En yleensä ota kantaa talousjuttuihin; persoonalle on kuitenkin otollisempaa olla köyhä kuin rikas. Nyt täytyy kuitenkin todeta, että olen samaa mieltä, kuin Capital Economics on omassa analyysissaan. En jaksa esittää sen syvällisempiä perusteluja, mutta viittaan Fukuyaman Trust - kirjassaan esittämiin näkökohtiin erilaisten työ- ja yrityskulttuurien eroista. Näitä on mahdoton sovittaa puhtaasti samaan talousalueeseen, samojen lakien alaisuuteen niin, että niistä saataisiin paras irti.
Euron hajoaminen ei Capital Economicsin mukaan ole mahdotonta, eikä edes epätoivottavaa, vaan sen mukaan se on todennäköistä seuraavan eduskunnan aikana. Tiedän yhden puolueen Suomessa, joka tiedostaa tämän asian. Kaikki muut väittävät, että euron hajoaminen on täysin mahdotonta ja tuhoisaa.
Talouslaman anonyymi internet näki muuten selkeästi pari vuotta ennen Suomen hallitusta, joka perusti ohjelmansa sille, että vuonna 2010 Suomessa alkaisi huutava työvoimapula. Se on nyt. Ennen vaaleja ei tulla puolueiden taholta puhumaan mitään rahaliiton mahdollisesta hajoamisesta ellei se ole realisoitumassa jo ennen äänestystä. Äänestyspäätös kannattaakin tehdä aivan muulta, kuin talouspoliittiselta pohjalta, sillä talouspolitiikka tulee kuitenkin olemaan vain reagointia siihen mitä tapahtuu. Näin väittäisin.
8 kommenttia:
Euron hajoaminen on todennäköistä seuraavan eduskunnan aikana.
Pidän tätä hyvin epätodennäköisenä. Todennäköisempää on, että poliitikot mieluummin ottavat talouden "pelisäännöt" markkinoilta kuin ottaisivat riskin ajaa omaa, devalvaatioihin perustuvaa talouspolitiikkaa. Euroalueen kehitys kulkee jatkossa siten, eetä huonommat maat (ja yritykset) joutuvat maksamaan kovemman koron. Kuten ameriikassa jo nyt ovat asiain laidat.
Tiedän yhden puolueen Suomessa, joka tiedostaa tämän asian. Kaikki muut väittävät, että euron hajoaminen on täysin mahdotonta ja tuhoisaa.
Politiikkaa politiikkaa. Valtion johdossa ymmärretään, että on tietyt rajat joiden yli ei voi mennä. Muu on populismia.
Talouslaman anonyymi internet näki muuten selkeästi pari vuotta ennen Suomen hallitusta
Totta, internet on edustaa mikrotaloutta, kuten vaikkapa joku ostopäälliköiden indeksi. Makrotalous katsoo asioita peruutuspeilistä.
joka perusti ohjelmansa sille
Eipä, vaan perusti ohjelmansa populismille ja sen takana olevalle tuhoisalle vasemmistolaiselle ideologialle.
että vuonna 2010 Suomessa alkaisi huutava työvoimapula
Joillain aloilla ja joissain tehtävissä tämä on jo totta. Ne edustavat kuitenkin hyvin pientä vähemmistöä tehtävistä, ja tilanne voidaan korjata veropolitiikalla eikä nykyisenkaltaisella siirtolaisuuteen perustuvalla ideologisella maahanmuuttopolitiikalla.
Pidän tätä hyvin epätodennäköisenä. Todennäköisempää on, että poliitikot mieluummin ottavat talouden "pelisäännöt" markkinoilta kuin ottaisivat riskin ajaa omaa, devalvaatioihin perustuvaa talouspolitiikkaa.
Tarvitsisiko esimerkiksi Saksan perustaa politiikkansa devalvaatioihin, jos euro hajoaisi?
Jaksamatta perehtyä sen tarkemmin uskoisin tuon analyysin perustuvan osittain siihen, että nykyistä politiikkaa jatkamalla euro hajoaisi poliitikoista huolimatta. Poliitikot ikään kuin vain toteavat sitten tapahtuneen.
Politiikkaa politiikkaa. Valtion johdossa ymmärretään, että on tietyt rajat joiden yli ei voi mennä. Muu on populismia.
Tämä on tietysti totta. On kuitenkin eri asia sanoa, että yritämme politiikallamme pitää euron hengissä ja kaikin tavoin tukea euroa, kuin todeta, että euro nyt vain on ja se on ehdottoman hyvä, että se on.
Ehdoton tosiasia kuitenkin lienee, että euro natisee liitoksissaan ainakin jossain määrin?
Joillain aloilla ja joissain tehtävissä tämä on jo totta. Ne edustavat kuitenkin hyvin pientä vähemmistöä tehtävistä, ja tilanne voidaan korjata veropolitiikalla eikä nykyisenkaltaisella siirtolaisuuteen perustuvalla ideologisella maahanmuuttopolitiikalla.
Tuo, että jollain aloilla ja joissain tehtävissä on työvoimasta pulaa on aina totta, jos talous vain jollain tavoin kehittyy.
Sitä ei tosiaankaan pitäisi korjata siirtolaisuuteen perustuvalla, ideologisella maahanmuuttopolitiikalla, koska se vain heikentää talouden kehitystä sementoimalla taloutta siihen missä se on.
Arvoisa puhemies! Esitän kysymykseni sisäasiainministeri Anne Holmlundille. Mitä hallitus aikoo tehdä sille että kommentoin aina hölmöjä nettiin humalassa ollessani...?
Tarvitsisiko esimerkiksi Saksan perustaa politiikkansa devalvaatioihin, jos euro hajoaisi?
Kyllä ja ei. Saksan valuutta, euro tai markka, heikkenee pitkällä aikavälillä suhteessa taalaan, joten vastaus on kyllä. Luulen sinun kuitenkin tarkoittavan, että devalvoisiko Saksa auttaakseen vientiään. Vastaus on ei, koska kelluvaa valuuttaa ei voi hallinnollisella päätöksellä devalvoida. Se devalvoituu, jos sijoittajilla menee usko maan talouspolitiikkaan.
Jaksamatta perehtyä sen tarkemmin uskoisin tuon analyysin perustuvan osittain siihen, että nykyistä politiikkaa jatkamalla euro hajoaisi poliitikoista huolimatta. Poliitikot ikään kuin vain toteavat sitten tapahtuneen.
Kansallinen valuutta on poliittinen päätös, joten markkinat eivät voi lopettaa jonkun valuutan olemassaoloa. Ne voivat toki lopettaa sen noteeraamisen eli vaihtamisen muihin valuuttoihin, mutta nyt ei kyse ole siitä, koska Kreikka ei ole Zimbabwe tai Pohjois-Korea.
Jos Kreikka alkaisi painaa euroja holtittomasti, markkinat reagoisivat siten, että Kreikan nykyiset velkakirjat säilyisivät euroina (Euro DE) ja uudet velkakirjat olisivat muotoa Euro (GR). Eli Kreikka ei pääse nykyisistä veloistaan millään eroon. Sen takia en pidä todennäköisenä, että Kreikka irtaantuu tai irrotetaan euroalueesta.
Devalvaatiolla valtio pienentää omassa valuutassa olevan velan määrää suhteessa muihin valuuttoihin. Kreikan tapauksessa se ei siis yksinkertaisesti onnistuisi. Käytännössä on mahdollista ja sitä tapahtuukin jo, että joku velkoja myy Kreikan euromääräisiä velkakirjoja "alennuksella" päästäkseen niistä irti (kuka mistäkin syystä). Mutta se tappio menee velkojan piikkiin eikä siten heijastu euron arvoon.
Kyse on siis siitä, että samasta nimestä huolimatta kukin maa on ottanut velkaa omalla nimellään ja velan määrä säilyy reaalisesti samana suhteessa Saksa-vetoiseen euroon. En tiedä selitinkö niin, että ymmärsit, mistä on kyse.
Mitä hallitus aikoo tehdä sille että kommentoin aina hölmöjä nettiin humalassa ollessani...?
Riippuu osittain Irlannin punnan kurssista, mutta todennäköisesti käytetään atomipommia ja sen jälkeen Savukeidas julkaisee Jussi K. Niemelän ja Panu Höglundin toimittaman esseekokoelman: "Mitä Ilkka tarkoitti." ;)
Tämä ei tähän liity mitenkään otsikkoon mutta mihin muuallekkan minä voisin tämä kirjoittaa.
Niin, oletko seurannut Athletic Bilbaon valmistautumista uuteen kauteen ja otteluohjelmaan? Mitä luulet voiko Athletic saavuttaa semmoisen sijoituksen sarjataulukossa jolla pääsee europeleihin? Tai sitten onko Copa del Rey voitto tai finaalipaikka mahdollinen? Voisiko europelipaikka tulla fair paly-systeemillä, niinkuin MYPA sai?
Just one more thing, niinku Columbo sanoo. Oletko käynyt koskaan Bilbaossa ja nähnyt Athleticin kotiottelua paikan päällä?
Jos euro loppuu, niin otetaan Saksan markka takaisin kansainvälisen kaupan valuuttana. Saksan markka oli muutenkin se jolla oli suurin painoarvo Ecussa ja eurossa. Markka-aikana älysin että Saksan markka on n. 3 Suomen markka ja että euro, sitten kun se tuli, oli noin kaksi Saksan markkaa.
Tämä ei tähän liity mitenkään otsikkoon mutta mihin muuallekkan minä voisin tämä kirjoittaa.
Jos kirjoitat Bilbaosta saat heti kirjoitusoikeudet blogiin ;)
Pakko myöntää, että en ole tarkemmin seurannut. Joukkue on kuitenkin minusta pysynyt hyvin kasassa ja saanut lisäksi ilmeisen hyviä nuoria pelaajia. Yeste on oikeastaan ainoa, joka on lähtenyt, mutta hän oli jo viime kaudella aika syrjässä. Kyllä uskon, että joukkue menee eurokentille ja saattaa olla jopa neljän parhaan joukossa.
Copa del Reysta en mene sanomaan juuta, enkä jaata. Eihän siinä paljon lisäpelejä tule, mutta joukkueen materiaali taitaa kuitenkin olla niin kapea, että lisäpeleihin ei sarjan lisäksi kannata kauheasti panostaa. Finaalipaikka on kuitenkin mahdollinen ja tänä vuonnahan joukkueella ei ole europelejä.
"Just one more thing, niinku Columbo sanoo. Oletko käynyt koskaan Bilbaossa ja nähnyt Athleticin kotiottelua paikan päällä?"
Olen. Siitä on kuitenkin aikaa, mutta toisaalta ennen oli kaikki paremmin ;)
Lähetä kommentti