keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kansanäänestys

Britannian konservatiivit lupaavat kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos he voittavat vuoden 2015 vaalit. Mikäli silloin on vaalit heidän voittonsa on täysin mahdollinen ja sen kautta myös Britannian ero EU:sta. Tämä voisi johtaa siihen, että alkuperäisten EEC-maiden liittovaltiokehitys kiihtyisi ja muut valtiot eroaisivat EU:sta tehden sen kanssa keskinäisiä sopimuksia. Ratkaisu olisi todennäköisesti hyvä. Se ei esimerkiksi estäisi talousliitosta erillisen puolustusliiton kehittämistä.

Noin yleisellä tasolla olisi hyvä muistaa, että Neuvostoliitto ei hajonnut niinkään taloudellisiin vaikeuksiin, vaan valheellisuuteen. Siihen, että valhetta jatkuvasti rakennettiin valheen päälle, jotta alkuperäistä valhetta ei huomattaisi. EU:ssa tämä sama vaara on nykyisin käsinkosketeltavana. Siksikin Britannian koko jäsenyyden kyseenalaistava kansanäänestys olisi varsin positiivinen juttu.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei Cameronin lupaukseen voi luottaa. Tämä äänestyslupaus on vain sitä varten, että Cameronin ei-enää-Konservatiivipuolueen äänet eivät valuisi UKIPin laariin.

http://www.guardian.co.uk/politics/2013/jan/23/ukip-nigel-farage-david-cameron-eu-referendum-speech

IDA kirjoitti...

Mahdollisesti ei. Toisaalta, jos lupaus edelleen on voimassa vaalien alla, niin sen rikkominenkin olisi potentiaalisesti aika tuhoisaa puolueelle. Ja pidemmällä tähtäimellä koko maan politiikalle.

Vasarahammer kirjoitti...

Jos Cameronin lupaama neuvottelutulos haluttaisiin saada aikaiseksi, neuvottelut olisi jo pitänyt aloittaa.

EU:n perussopimusten aikataulu on erittäin hidas ja ylittää yksittäisen jäsenvaltion vaalikauden.

On mahdollista, että lupaus kansanäänestyksestä haihtuu savuna ilmaan, jos Cameron häviää seuraavat vaalit.

Toisaalta Cameron voi myös syödä lupauksensa. Näin on aiemminkin Britanniassa tehty.

IDA kirjoitti...

Totta, että sopimuksia voidaan nykyään neuvotella kosmeettisesti niin, että lupaaja voi pauhata saaneensa jonkinlaisen voiton. Suomihan näytti tässä jopa esimerkkiä. Tämä kuitenkin todella syö itse EU:n uskottavuutta.

Parasta tietenkin olisi, jos myös Työväenpuolue lupaisi kansanäänestyksen. Sillähän on sama vaara kannatuksen valumisesta muille kuin konservatiiveillakin.

IDA kirjoitti...

Demarit ovat taas aivan pihalla:

http://blogit.iltalehti.fi/liisa-jaakonsaari/2013/01/23/mies-vai-vieterihiiri/

Mitä sellaista EU:n työsuojelulaki voisi tuoda, että se parantaisi Suomen työsuojelulakia? Kysyn vain. Mikäli Suomen työsuojelulakia ei noudateta ulkomaisen työvoiman osalta, niin se on kyllä ihan demareiden oman politiikan seurausta, koska he eivät ole, siirrellessään raportteja EU:ssa kädestä toiseen, juurikaan vaivautuneet suomalaista työläistä puolustamaan.