keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Hartaus


Olen flunssassa, jonka kovin hetki toivottavasti meni ohi eilen, jolloin en jaksanut edes kirjoittaa tähän. Ainakin siinä mielessä näyttää hyvältä, että nenä todellakin vuotaa, eikä ole tukkoinen.

Koitan paikata laiminlyönnin kirjoittamalla tänään kahdesti. En etsi poliittista uutista, vaikka kyllähän tämäkin uutinen osittain politiikkaa sivuaa: Luterilaiset papit vihkineet tai siunanneet yli sata sateenkaariparia. Itse uutinen ei sinänsä ärsytä kirjoittamaan, mutta Kotima24:n ja luterilaisten pappien tapa käyttää ruusokkoa ärsyttää. Kotimaa24:n aihetta koskevien uutisten kuvituksena on todella usein ruusukko tai luterilainen pappi jakamassa niitä ihmisille. Pahimmillaan heittelemässä niitä kuorma-auton lavalta. On siis syytä kertoa mikä Ruusukko on ja miten sitä käytetään. Ihan ensimmäiseksi voi sanoa, että jos sellaisen saa luterilaiselta papilta on hyvä pyytää tätä siunaamaan se, jos hän suinkin vain osaa.

Ruusukko on vanha hartaus, jonka nykyisen muodon pohjana on joskus 1400-luvulla syntynyt idea sen liittämisestä 150 psalmiin, joita hetkipalveluksissa laulettiin. Lukutaidottomat voivat tuolloin yhtyä psalmilauluun ruusukkohartauksen muodossa. Itse hartaus on paljon tätä vanhempaa perua.

Ruusukkohartaus aloitetaan luonnollisesti Isän, Pojan ja Pyhän hengen nimeen. Sitten krusifiksin kohdalla lausutaan Apostolinen uskontunnustus. Siitä seuraavan helmen kohdalla Isä meidän - rukous, jonka jälkeisten kolmen helmen kohdalla lausutaan Terve Maria - rukous uskon lisäämiseksi, toivon vahvistamiseksi ja rakkauden herättämiseksi. Niiden, kuten jokaisen tulevan dekadin jälkeen lausutaan Kunnia ja mikäli niin haluaa myös Fatiman rukous. Nykyisen tavan mukaan päivittäin rukoillaan 5 dekadia. Ne alkavat aina Isä-meidän rukouksella, jonka aikana nostetaan mieleen mitä Jeesuksen elämään liittyvää salaisuutta mietiskellään. Tämä salaisuutta mietiskellen rukoillaan kymmenen Terve Mariaa, eli yksi dekadi.

Salaisuudet ovat iloiset salaisuudet ( Gabrielin ilmoitus Marialle, Marian vierailu Elisabethin luona, Jeesuksen syntymä, Jeesuksen omistaminen Jumalalle temppelissä, Jeesus l2-vuotiaana temppelissä keskustelemassa ), Murheelliset salaisuudet ( Jeesuksen kuolemantuska Getsemanessa, Jeesuksen ruoskiminen, Jeesuksen kruunaaminen orjantappuroilla, Jeesus kantamassa ristiä, Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja kuolema ) ja kunniakkaat salaisuudet ( tyhjä hauta ja ylösnousemus, Jeesuksen astuminen taivaaseen, Pyhän hengen lähettäminen helluntaina, Neitsyt Marian taivaaseen ottaminen/kuolonuneen nukkuminen, Neitsyt Marian kruunaaminen taivaan kuningattareksi ). Iloisia salaisuuksia mietiskellään maanantaina ja torstaina, murheellisia salaisuuksia tiistaina ja perjantaina, kunniakkaita salaisuuksia keskiviikkona, lauantaina ja sunnuntaina. Tämä on periteinen tapa.

Pyhä Johannes Paavali II lisäsi noiden rinnalle valoisat salaisuudet ( Jeesuksen kaste, Jeesus ilmoittaa itsensä Kaanaan häissä,  taivaan valtakunnan julistaminen ja kääntymykseen kehottaminen, kirkastuminen, eukaristian asettaminen ). Jos nämä otetaan mukaan, kuten ihan hyvä on, niin niitä mietiskellään torstaisin ja lauantaisin taas iloisia salaisuuksia kunnikkaiden sijaan.

Noin siis. Mikäli saatte luterilaiselta papilta ruusukon, jota hän omaansa tai Kotimaa24:n agendaa mainostaakseen jakaa, niin teidän tulisi käyttää sitä noin.

Ei kommentteja: