
David Ruelle: Sattuma ja kaaos.
5. KANSALAISILLE YHTENÄISEMPI YHTEISKUNTA: EU:N VASTUU JA SOLIDAARISUUS
MAAHANMUUTTO- JA TURVAPAIKKA-ASIOISSA
Maahanmuuttovirtojen hallinnan tehostaminen on EU:ssa lähivuosien suurimpia haasteita, etenkin kun sen oma väestö ikääntyy. Maahanmuutto on EU:n väestönkasvun kannalta merkittävä tekijä, ja pitkällä aikavälillä sillä on ratkaiseva vaikutus EU:n taloudelliseen suorituskykyyn.
Yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan luominen on lähivuosien keskeinen painopistealue, kuten kesäkuussa 2008 annetussa tiedonannossa todetaan. Solidaarisuuden on oltava yhteisessä politiikassa keskeisellä sijalla, ja EU:n on myönnettävä lisää tukea niille jäsenvaltioille, joihin suurimmat maahanmuuttopaineet kohdistuvat. EU:n lähivuosien toiminta keskittyy Euroopan maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen periaatteiden ja tavoitteiden täytäntöönpanoon. Asiaa käsitellään neuvostossa säännöllisesti. Erityistä huomiota on kiinnitettävä maahanmuuton hallintaan liittyviin rahoitustoimiin: on laadittava arviointi, jonka perusteella voidaan määritellä, vastaavatko nykyisten välineiden jakoperusteet edelleen jäsenvaltioiden tarpeita ja maahanmuuton uusia suuntauksia.
[...]
Turvapaikkasäännöstön toisen vaiheen säädösten saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä ja niiden soveltamista sekä käytänteiden ja liitännäistoimien lähentämistä on tarkoitus arvioida perusteellisesti. Arvioinnin pohjalta EU vahvistaa ennen vuoden 2014 loppua vastavuoroista tunnustamista koskevan periaatteen, jota sovelletaan kaikkiin turvapaikkahakemusten perusteella tehtyihin suojeluaseman myöntämistä koskeviin päätöksiin. Periaatteen ansiosta suojelupäätöksiä voidaan siirtää jäsenvaltiosta toiseen ilman että EU:n lainsäätäjän tarvitsee laatia tätä varten erityisiä mekanismeja.
Kesä on kauneimmillaan, käännetään katseet siis malttamattomina jo syksyyn.
”When Saturday comes” – lause joka yhdistää Eurooppaa enemmän kuin Brysselin kalseat toimistokolossit konsanaan. Syyskuusta aina punaiseen toukokuuhun lauantai merkitsee poikkeustilaa kylissä ja kaupungeissa kautta vanhan mantereen ja muutamalla sumuisella saarella sen kupeessa.
Ensikertalaista suurta jalkapallon kohtaamista ympäröivä odotus ja kiihkeät, joskus äärimmäisetkin tunteet saattavat hämmästyttää ja pelottaakin. Mutta tunne että on mukana jossain yhteisessä, elämää suuremmassa, imaisee helposti mukaansa. Niin suuri intensiteetti herättää alkukantaiset vaistot ja kiintymyksen, jopa rakkauden omaa ja tuttua kohtaan.
Puolustetaan lippua, kärsitään ja voitetaan yhdessä, tänään kaikki on mahdollista.
Tämä on sitä Eurooppaa joka on yhteistä. Uneliaalta itäsuomalaiselta kyläkentältä aina myyttisille jalkapallon pyhätöille asti.
Ja jokaiselle se tie on periaatteessa myös avoinna, niin katsomossa kuin kentälläkin. Oli nimi sitten Jari, Sami tai vaikka Aleksei tai Mikael.
Koska Euroopan Unionissa?