maanantai 10. syyskuuta 2018

Trump - Putin 40 love.


Luovun siitä ideasta, että jokaiselle päivälle pitäisi olla joku klikkiotsikko. Se ei toiminut, koska ne puhuvat itse omasta puolestaan niin täydellisesti.

Ruotsin vaalit päätyivät pattitilanteeseen siinäkin mielessä, että ulkoisten voimien ( trumputin ) vaikutuksesta ei nyt voi pitää mediassa kunnon meteliä. Media näyttää analyyseissaan päätyneen seuraaviin teräviin huomioihin: SD pakoilee vastuuta; hallitusvastuu nujertaa populismin; ääriliikkeeet ja natsit; maahanmuttovastaisuus; ja euro kyllä vakauttaa talouden. En oikeasti jaksa kommentoida noista mitään.

PS:n suora lähetys SD:n vaalivalvojaisista onnistui erittäin hyvin, vaikka yhteydet tilassa takkusivatkin huomattavasti. PS oli kunnon vieras ja oli osannut valita paikkansa vaatimattoman rauhallisesti. Kotiväkeä muistaakseen he siirtyivät jopa ulos tekemään haastatteluja, jotka olivat asiallisen informatiivisia. Sebastian Tynkkynen aivan turhaan hieman pelästyi jotain nuutunutta hippiä, joka oli hetkeksi herännyt 60-luvulta jatkuneesta unestaan, mutta selvisi tilanteesta kuitenkin rennon tyylikkäästi. Puheenjohtaja Halla-ahon analyysi tilanteesta perustui sille mikä tilanne todella on, joten siinä mielessä median vinoutuneempia analyyseja on turha linkittää tai lukea.

Ruotsin politiikka ei ole vahvimpia alueitani, mutta itse ajattelisin pattitilanteesta näin: Keskustan loikkaaminen vasemmistoblokkiin ei ole poissuljettua, mutta saattaisi johtaa siihen, että osa keskustan edustajista loikkaisi keskustasta pois. SD ( blokkien ulkopuolisena ) ja KD olisivat vakaimpia Moderaattien johtaman oikeistoblokin tukijalkoja, jos Moderaatit suostuisivat tiukentamaan maahanmuuttopolitiikkaa SD:n tahdon mukaiseksi ja ottamaan huomioon muutamia muita SD:lle keskeisiä kysymyksiä. Moderaattien kannatus on todennäköisesti vuotanut enemmän SD/KD suuntaan kuin keskustalle ja liberaaleille, joten moderaateille olisi itselleen suuri riski lähteä painottamaan oikeistoblokin mahdollista hallitusohjelmaa keskustan suuntaan. Paras ratkaisu moderaateille olisi ottaa SD blokkiin mukaan, mutta keskusta ja liberaalit tuskin siihen suostuisivat. Mikään ei tietenkään ole mahdotonta, ja Ruotsin on joka tapauksessa ratkottava epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan ongelmia tulevalla vaalikaudella. Selkeä enemmistöhallitus saattaa siksi huokuttaa kaikkia oikeistoblokin puolueita, tai sitten ei. Blokkien ulkopuolinen SD on kuitenkin selkeästi ilmaissut halunsa tukea oikeistoblokin hallitusta tai olla siinä mukana. Moderaateilla onkin oikeastaan valinnan paikka SD ja sosialidemokraattien välillä.

Kotomaamme Kokoomuksen arvovalinta olisi tuossa tilanteessa ilman muuta sosialistit, mikä selittääkin sen, että puolue ei ole vielä saanut Suomea Natoon, eikä veroja laskettua, vaikka sen kannattajat ovat 50-vuotta sillä linjalla sitä uskollisesti äänestäneet. Arvot merkitsevät aika paljon ja kun arvot ovat puhtaan sosialistiset on aika vaikea noudattaa talouspolitiikkaa, joka ei olisi sosialistista.

Niin tai näin. Juhlapöytä on nyt Ruotsissa katettu ja on jännittävää nähdä kenet isännän asemassa oleva moderaatit arvokkaammalle paikalle ovensuusta ohjaa. Me täällä muistamme, että ".. hänelle, joka kaikki ylönpalttisesti voi tehdä, kaiken senkin ylitse, kuin me rukoilemme taikka ymmärrämme, sen voiman jälkeen, joka meissä vaikuttaa, Hänelle olkoon kunnia kirkossa, joka on Kristuksessa Jesuksessa, kaikkiin aikoihin ijankaikkisesta niin ijankaikkiseen, amen!"

Ei kommentteja: