keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Popemobile

On pakko myöntää, että kun pääsi lähes metrin päähän paavista, tuli mieleen ainoastaan "Hey! Ho! Papa Francesco! Let's Go!" Maltoin kuitenkin mieleni ja viileän rauhallisesti annoin jopa muille tilaa, että ehdin piirtää oheisen maalaukseni ääriviivat rauhassa. Sanoisin, että ihan hyvä tulos olosuhteet huomioon ottaen.

Olen itse poliittisesti konservatiivi ja varsinkin vuoden 1962 messukirjan hankittuani hengellisestikin vahvasti traditionalismiin päin taipuvainen. Paavi Franciskusta taas pidetään jonkinlaisena liberaalin modernismin airueena. Väitän, että tähän kuvaan paavista liittyy väärinkäsityksiä sekä traditionalistien, että liberaalien taholta ja varsinkin sekulaarin median taholta, jonka kautta sekä tradiotionalistit, että liberaalit ovat paavin sanomaa tulkinneet. Tämä vaatisi toisen tekstin ja ehkä luovunkin ideastani sitoa blogitekstit uutisotsikkoihin ja kirjoitan seuraavaksi siitä. Tässä kirjoitan vain itse tapahtumasta, kun nyt kerrankin olin roskalehtien, YLE: n ja itse tapahtuman välissä.

Tallinna on keskustaltaan erittäin hieno kaupunki. Tuli käveltyä siellä vähän liikaakin huonoilla tossuilla, mutta se oli oikein huomioiden viimeviikkoisten paastopäivien huomiotta jäämisen. Opin varomaan automaattista suomen puhumista erilaisissa kaupallisissa yhteyksissä mikä on hyvä. Vastavuoroisuus on tärkeää ja jos olettaa virolaisen puhuvan automaattisesti suomea, pitäisi itse puhua automaattisesti eestiä. Jotkut puhuivat kyllä automaattisesti suomea ja tulivat neuvomaan, kun kuulivat kyselevää keskustelua. Hyviä ihmisiä. Hölmöltä jotenkin tuntui puhua Virossa englantiakin, mutta oma vika, että ei ole opetellut veljeskansan kieltä.

Vapaudenaukion messuun jonot olivat todella pitkiä. Moderni aika vaatii tarkkoja turvatarkastuksia. Meidän kohdallemme osui asiallisen leppoisa turvatarkastaja, joka antoi pitää laukutkin mukana, kunhan näytimme niiden sisällön. Portttien jälkeen Tallinan hyvä ihmiset jakoivat kirjasia, joihin oli painettu messun sisältö ja jonka kannessa oli Maria ja Jeesuslapsi - ikoni, sekä teksti: "Püha Missa, pühitseb Püha Isa Franciscus. Tallinna Vabaduse Väljak 25. septemper 2018" Kirjanen sisältää kaiken oleellisen mitä voidaan kirjoittaa itse messusta.

Ennakkotietojen mukaan odotin messun alkavan 16.30, mutta tässä paavi nykyaikaisesti yllätti ja saapui popemobilellaan aukiolle jo reilusti ennen neljää. Tämän ansiosta satunnainen paavin messuissa kävijäkin pääsi aivan Popemobilen reitin varrelle. Eräs tuttu totesikin, että Puolassa ei olisi toivoakaan päästä näin lähelle paavia. Sekularisaatio on huono juttu, mutta lasketaan tämä sille plussaksi.

Olen jostain syystä kuvitellut, että paavin pitämä messu on aina juhlamessu, mutta kun Kyrien jälkeen ei tullutkaan Gloriaa, vaan paavin toteamus: "Oremus" tajusin, että tässähän vietetään ihan arkimessua kalenterin mukaan. Tämä oli hienoa. On tärkeää elää siinä ajassa ja siinä rukouksessa, jota koko kirkko yhteisesti elää.

Messusta noin yleisesti on erittäin vaikea kirjoittaa. En osannut sitä Kouvola-teksteissäkään, enkä osaa vieläkään. Se pitää jokaisen itse kokea. Todetaan nyt kuitenkin, että messu pidettiin latinaksi, lukukappale ja evankeliumi luettiin eestiksi, paavi saarnasi italiaksi ja esirukouspyynnöt esitettiin latinaksi, eestiksi, espanjaksi, venäjäksi, englanniksi ja puolaksi. Itse itsestäni huomioin ehtoollisen aikana, että olen konformismiin taipuvainen. Yleensä Novus Ordosssa otan Kristuksen ruumiin kämmenilleni, mutta kun huomasin, että meidän paikkamme jonossa kaikki ottivat sen kielelle tein itse samoin. Olen periaatteessa sitä mieltä, että Vatikaani voisi määrätä niin, että Novus  Ordossakin ehtoollinen nautitaan polvistuneena samaan tapaan kuin Suomen evankelisluterialaisessa kirkossa nykyään tehdään. Tätähän kardinaali Sarah on ehdottanut ja miksi emme tekisi niin? Se ei tietenkään onistuisi tällaisissa massojen messuissa, mutta nämähän ovatkin poikkeuksia siihen miten päivittäinen elämä menee.

Ei tästä oikeastaan muuta. Lähtiessämme messusta paavi hurautti meitä vastaan Fiatilla. Ihan spontaanisti oli pakko vilkuttaa. Tänään paavi onkin jo pitänyt yleisaudienssin Roomassa. Täytyy itsekin ryhdistäytyä, koska paavi on minua kymmeniä vuosia vanhempi ja itse ennen tämän kirjoittamisen alkua ajattelin, että emmä oikein viitsi ja jaksa :) Yritän huomenna palata tuohon miksi paavia ylitulkitaan tradiotionalistien ja liberaalien parissa, mutta en kyllä lupaa siitä mitään kokoavaa esitystä.

Ei kommentteja: