tiistai 17. maaliskuuta 2009

Eurovaalit lähestyvät

Europarlamentin edustajan vaikutusvalta asioihin lähenee äärettömästi nollaa, mutta vaaleilla on silti mielenkiintoa. Ainakin pienempien ( vielä ;)) puolueiden osalta.

Perussuomalaisilla on vielä kolme ehdokasta nimettävänä eurovaaliehdokkaiksi. Olen aiemmin, siis ennen kuin mitenkään sitouduin PS:ään, ihmetellyt miksi PS ja KD eivät tee yhteistyötä, tai peräti yhdisty, mutta nyt vaaliliittokin alkaa tuntumaan virheeltä, koska ainakin Jussi Halla-aho ja Freddy van Wonterghem pitäisi saada ehdolle ja jo nyt ehdolla olevien yllättävienkin nimien perusteella 20 hyvää ehdokasta olisi helposti ollut kasassa.

Vaaliliitossa oikeasti on kyllä poliittistakin ideaa. Liisa Jaakonsaaren mukaan vaaleissa on järkeä äänestää vain Kokoomusta ja SDP:tä, koska ne nivoutuvat eurooppalaiseen ryhmäjakoon ja kuuluvat europarlamentin keskeisiin ryhmiin. Tapansa mukaan Jaakonsaari on jälleen väärässä. KD on huomattavasti lähempänä esimerkiksi Saksan kristillisdemokraatteja, kuin Kokoomus, jonka lähin kansainvälinen yhteistyökumppani tuntuisi löytyvän Ruotsin sosiaalidemokraateista ja PS taas sopii erittäin hyvin siihen eurooppalaisen työväestön joukkoon, joka enenevässä määrin äänestää - jos eurovaaleissa nyt yleensä äänestetään - sosiaalidemokraatteja vastaan. Nämä nyt kuitenkin ovat sellaisia ( sameita vesiä ) pohjavirtoja, jotka eivät hetkessä vaikuta ja yksissä vaaleissa näy. Jostain on kuitenkin aina aloitettava. Eurovaalit voivat hyvin olla yksi paikka, jossa nämä puolueet lisäävät kansallista merkittävyyttään.

Mielestäni PS tekisi pahan virheen, jos Jussi Halla-ahoa ei nimettäisi ehdokkaaksi. Eri puolueita ja näkökantoja yhdistävä maahanmuuttokriittisyys nyt vain on keskittynyt Jussi Halla-ahon ympärille. Hyvässä ja pahassa. Asioiden henkilöityminen on yleensä aina pahasta, mutta tässä tapauksessa oikea tapa pyrkiä eroon henkilöitymisestä ei ole jättää Halla-aho valitsematta. Parempi on, että hänen rinnalleen tulee muita nimiä. Valitsematta jättämisellä on mahdollisuus rikkoa hyvin alkanut kehitys, jossa maahanmuuttokriittisyys on nivoutunut PS:n yleiseen kansallismieliseen linjaan melko kivuttomasti. Oma näkökulmani asioihin on tietenkin vain kymiläinen - en edes tiennyt, että arvostamani Sampo Terho on perussuomalainen - mutta en itse ole havainnut mitään selkeää kahtiajakoa puolueen sisällä, enkä usko sellaista olevankaan.

Halla-ahon valitsematta jättäminen antaisi sen ikävän vaikutelman, että median ja muiden puolueiden täysin älyttömyyksiin pursunut lokakampanja olisi jotenkin vaikuttanut ehdokasasetteluun. On kyllä muistettava, että Halla-aho ei ole perussuomalaisten jäsen. Silti on vaikea keksiä yhteiselosta huonoja puolia ja puolia, jotka eivät hyödyttäisi kaikkia muita, paitsi poliittisia vastustajia.

....

Aika loppui, palaan asiaan ja muutan tajunnanvirtaa siedettävämpään muotoon, jos jaksan ;)

Ei kommentteja: