lauantai 9. maaliskuuta 2013

Vika

On mukavaa huomata, että on ollut nykyisen mediaeetoksen kanssa samaa mieltä jo vuodesta keppi ja kivi ja olleensa tietoinen asioiden tilasta jo kauan ennen kuin ne tehtiin. On varmaankin aiheellista puhua Himasesta ja Kataisesta, mutta varsinainen vika ei ole heissä. Vika on suomalaisesen hallintokulttuurin onnettomassa tilassa; siinä, että asioita oikeasti rakennetaan tällaisten selvitysten ja maabrandityöryhmien esitysten päälle. Ei se niin vain toimi, Nokian menestyskin taisi syntyä valtion pajassa vähän syrjään katseilta siirrettyjen toimesta.

Jos ajatellaan vaikka suosikkiani Paasikiveä, niin hän toimi huomattavasti vaikeammassa tilanteessa kuin kukaan nykyisistä poliitikoista ja hän olisi tarvittaessa laatinut sekä maabrandityöryhmän esityksen, että Himasen tulevaisuusselonteon viikossa lounaiden ohessa kynällä ja pikakirjoituksella.  Ja varmasti siinä ohessa jälkiruuan aikana olisi pistänyt kuntoon myös huippu-urheilun rakenteet.Tuskin kuitenkaan olisi tohtinut julkaista noista mitään. Muutenkin tuon aikaisissa poliitikoissa vaikuttaa olleen samoja piirteitä. Eli siis niitä, että tiedetään itse ja jos ei tiedetä, niin otetaan itse itsenäisesti selvää. Aika on tietysti toinen ja informaatiota enemmän tarjolla, mutta toisaalta siihen pääsy on myös huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa. Poliitikot voisivatkin tehdä hallitun ja maltillisen irtioton erilaisista asiantuntijoista ja pyrkiä rakentamaan näkemyksensä asioista itsenäisemmin. Sillä pääsisi jo pitkälle, kun vielä sen ohella presidentin valtaoikeuksia hallitusti palautettaisiin.

Ajata kertoo kai jotain se, että aina ajoittain oikein järkyttyy, kun tajuaa, että Paasikivi, Tuure Junnila ja kumppanit ovat ihan oikeasti olleet kokoomuslaisia ;)

Ei kommentteja: