maanantai 7. huhtikuuta 2014

Unkarin vaalit


Tuli valvottua myöhään Unkarin vaalien tuloslaskentaa seuratessa. Opin ainakin sen, että unkari kuulostaa hyvältä, mutta en ymmärrä sitä lainkaan. Eli oppia ikä kaikki. Onneksi numerot kirjoitettuna ovat samat ja merkitsevät samaa. Unkarin vaalijärjestelmäkin on omanlaisensa.

Unkarin parlamentissa on vuodesta 2014 lähtien 199 edustajainpaikkaa aikaisemman 386 paikan sijaan. 106 niistä jaetaan yhden henkilön vaalipiireittäin ja 93 puolueiden valtakunnallisten listojen pohjalta. Vaaleissa on yksi kierros. Unkarissa asuvalla kansalaisella on kaksi ääntä: yksi ääni yhden henkilön vaalipiiriin ja yksi ääni puolueiden valtakunnalliselle listalle. Unkarin kansalaisella, jolla ei ole vakituista asuinpaikkaa Unkarissa, on vain yksi ääni ja hän voi äänestää ainoastaan puolueiden valtakunnallista listaa. Vaalipiirissä eniten ääniä saanut ehdokas saa paikan. Voittanut ehdokas kerää puolueelleen voittomarginaalinsa verran ylijäämä-ääniä valtakunnalliselle listalle.
Valtakunnallisen listan kautta paikat valitaan suhteellisella vaalitavalla. Puolueet voivat asettaa valtakunnallisen listan, jos ne ovat asettaneet vähintään 27 ehdokasta vaalipiireissä 9 läänissä ja Budapestissä. Valtakunnallisella listalla on 5 prosentin vaalikynnys (vaaliliitoilla 10 prosenttia). Äänestysikäraja on 18 vuotta.


Koko laskennan ajan oli vaakalaudalla kaksi asiaa: saako Fidesz edelleen 2/3 enemmistön parlamenttiin ja ylittävätkö vihreät 5 prosentin äänikynnyksen. Nuo vaikuttivat vahvasti myös toisiinsa, sillä mikäli vihreät olisivat jääneet äänikynnyksen alle Fideszin enemmistö olisi ollut selvä. Näillä näkymin nuo molemmat toteutuivat. Tulos on Fidesz 133 edustajaa, sosialistit 38, Jobbik 23, ja vihreät 5. Marginaalit olivat kuitenkin muutamissa vaalipiireissä niin tiukkoja, että vasta uusintalaskenta varmistaa tuloksen ja se tiedetään ilmeisesti viikon päästä. Mikäli Fidesz menettää yhdenkin edustajan, sillä ei ole 2/3 enemmistöä, joka vaaditaan perustuslakia koskeviin muutoksiin. Toisaalta sellaisiin muutoksiin ei liene tarvettakaan.

Fideszillä on ollut 2/3 enemmistö jo yhden kauden. Unkarin valtionvelka on maksettu pois, valtio on tukenut unkarilaista omistusta ja maa on saavuttanut EU:n vaatimat korkeintaan 3 prosentin budjettivajeet. Äänestäjät kiittivät. Arvoiltaan Fidesz on kristillinen ja isänmaallinen. Se on siis sekä käytännön politiikaltaan, että arvopohjaltaan lähes täydellinen Suomen Kokoomuksen vastakohta, vaikka onkin tämän kanssa samassa europarlamenttiryhmässä. Mikäli europarlamenttivaaleissa olisi käytössä siirtoäänijärjestelmä ja muiden maiden ehdokkaita saisi äänestää, äänestäisin ilman muuta perussuomalaisten ohella Fidesziä.

Jobbikista en tiedä mitään. Se kuitenkin nappasi suurehkon vaalivoiton itselleen ja ylitti prosenteissa 20 rajan. Potentiaalisesti Jobbik voisi olla eurovaalien jälkeisten ryhmänmuodostusten jälkeen samassa ryhmässä perussuomalaisten kanssa, joten siinä mielessä olisi mukavaa, jos joku unkaria taitava puolueemme tohtori selvittäisi mitkä ovat Jobbikin suhteet Fidesziin, joka minusta menee aivan täysin niillä linjoilla joilla perussuomalaistenkin pitäisi mennä, ja miten ne ovat mahdollisesti kehittymässä. Siihen, että Suomen ulkoministeriön kansainväliselle lehdistölle suunnattu tiedotus toteaa Jobbikin natsipuolueeksi en luottaisi lainkaan, koska sehän totesi Suomen edellisten vaalien jälkeen perussuomalaisetkin natseiksi, mikä tietenkään ei voisi olla kauempana totuudesta.

Summasummarum: jännät vaalit, hyvä tulos. Uskon ja toivon, että näin voidaan sanoa myös toukokuussa täällä kotomaassamme.


5 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos, taas oppi lisää.

Toisaalta sellaisiin muutoksiin ei liene tarvettakaan.

Ei niin. Silloin kun sosialistit olivat vallassa muuttivat ihan samalla tavalla perustuslakia, mutta eipä EU inahtanutkaan. Samoin kun gallupit alkoivat näyttää huonolta sosialistien seuraavalle kaudelle, he politisoivat sikäläisen korkeimman oikeuden, joka ensi töikseen ilmoitti Fideszille, että sen suunnitelmat leikata virkakunnan palkkoja ja etuja ovat perustuslain vastaisia. Siitä lähti liikkeelle EU-byrokraattien herkeämätön vihanpito Fidesziä kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jobbik on laitaoikeistolainen ja radikaali puolue. Fidesz on ottanut jonkun verran etäisyyttä Jobbikiin. Kuitenkin näistä kolmesta puolueesta Jobbik olisi selvin hallituskumppani Fideszille.

Jobbik taitaa vain olla liian rohkea ja radikaali Perussuomalaisille, että en usko persujen haluavan liittoutua heidän kanssaan.

IDA kirjoitti...

Itse en näkisi ryhmittymistä samaan ryhmään europarlamentissa varsinaiseksi liittoutumiseksi. Varsinkin, kun joka tapauksessa tunnustetaan, että kansalliset kysymykset ovat jokaisella omansa. Unkarissa näillä näkymin Fidesz tulee seuraavan kauden hallitsemaan yksinkin, eikä Jobbik juuri voi sen linjauksia muuttaa. Fidesz on Kokoomuksen kanssa samassa ryhmässä, eikä se tunnu Kokoomusta häiritsevän. Samassa ryhmässä on tietenkin myös muita konservatiiveja, jotka ovat aivan toiselta planeetalta Ruotsin ja Suomen kokoomuksiin verrattuna.

Imulippo kirjoitti...

Oletko muuten IDA pistänyt merkille sen yleismaailmallisen ilmiön miten hyvät pelaajat, kuten Väykkä ja Tainio, ovat asiantuntijoina pelkkiä höntsäilijöitä, itsestäänselvyyksien toistelijoita ja jälkiviisaita, kun taas pelaajana keskinkertainen Reini omaa näkemystä monin verroin enemmän kuin Väykkä ja Tainio yhteensä?

Mistä mahtaa johtua?

IDA kirjoitti...

En osaa sanoa. Yksi mahdollisuus on, että keskinkertaiset pelaajat voivat joutua miettimään enemmän pelin kokonaisuutta jo peliuran aikana, kun taas huipputaitavat vetävät aavistuksella.