keskiviikko 28. elokuuta 2013

Tolkien



Itselläni on edelleen Taru sormusten herrassa vaiheessa, eli lukematta, mutta tämä kirjoitus innostaa taas aloittamaan sen lukemisen:

Tolkien's "No" to Narnia.

Hienolla nimellä paiskattu isä Longenecker huomioi hyvin miksi Tolkien vihaa allegorioita. Myyttinen maailma on myyttinen maailma ja se on luotava kokonaan perustuksiaan myöten. Viittaukset todelliseen maailmaan olisivat vain rajoittavia ja häiritseviä. Tämä näkemys nivoutuu lukemaani hauskaan muisteluun toisesta allegorioiden vihaajasta Nabokovista:

An A from Nabokov

Nabokov opettaa kirjallisuutta yliopistossa, antaa luettavaksi joukon kirjoja ja asettaa ehdoksi, että opiskelijat eivät ota selvää kirjailijoiden ja heidän elinympäristöjensä taustoista, tai heidän maidensa historioista. Fiktiiviset kirjat kertoisivat kyllä itse isestään kaiken oleellisen ja kaikki mahdolliset yhtymäkohdat todellisuuteen olisivat kuitenkin vääriä. Tämä on oikeastaan ainoa järkevä tapa suhtautua fiktioon, ja ehkä taiteeseen yleensäkin.

Videolla kuultava Audrey Assadin laulu ei ole fiktiota, vaan todellisuutta.

18 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Olen lukenut kaikki Tolkienin suomennetut teokset. Pidin ja pidän edelleen niistä paljon. Kirjojen piilouskonnollisuus ei haittaa, mutta konservatiivinen ja jopa rasismiin taipuva maailmankuva haittaa. Eniten minua kismittää haltioiden ja ihmisten välinen suhde. Se kuvaa hyvin englantilaisen aristokratian ja työväestön suhdetta.

Myös Tolkien teknologia- ja tiedeinho (Tolkien selvästi pelkäsi luonnontieteitä) paistaa kirjoista lävitse.

Valkea kirjoitti...

Tuliko sinulle Tomi missään vaiheessa mieleen, että Tolkienilla saattaa olla muita syitä näkemyksiinsä kuin inho, viha tms.

Anonyymi kirjoitti...

Jos tekstistä voidaan suht helposti tehdä tulkintoja useampaankin suuntaan ilman älytöntä mentaaliakrobatiaa, niin useimmin tulkinnat kertonevat enemmän tulkitsijasta kuin tekstistä.

Tomi kirjoitti...

Valkea, oikeassakin elämässä Tolkien ilmaisi inhoa teknologiaa ja tiedettä kohtaan, joten ei hänen kirjoituksensa tyhjästä tulleet. Googlailemalla huomaat, että Tolkienia pidetään luddiittina.

Tolkienin Keski-maa-tarustossa teknologiaa eivät kehittäneet muut kuin örkit, joita kuvattiin täysin pahoiksi. Muut kansat eivät keksineet mitään ja pitäytyivät ikivanhoissa menetelmissä.

Tomi kirjoitti...

Valkea, uskovaisissa piireissä tiede- ja teknologiaviha eivät ole harvinaista. Joten Tolkienin kanta ei ole mitenkään erikoinen.

On olemassa uskonlahkoja, jotka pidättäytyvät 1700-luvun elämäntavassa ja pitävät kouluttautumista tienä ylpeyden syntiin, joka on heidän mielestään pahin synti.

Ironmistress kirjoitti...

Lue Silmarillion pohjalle. Silmarillion on kaunein kirja mitä 1900-luvulla on kirjoitettu.

Ironmistress kirjoitti...

Tomi, tuo väite Tolkienista teknologian vihaajana ei pidä alkuunkaan paikkaansa.

Koska noldor.

Ironmistress kirjoitti...

Tolkienin Keski-maa-tarustossa teknologiaa eivät kehittäneet muut kuin örkit, joita kuvattiin täysin pahoiksi.

Noldor?
Kääpiöt?
Númenorilaiset?

TSH:ssa teknologiaa ei suinkaan kehittäneet örkit eikä edes Sauron, vaan Saruman. Hän puolestaan oli maia joka oli mennyt pahaksi.

Tomi kirjoitti...

RM, Hobitissa kerrotaan, että teknologiaa kehittivät juuri örkit.
Noldor ei keksinyt kovinkaan hyödyllisiä esineitä. Näkykivet tulee hyödyllisinä ainoana mieleen. Nekin oivat vain yhden miehen tekemiä. Tämä sama mies kuvattiin haltioiden pahimmaksi edustajaksi.

Gandalf oli sitä mieltä TSH:ssä, että esineen purkaminen tutkiakseen sitä on hulluutta ja jopa valon hajottaminen prismalla on hulluutta. Tämä on tiedevastaisuutta, jos mikä.

IDA kirjoitti...

Itsekin pidän Tolkienin tiede- ja teknologiavihaa liioiteltuna. Englannin teollistuminen ei nyt vain ollut esteettisesti ylevää ja niihin aikoihin ehkä ensimmäistä kertaa ihmiset alkoivat massoittain ryhmittyä eri ideologioiden taakse. Käytiin kaksi ennennäkemättömän tuhoisaa maailmansotaa ja vielä nykyäänkin ongelmaa yritetään poliittisesti ratkaista niin, että kaikki tunnustaisivat saman ideologian, joten ei kaikki kohdallaan ole.

http://www.youtube.com/watch?v=lV_8nQqmGmE

TM:

Kiitos vinkistä. Todistus oli niin vahva, että saatan tehdäkin niin :)

Valkea kirjoitti...

Tomi,

ne erittäin harvinaiset tapaukset, joissa kristityt eivät käytä nykyaikaista teknologiaa (amishit), eivät perustu teknologian vihaamiseen, vaan siihen, että amishit pitävät yhteisöilleen sosiaalisuutta tärkeämpänä kuin teknologiaa, ja teknologialla on tapana häiritä, heikentää tai estää sosiaalista kanssakäymistä. Esim. kännykällä soittaminen on vähemmän sosiaalista kuin henkilöiden tapaaminen elävässä elämässä; koneen tekemä työ on vähemmän sosiaalista kuin yhdessä tekeminen; internetissä surffailu syö pois aikaa yhdessä olemiselta; jne.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Tolkienin Keski-maa-tarustossa teknologiaa eivät kehittäneet muut kuin örkit, joita kuvattiin täysin pahoiksi.

Noldor?
Kääpiöt?
Númenorilaiset?


On totta Matruuna, että nuo kaikki kolme olivat korkealle kehittyneitä sivilisaatioita. Mutta kannattaa muistaa, mitä niillekin kävi.

Noldor->silmarilit->kapina->huonosti kävi.
Kääpiöt->Moria->Balrog->huonosti kävi
Númenor->ylpeys->kapina->huonosti kävi

Jos tuosta ei paista läpi suoranainen kammo korkeaa teknologiaa ja sen tuottamaa hybristä kohtaan, niin vähintääkin suuresta epäluulosta on kysymys.

Tomi kirjoitti...

Valkea, käsittääkseni amishien elämäntapa johtuu juuri ylpeyden pelosta. He pitävät ylpeyttä pahimpana syntinä ja vaatimaton elämäntapa on juuri ylpeyden välttelyä.

Valkea kirjoitti...

Tomi, ei johdu. Kaikki kristityt pitävät tietynlaista ylpeyttä pahimpana syntinä, eikä se estä käyttämästä teknologiaa. Amishien elämäntapa johtuu *heidän omien sanojensa mukaan* juuri siitä mistä mainitsin, eli teknologian ja sosiaalisuuden ristiriidasta.

Lisäksi teknologian asema TSH:ssa johtuu todennäköisesti samasta syystä kuin Tolkienin hyvän ystävän C.S. Lewisin suhtautuminen teknologiaan (The Abolition of Man, viimeinen kolmesta kirjoituksesta):

http://archive.org/stream/TheAbolitionOfMan_229/C.s.Lewis-TheAbolitionOfMan_djvu.txt

Eli kyse on todennäköisesti siitä, että Tolkien ei kirjoituksessa mainituista syistä halua lukijoiden samaistuvan teknologia ja tiede -hahmoihin. Se on eri asia kuin tieteen ja teknologian inhoaminen tai vihaaminen.

IDA kirjoitti...

Kuten sanottu ei Tolkienin teoksista voi tehdä johtopäätöksiä hänestä ihmisenä. Muista, suorasanaisista teksteissä ja erilaisissa jutuista joita olen lukenut olen saanut sen käsityksen, että hän suhtautui aikaansa hieman ylenkatseellisesti. Sellainen on kuitenkin ihan terve asenne, ja tuskin esti häntä elämästä onnellisesti ja muillekin antoisasti.

Tolkien on muuten kääntänyt Joonan kirjan kirjan englanninkieliseen Jerusalem Bibleen ja ollut kai muutenkin mukana Vanhan testamentin käännöksessä. Se on hyvä ja sujuvasti luettava käännös.

Anonyymi kirjoitti...

Käsitykseni mukaan Englannin teollistuminen oli jo aika pitkällä silloin kuin Tolkien syntyi. Kun se alkoi 1700-luvulla.

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon vielä, että Tolkien oli viestivänrikkinä ensimmäisessä maailmansodassa. Hän näki ja koki kaikki teknologisen sodankäynnin kauhut ja sen, mitä tuhoa teknologia kykeni saamaan aikaan. Örkkien sodankäyntitapa - ihmisaaltohyökkäykset - ovat suoraan ensimmäisestä maailmansodasta: hän sanoi kerran C.S. Lewisille me kaikki olimme örkkejä.

Tolkien ei ollut varsinaisesti teknofobi, mutta hän koki syvää epäluottamusta teknologiaa kohtaan. Mutta mitään riittävän edistynyttä magiaa on mahdotonta erottaa teknologiasta.

Ironmistress kirjoitti...

KoO, missä lahjat ovat suurimmat ja missä potentiaali on kaikkein suurin, siellä myös lankeemus on kaikkein hirvittävin.

Erehtyminen on inhimillistä, mutta jotta saataisiin asiat todella sotkettua, siihen vaaditaan haltia. Mielellään noldo.