lauantai 23. marraskuuta 2013

Elävää kuvaa II


Olen vältellyt YLE:n hienon elokuvafestivaalin elokuvia edeltäviä Elokuvapuhetta osioita, jotta en pilaisi varsinaista asiaa eli taidenautintoa. Nyt menin kuitenkin launtaiaamun rohkaisemana katsomaan, ihan velvollisuudenkin tunnosta, alkua festivaalissa mukana olevasta elokuvasta Zizek ja elokuvan kätketty ideologia. Sillä on varmasti ansionsa, mutta ne saavat nyt olla. Kiinnitin huomion siihen, että todellisuudessa ei tietenkään ole olemassa sellaista luostarin abbedissaa, joka kehottaisi nuorta nunnaa seuraamaan omaa nautinnonhaluaan. Sellainen kuitenkin löytyy Zizekin tulkinnan mukaan Sound of Music - elokuvasta. Zizekillä siis on jo oma ideologinen tulkintansa valmiina ja kun se ei vastaa todellisuutta, hän ottaa tulkintansa tueksi, sen lähtökohtana olevaksi tosiasiaksi, fiktiivisen hahmon. Siis fiktion.

Tämä on uudemman länsimaisen filosofian ongelma yleisemminkin. Se on puhdasta ideologista fiktiota, mutta se ei toimi taiteena, vaan pystyy vain kommentoimaan sitä. Se ei rakasta totuutta, eikä oikeastaan enää pysty edes kommentoimaan sitä, koska sillä ei ole mitään hyveellisen ja totuudellisen elämän mallia esittettävänään, eikä se kykene enää sellaista esittämäänkään. Se olisi sille liian yksinkertaista ja toisaalta sellaiseen ryhtyessään se joutuisi kohtaamaan pahimman pelkonsa: asettumisen tietämättömän tollon tasolle. Eli havaitsemaan sen totuuden, että ihmiset eivät pidä sitä itseään minään.

Länsimainen filosofia ei enää pyri hyvyyteen ( moraali ), totuuteen ( uskonto ) ja kauneuteen ( taide ), vaan se pyrkii ideologisesti kommentoimaan kaikkea viimeisen kautta, koska ihmiset pitävät kauneudesta. Ollakseen edes jotain pitään länsimaisen nykyfilosofian hallita viimeistä noista perinteisistä arvoista, vaikka sillä estetiikastakaan ei enää ole mitään varsinaista sanottavaa. Kommentoimalla estetiikkaa psykologisoivasti sen merkitys voidaan kuitenkin hämärtää muilta ja siten hallita sitä. Tämä on ehkä länsimaisen nykyfilosofian keskeisin piirre. Ja väittäisin melkein, että tällä - suoraan sanoen humanististen tieteiden itsemurhalla - tulee olemaan erittäin kauaskantoiset seuraukset länsimaisen kulttuurin kannalta.

Tästäkin syystä ennen oli kaikki paremmin :)

Ei kommentteja: