan, haluamme sieltä tänne edullista työvoimaa. Jälleen huomioiden sen, että pienikin väestön väheneminen suistaa oman yhteiskuntamme raiteiltaan ja syvään lamaan, on kysyttävä tuollaisen politiikan moraalin perään. Sillähän tavoitellaan sitä, että oma talouskasvumme jatkuisi suotuisana, mutta kehitysmaat köyhtyisivät entisestään.

En tässä ota kantaa siihen, että hallituksen haluama poltiikka ei olisi maallemme taloudellisestikaan edullista. Siitä on olemassa selvä ja tarkka tutkimus: Kuinka kalliiksi halpatyövoima tulee, joka kannattaa lukea, vaan oletan, että hallitus olisi oikeassa ja siirtotyövoiman tuominen Suomeen köyhemmistä maista todella kohentaisi Suomen taloutta. Ja väitän, että se siinäkin tapauksessa olisi moraalisesti väärin ja kehitystä pidemmän päälle rapauttavaa, koska se olisi rahan tunnotonta kuppaamista köyhemmältä rikkaammalle.

Euroopan yhteisöllä on 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinat, joilla työvoiman liikkuminen on vapaata. Suomelle tämä ei riitä. Syy voi olla vain se, että suomalaiset yritykset eivät ole kilpailukykyisiä eivätkä pysty houkuttelemaan työläisiä Euroopasta. Ne eivät joko halua, tai pysty maksamaan palkkoja ja tarjoamaan muita etuja, jotka ovat työläisen saatavilla muualta Euroopasta. Osasyy suomalaisten yritysten huonoon kilpailukykyyn on aivan varmasti Elinkeinoelämän keskusliitto. Se esittää, että epäsuotuisasta väestönkasvusta johtuvaa tilannetta korjattaisiin Euroopan ulkopuolisella siirtotyövoimalla, jonka palkasta veronmaksajat maksaisivat 70 prosenttia ja palkkaava yritys 30 prosenttia. Mikäli yritysten keskeinen edunvalvoja ja keskitettyjä tuloratkaisuja ammattiliittojen kanssa tekevä järjestö on näin tyhmä ja kansantaloudelle tuhoisa, ei yrityksiltäkään voi odottaa juuri mitään, koska ne on kudottu verkkoon, jossa kerta kaikkiaan ei voi voittaa.

Paljon kertoo sekin, että poliittiset puolueet Perussuomalaisia lukuunottamatta eivät pidä ehdotusta suoralta kädeltä tyrmättävänä. On sanottava, että jos haluaa pelastaa Suomen kansantalouden todella suurelta katastrofilta kannattaa äänestää Perussuomalaisia seuraavissa eduskuntavaaleissa. Moraalisesti kestävämmät suhteet kolmannen maailman maihin tulevat kaupan päälle.

Ei kommentteja: