Lueskelin Pascal Boyerin kirjaa Ja ihminen loi Jumalat, joka vaikuttaa erittäin hyvältä. Tai oikeastaan luin vain vähän alkua, koska sain karmean hammassäryn johon auttoi vain se, että jatkuvasti huljutteli suussaan jääkylmää vettä, hyppi tasajalkaa ja hakkasi päätään seinään, joten eksyin sitten katselemaan edellisessä postauksessa esitettyjä videojulistuksia. Sydämelliset kiitoksen sille topakalle venäläisrouvalle, joka minut tuosta särystä pelasti. Hän on hyvä ihminen.
Boyer ei keskity siihen miksi uskonnot ovat vaan lähinnä siihen miksi ne viehättävät ja leviävät. Itselläni ei näin humanistina ole mitään menetettävää, joten voin kirjan alun herättämien ajatusten pohjalta heittää myös miksi uskonnot ovat. Ne ovat selkeä vastaus kysymyksiin joita emme osaa muodostaa ja ne luovat järkeä kaaokseen.
Ihmismieli kykenee vaivatta luomaan käsitteitä, joissa ei ole mitään mieltä arkitodellisuuden kannalta. Voi helposti ajatella, että aamukahvikuppi on tehty jokivedestä ja nimittää sitä tulikupiksi. Vaikka täysin tietää, että sekä asia, että kuvaava käsite ovat mielettömiä voi tuosta taas hyvinkin jatkaa kuvittelemalla maailmoja, joissa tuo olisi täysin järkevää. Aivot vain toimivat niin, että ei ole mitään estoja olla ajattelematta noin. Sosiaalisena eläimenä ihminen jakaa ajatuksiaan muiden kanssa ja uskonto on sitten eräänlainen kommunikaatiokenttä, jossa tuollaisia ajatuksia testataan ja jossa niistä vain merkittävimmät, kommunikaatioon kykenevät, jäävät voimaan. Kenttää voisi nimittää traditioksikin. Täysin surrealistisessa, individualistisessa ja taiteellisessa itseilmaisussa tuollaiset ajatukset menettävät nopeasti merkityksensä ja niistä tulee vain jonkinlainen merkityksellisesti tyhjää täynnä oleva, hajanainen kenttä. Ajatukset ilman traditiota joihin ne liittyvät, eivät saavuta mitään yleistä merkitystä, vaan ne yksinkertaisesti eivät vain kommunikoi.
Tieteellinen ajattelu ei ole mikään vaihtoehto tuollaiselle ajattelulle. Vaikka mieli saattaa joskus selittää maailman niin maailma ei selitä mieltä. Tästä syystä taistelu uskontoja vastaan on aika turhaa. Tyhjä tila täyttyy aina jollain uudella. Ja kuten vanha sananlaskukin sanoo: vanhassa vara parempi. Tai kuten itse tapaan sanoa: "odotellaan nyt vaan niitä aivotutkimuksen tuloksia" ;)
Voi hyvinkin olla, että alusta lukeminen ei kertonut Boyerin ajatuksista mitään. Palaan ehkä asiaan, kun olen lukenut kirjan.
3 kommenttia:
Aika paljon löytyi epilogista...
Odotamme jännityksellä.
Miau!
Tavoittelin kyllä tuota Miau! - reaktiota, mutta ihan toisilta lukijoilta ;)
Hyvä toki näinkin.
Lähetä kommentti