lauantai 5. huhtikuuta 2014

Liharuokapäivä


Kirkko toivoo, että uskovat noudattaisivat perjantaisin abstinenssia pidättäytyen liharuuista. Sen voi korvata myös pidättäytymällä jostain muusta itselleen piintyneeksi muodostuneesta tottumuksesta. Tärkeintä on sen säännöllinen ja toistuva tiedostaminen, että tietty omista haluista luopuminen on tärkeää, eikä abstinenssipäivistä lipsumista pidetä vakavana syntinä. Helsingin kaupunginvaltuusto astui - legendaarisessa kokouksessaan - kiihkeän protestanttisessa fundamentalismissaan askeleen pidemmälle ja määräsi kasvisruokapäivän pakolliseksi. Nyt Ranskassa Front National on määrännyt hallitsemillaan alueilla, että enää ei tarjota vaihtoehtoisia ruokia sianlihalle niinä päivinä joina sianliha on pääruokana.

Pakkopossua.

Mikäli joku osaa selittää minulle miksi pakollinen sianlihapäivä ei olisi täysin perusteltavissa siinä missä  pakollinen kasvisruokapäiväkin, niin olen pelkkänä korvana. Sitä en toki usko, että ranskalaisten perustelut olisivat yltäneet Helsingin kaupunginvaltuuston sfääreihin, mutta silti.

6 kommenttia:

Yli-Balthasar kirjoitti...

Niin ne ajat muuttuvat ja yleensä konservatiivikseksi tunnettu katollinen kirkko muuttaa dogmaa:

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/pappipari-ja-nunna-siepattiin-kamerunissa/661028/

Pappipari on sen luokan uutinen, että tämä olisi suvaitsevaston pitänyt uutisoida laajemminkin. Tai sitten on kysymyksessä vain toimittajan yritys olla vitsillinen.

Anonyymi kirjoitti...

Terveellisten vaikutustensa puuttumisen vuoksi ja resurssien suuremman kulutuksen takia pakollinen sianlihapäivä ei ole yhtä hyvin perusteltu kuin kasvisruokapäivä. Vähän sama, jos vaadittaisiin Fazerin vihreiden kuulien päivä. Pakollinen sianlihapäivä voisi olla terveydellisestikin edullinen niillä seuduilla, joissa lihasta kehon tarvitsemia aineksia ei saada tarpeeksi.

-U

IDA kirjoitti...

Yli-Balthasar: Suomalaisen sanomalehden ollessa kyseessä voi syynä olla ihan puhdas tietämättömyys siitä mitä maailmalla tapahtuu, joten ei ole syytä epäillä pahinta.

U:

Nuo terveys- ja kuormitusvaikutukset ovat kyseenalaisia. Omasta mielestäni kasvissyönti on ok. ja sille on tiettyjä kunnioitettavia eettisiäkin perusteita, mutta en väittäisi sen olevan terveellisempää tai kuormittavan vähemmän luontoa.

Anonyymi kirjoitti...

Possu on terveellistä.

Monet karppaajat syövät possua ja etenkin aamuisin pekonia. Paino putoaa, kolesteroli laskee. Ainoastaan THL:n Puska sanoo, että väärin laihdutettu.

Karppausruokavaliolla myös Suomen seuraavaksi vitsaukseksi nimetty kakkostyypin diabetes pysyy loitolla. Jostain syystä THL vaan ei suosita karppausta kakkostyypin diabeteksen ehkäisyyn.

Imulippo kirjoitti...

"Terveellisten vaikutustensa puuttumisen vuoksi ja resurssien suuremman kulutuksen takia pakollinen sianlihapäivä ei ole yhtä hyvin perusteltu kuin kasvisruokapäivä."

Aivan totta, mutta silti pidän Ranskan Kansallisen rintaman päätöstä perusteltuna. Jokainen pieni teko, jolla vihollisten olo tehdään tukalammaksi, on oikeutettu teko.

Sianlihalla ne mauritkin karkoitettiin aikoinaan pois Iberialta :).

Anonyymi kirjoitti...

"Nuo terveys- ja kuormitusvaikutukset ovat kyseenalaisia."

Voitko perustella? Terveyskysymykset lienevät epävarmoja hiilareiden, proteiinien ja rasvan yhteisvaikutusten suhteen, mutta miten niin kuormitusvaikutukset olisivat epäselviä. Jos vaikkapa possupäivä olisi pakollinen, niin silloin terveysvaikutusten takia tulisi poistaa kai myös hiilarit perunan, riisin, pastan tai muun muodossa valikoimasta. Käsittääkseni yleisissä ruokaloissa saa mättää riisiä tai perunaa vaikka kaksikin lautasellista, mutta yleensä esimerkiksi pihvien määrä on rajattu. Kasvispihvien määrä lienee myös rajattu, mutta yleensä kasvisateria on halvempi. Mistähän tämä mahtaisi johtua? Tämä selkeä alhaisempi hinta korreloituu ihan yksinkertaisesti siihen faktaan, että yhden porsaan tarvitsema energia verrattuna saman viljelyalan ihmisille syötäväksi tarkoitetun energian kasvattamiseen on moninkertainen.

On pakko saada jakaa tämä kipale, kun kerrankin se edes auttavasti sivuuttaa aihetta. Tämä ei ole kenellekään tarkoitettu viittaukseksi, vaan itse yleensä hoilailen sitä omaksi lohdutuksekseni pakollisissa krapulan katumusharjoituksissa.

http://www.youtube.com/watch?v=CatC2uGhcpY

-U